NRK Meny
Normal

Planen skar seg fra start

«Oppfinneren» er tilbake. Sesong to blir et kappløp med været, kalenderen – og serien selv.

Erik Alfred «Oppfinneren»

I SITT RETTE ELEMENT: Erik Alfred skal i gang med nytt stort prosjekt.

Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK

– Vi jobber parallelt med at serien sendes. Dette er så tett på at det nesten er direkte-TV!

Han er pratesyk. Erik Alfred «Oppfinneren» Tesaker har pussa på et kjøkkenbord litt for lenge.

– Da er det godt å prate med noen.

Vi snakker på telefon. Om det store prosjektet for andre sesong av TV-serien. «Drømmekjøkkenet» skal etter planen stå ferdig til jul.

– Målet er jula. Spørsmålet er hvilken jul det blir, ler han.

Erik Alfred «Oppfinneren»

PLANEN: Erik Alfred ser over modellen for kjøkkenet. Men det tok ikke lang tid før planen gikk i vasken.

Foto: NRK

Det blir like spennende for familien i Flekkefjord som for TV-seerne.

«Drømmekjøkkenet» er ikke ferdig når serien starter torsdag 2. november.

Husmannspalass (sic!)

Smålåtent og storslagent. Slik beskriver han småbruket Øystøl som ligger i Gyland.

Han sier familien bor i et kaos, men at det blir bedre for hvert prosjekt som blir ferdigstilt. Men nettopp det at ikke alt var klart ved innflytting er selve poenget for dem.

– Det smarteste vi har gjort er å vente lenge med å begynne. Alt er jo en opptur når ting bare kan bli bedre!

Erik Alfred mener nøkkelen til lykke er å ikke heve standarden for tidlig. Hvis man gjør det, så vil man aldri være fornøyd med å gå ned på «velværestigen».

Erik Alfred «Oppfinneren»

FRA HJERTET: Hvis man holder på med noe gøy, og det i tillegg kommer fra hjertet, så kan man godt vise frem det man driver med på TV, mener Erik Alfred.

Foto: Karen Sveen Brodshaug / NRK

– Men alt går jo ikke på skinner hele veien. Det går jo til «hekkan» hele tida! Det har for eksempel regna nesten hele sommeren, og huset vårt er ikke tett.

Men kjøkkenet, hva er planen?

– Vi hadde en plan fra start. Men den skar seg ganske raskt.

Det er uansett ikke et oppussingsprogram.

– Nei, det er vel ikke et sånt program. Det handler vel mer om hva som er det gode liv. Og om det å ta vare på hverandre.

Skaffer materialer fra egen skog

EGENPRODUSERT: Til nybygg og andre små og store prosjekter henter Erik Alfred materialer fra egen skog. Målet for familien Tesaker er nemlig å produsere det meste til eget forbruk samt la gamle gjenstander får nytt liv gjennom kreativt gjenbruk.

Foto: NRK

Drømmekjøkken/eventyrslott

Erik Alfred forteller at hans mål er at seerne kanskje kommer på hva de vil med sitt liv. For han er det viktigste å ta vare på familien. Og at det de lager er deres eget.

Det er viktigere enn rette vinkler og konvensjonelle løsninger. Mer eventyrslott enn flatpakka kjøkken.

– Virker det ikke, eller fungerer det ikke som du hadde tenkt, så er det i alle fall ditt!

Nytt av året er at man får se mer av hvordan de lever på småbruket. Forrige sesong holdt de litt tilbake. De ville ikke vise frem «hele det komplette kaoset de lever i».

– For det er et kaos. Det er virkelig ille og det får dere se selv nå. Vi byr på alt.

Og et kjøkkenoppussingstips på tampen?

– Bygg et tårn! Alle magiske drømmekjøkken bør ha et tårn!

Erik Alfred ser på muren der kjøkkenet skal bygges.

HER SKAL DET STÅ: Holder muren eller må den byttes eller forsterkes?

Foto: NRK

Anbefalt videre lesning:

Erik Alfred Tesaker
Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK

Å «finne opp» meninga med livet. Hva driver mennesker bort fra moderne komfort, ut på landet eller inn i skauen, og «tilbake i tid»? Les saken

På det gamle småbruket Øystøl står oppgavene i kø for familien Tesaker. Tak, vegger og vinduer må tettes, og mor Ellen Marie ønsker seg nytt kjøkken og et varmt bad for familien. Tusenkunstner Erik Alfred sjonglerer mange prosjekter for å skape det gode hverdagslivet på fjellgarden. Lekenhet og magi går hånd i hånd med praktiske forbedringer.

EPISODE ÉN AV SESONG ÉN: På det gamle småbruket Øystøl står oppgavene i kø for familien Tesaker. Tak, vegger og vinduer må tettes, og mor Ellen Marie ønsker seg nytt kjøkken og et varmt bad for familien. Tusenkunstner Erik Alfred sjonglerer mange prosjekter for å skape det gode hverdagslivet på fjellgarden. Lekenhet og magi går hånd i hånd med praktiske forbedringer.

Kulturstrøm

 • BBC tapte men anker ikke

  BBC filmet og navnga Cliff Richard da hjemmet hans ble stormet av politiet i 2014 etter mistake om seksuelle overgrep. Artisten ble aldri arrestert eller tiltalt, og saksøkte selskapet for brudd på privatlivets fred. Richard vant i retten, og det var ventet at BBC ville anke. Men i stedet vil kringkastingsselskapet be Parlamentet vurdere prinsippene for pressefrihet i landet, melder BBC selv.

  Cliff Richard
  Foto: Scanpix, STR
 • Ny redaktør i Klassekampen

  Mari Skurdal er ny ansvarlig redaktør i Klassekampen. Hun overtar etter Bjørgulv Braanen. Hun sier det nå vil bli satset mer på analyserende kommentarer og utenriksstoff. Skurdal har vært vaktsjef, nyhetsleder, redaksjonssjef og featureredaktør i avisa. Hun overtar som redaktør i løpet av noen uker. – Da Bjørgulv bestemte seg for å gå av, føltes det vel egentlig som om det var min tur til å ta over. Jeg har vært med på å lede denne avisa i ti år, og Klassekampen er på sett og vis blitt min store oppgave i livet, sier hun i avisas sak om lederskiftet.

  Mari Skurdal
  Foto: Siv Dolmen / Klassekampen
 • Ikonisk musikkfilm relanseres

  En omarbeidet versjon av John Lennon og Yoko Onos legendariske musikkfilm «Imagine» fra 1972 slippes på amerikanske kinoer i september. Den nye versjonen inneholder klipp og bilder som ikke var med i originalen. Også soundtracket fra filmen, albumet «Imagine» fra 1971, kommer i ny remikset versjon, melder NME

  John Lennon/Yoko Ono
  Foto: AP