Hopp til innhold

Det blir ny sesong av Mesternes mester

NRK bekrefter at det vil bli produsert enda en runde med det populære programmet. – Jeg håper vi nå får med legender som Dæhlie, Kjus eller Koss, sier programleder Dag Erik Pedersen.

Johan Remen Evensen, Susann Goksør, Marco Elsafadi

Johan Remen Evensen, Susann Goksør og Marco Elsafadi møtes i kveld i finalen av Mesternes mester. Årets utgave av den populære serien ble spilt inn ved den storslåtte festningen Castello di breno nord i Italia. Det er ennå ikke klart hvor neste sesong vil bli spilt inn.

Foto: Cathrine Elnan/NRK.no

– Vi er glade for at vi får fortsette å lage Mesternes mester. Årets sesong har vært den beste hittil, og vi har fått fantastiske tilbakemeldinger, sier Pedersen.

Johan Remen Evensen, Susann Goksør Bjerkrheim og Marco Elsafadi konkurrerer i kveldens finale av årets Mesternes mester.

NRK bekrefter nå at det blir nok en runde med lørdagssuksessen.

Sesong seks av programmet skal etter planen sendes på NRK1 på nyåret 2015. Innspillingen finner sted i månedene mai og juni.

Ønsker seg Sicilia

Dag Erik Pedersen

Dag Erik Pedersen bodde i Italia i mange år under karrieren som proffsyklist, og ønsker gjerne at neste sesong av Mesternes mester skal spilles inn på Sicilia. Her vinner han sykkel-NM i Lærdal i 1992.

Foto: Jon Eeg / Scanpix
February 2014.

Johann Olav Koss og Bjørn Dæhlie er to av de gamle idrettsheltene Dag Erik Pedersen gjerne ønsker seg for sesong seks av Mesternes mester. Her de to sammen under vinter-OL i Sotsji i februar.

Foto: Jon Eeg / NTB scanpix

Det er ennå ikke klart hvor neste sesong vil bli spilt inn. Den italienske øya Sicilia i Middelhavet er ett av stedene som produksjonsselskapet Rubicon vurderer.

Dét gleder Dag Erik Pedersen, som i mange år bodde i Italia og jobbet som proffsyklist.

– Jeg har siklet på denne locationen i mange år. Det er et drømmested å få lov til å filme, sier han.

I løpet av sykkelkarrieren noterte Dag Erik Pedersen seg for tre etappeseire i sykkelrittet Italia rundt. Han har syklet et stort antall ritt på Sicilia.

– Hva er det med Sicilia som er så attråverdig?

– Det er noe med hele øya, det grønne, det frodige, utsikten og havet. Jeg som gammel italiener måtte de fire første sesongene «tvinge meg» gjennom Spania, Malta, Kypros og Ungarn. Jeg har hele tiden mast om Sicilia, flirer Pedersen.

Utfordrer «kolossene» til å delta

Dag Erik Pedersen sier det er for tidlig å kunne si noe om hvem av deltakerne blir, men at han har lyst til å utfordre noen spesifikke til å takke ja.

– Det hadde vært gøy å ha med noen av legendene våre. Kolosser som Koss, Dæhlie, Ulvang, Kjus, Aamodt eller Søndrål, sier han, og kommer med en liten utfordring:

Det hadde vært hyggelig hvis noen av dem tok motet til seg og turte å delta i Mesternes mester.

Likevel poengterer han at det ikke er størrelsen på navnene som er det viktigste i det populære programmet.

– Vi har høyest rating gjennom hele uka for noe NRK-program i aldersgruppa elleve til nitten år. Det forteller at ikke navnene på deltakerne avgjør, men menneskene vi blir kjent med. Om det er Roger Ruud eller Bjørn Dæhlie spiller ingen rolle for disse unge seerne. De var ikke engang født da de la opp, sier Pedersen, og legger til:

– Ett eksempel er kveldens finalist Marco Elsafadi. Med all respekt: Hvor mange visste hvem han var med mindre du kom fra basketballmiljøet i Norge? Nå kjenner alle til ham.

Beste seertall siden 2009

Målt i seertall har årets sesong har vært den beste for Mesternes mester siden den første i 2009.

I snitt har 1.107.000 nordmenn sett lørdagsprogrammet. Det er en forbedring fra forrige sesong, som hadde 956.000 seere i snitt vinteren 2012.

Dag Erik Pedersen er stolt over å lede et såpass populært program.

– Du kunne spurt hvilken som helst programleder om å lede et så positivt og feelgood-preget program. Jeg har vært med på det fra starten, og en stor del av meg ligger i det konseptet, sier han og legger til:

– Mesterne ruller videre på NRK. Det svære lokomotivet skal dampe og tute igjen på lørdagene også i 2015!

Finalen av Mesternes mester ser du på NRK1 eller NRK.no i kveld klokka 19.55.

LES OGSÅ:

I 1985 besøkte Dag Erik Pedersen NRKs ungdomsprogram «Kluzz» for å fortelle om sykkelkarrieren i Italia.

Se innslaget, hvor Pedersen også blir utfordret i – av alle ting – rytmisk sportsgymnastikk:

I 1985 var stakk daværende proffsyklist Dag Erik Pedersen innom NRKs ungdomsprogram 'Kluzz' for en prat om karrieren i Italia - og for å bevise at han kan danse rytmisk sportsgymnastikk. Se klippet. Reporter/programleder: 
Terje Myklebost, Connie Barr og Hanne Kirsebom Pedersen.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober