NRK Meny
Normal

Ny sesong av «The Crown»

TV-serien «The Crown» kommer tilbake til høsten. Nå skal det fokuseres på ekteskapet mellom Dronning Elizabeth og prins Philip. – Jeg tror det blir en overraskende historie, sier produsent, Suzanne Mackie.

Produsent The Crown

Suzanne Mackie er produsent for «The Crown». Nå er hun på mediedagene i Bergen for å fortelle om den nye sesongen av serien.

Foto: Patrick da Silva Sæther

Den første sesongen om Dronning Elizabeth fortalte om hennes barndom, ungdom og overtagelse av tronen. Nå kommer historien om ekteskapet hennes. Sesong to skal lages i seks episoder og i november legges serien ut på Netflix.

Golden Globes Nominations Claire Foy, Matt Smith, 1

Den første sesongen av «The Crown» ble fulgt av mange. Dronning Elizabeth ble spilt av Claire Foy.

Foto: Ap

Bak kulissene

Hvorfor fascinerer historien?

– Kongefamilien er folk som vi kjenner som er en del av våre liv, og vi tror vi kjenner dem, men selvsagt gjør vi ikke det. Tanken vår var å bli med inn bak kulissene. Vi vet ikke hva som har blitt sagt, og vi kjenner ikke de intime samtalene mellom Dronning Elizabeth og prins Phillip, men vi kan gjette oss til det, sier produsent Suzanne Mackie til NRK.

Dronning Elisabeth og prins Philip

Den neste sesongen av TV-serien skal handle om ekteskapet mellom Dronning Elisabeth og prins Philip.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Serieskaper Peter Morgan og hans stab har brukt to år på å sette seg inn i historien. De har studert dokumenter, snakket med historikere og lest tilgjengelige brev.

Og det finnes mange historiske dokumenter som forteller hva som er sagt i ulike sammenheng. De har en streng regelbok for når de kan dramatisere og når de må holde seg til fakta.

– Samtidig sitter vi i timevis og snakker om hva som kan ha blitt følt i de ulike øyeblikkene. Claire Foy, som spiller dronningen, har en sterk intuitiv forståelse for menneskelige følelser og klarer å gi dybde til hovedkarakteren, sier Suzanne Mackie.

Ekteskapet med Philip

Det er altså ekteskapet med prins Philip som kommer til å være hovedfokuset i den nye sesongen.

– Jeg tror det blir en overraskende historie, og tonen blir mer skarp og mindre romantisk. Samtidig er Dronningen fortsatt hovedpersonen.

Suzanne Mackie i Bergen

Det ligger mye research bak serien «The Crown», sier produsenten Suzanne Mackie. Her sett gjennom et kameraobjektiv i Bergen.

Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

I Norge tok det lang tid før daværende kronprins Harald fikk klarsignal til å gifte seg med en kvinne av folket, og kronprins Haakon overrasket mange med å gifte seg med en alenemor. Egner den norske kongefamiliens historie seg for en TV-serie?

– Jeg synes det med plikt opp mot personlige ønsker er et veldig interessant tema, sier hun. – Elizabeth var en motvillig dronning, og ønsket på mange måter ikke å bli det. Men når hun først ble det, ga hun seg over til det, og gjennom sine tiår på tronen har hun hele veien opprettholdt en sterk pliktsans.

Journalist Cecilie Asker i Aftenposten tror godt det norske kongehusets historie kan egne som TV-serie.

– Noe av grunnen til at det britiske kongehuset egner seg så godt, er at det har en veldig dramatisk historie. Det har jo det norske kongehuset også, med mye motstand, mye konflikter og kjærlighet som må overvinnes, mener hun.

Kulturstrøm

 • Michael Jackson på Broadway

  En musikal inspirert av livet til Michael Jackson og med sanger fra hans rikholdige katalog åpner på Broadway i 2020. Musikalens handling skal føres i pennen av Lynn Nottage, kjent for å skildre marginaliserte mennesker. Nå gyver hun løs på Michael Jacksons liv, sammen med regissøren og koreografen Christopher Wheeldon. (NTB)

  Michael Jackson
  Foto: Nyhetsspiller
 • LHBT-handling kuttet fra actionfilm

  Den kinoaktuelle skuespilleren Danielle Pineda fra «Jurassic World: Fallen Kingdom», forteller til talkshowet Build at hennes rollefigur Zia Rodriguez egentlig er lesbisk. Replikken som avslørte det i filmen ble derimot kuttet på grunn av tidspress, forteller hun, ifølge Hollywood reporter.

  Mann sikter gevær mot dinosaur
  Foto: United International Pictures
 • Prince-arvinger bryter med Tidal

  Etter planen skulle musikktjenesten Tidal få eksklusiv rett til å strømme et nytt album i 14 dager når et nytt Prince-album slippes i 2019. Men etter Dagens Næringslivs avsløringer rundt triksing med strømmetjenesten, ønsker arvingene etter Prince å bryte kontrakten, ifølge nettstedet TMZ. Lyttertallene til Kanye West og Beyoncé på Tidal skal være manipulert med flere hundre millioner falske avspillinger, og kan bety dødsstøtet for Tidal, mener musikkjournalist Asbjørn Slettemark. Artisten Prince ble funnet død en heis i hjemmet sitt 21. april 2016.

  Prince på The purple rain-turne
  Foto: Nancy Bundt © PRN Music Corp.

Flere kulturnyheter