NRK Meny
Normal

Vil lage ny sesong av Folkeopplysningen

Neste gang er det eventbransjen som står for tur.

Folkeopplysningen

Fysiker Andreas Wahl er programleder i Folkeopplysningen.

Foto: NRK

Kaare Hersoug

Kaare Hersoug, produsent i Teddy TV, har tidligere laget programmet Siffer. Selv har han ingen vitenskapelig bakgrunn.

Foto: Vidar Nordli-Mathisen

Slik kan det i alle fall gå hvis produsenten bak Folkeopplysningen, Kaare Hersoug, får det som han vil.

– Det finnes mange andre problemstillinger å ta tak i. Coaching- og eventbransjen, for eksempel. Får ansatte et bedre samarbeidsklima av å padle ned en elv sammen? Er det bra for organisasjonen eller bare for byrået som selger tjenesten?

– Jeg vet ikke svarene. Men dette er noe store selskap bruker millioner av kroner på, sier Hersoug i produksjonsselskapet Teddy TV.

Produsenten vil ikke røpe mer av planene sine før han har foreslått ideen til TV-kanalen.

– Jeg skal ha en diskusjon med NRK. Det er mange flere vi har lyst til å kikke i kortene, sier Hersoug.

Les også: Homeopater ble advart mot Folkeopplysningen

Vitenskapelig

Han synes medienes dekning av alternativbransjen har vært problematisk.

– Kravet til tosidighet i journalistikken er et problem når den ene siden viser frem vitenskapelige fakta og den andre siden dokumenterer påstandene sine med synsing. Det blir aldri noen konklusjon, og det er vanskelig å ta stilling til behandlingsmetodene.

Derfor ville han lage et program som hadde et tydelig vitenskapelig utgangspunkt.

Hersoug tror det er viktig å gi en vitenskapelig motvekt, i en tid hvor stadig flere lar følelsene veie tyngre enn fornuften.

– Vi har fått et tankesett som spres seg inn i det demokratiske samfunnet. Man lar følelsene bestemme, ikke fornuften.

- Vil bli lurt

Hersoug mener det finnes flere eksempler på akkurat det.

– Man har hatt overskrifter på at kong Harald blir behandlet med homeopati, tidligere helseminister Bjarne Håkon Hanssen forsvarer alternative behandlingsmetoder og en tidligere stortingsrepresentant brukte flere hundre tusen kroner på spåkone, sier produsenten.

– Men det gjelder ikke bare alternativ medisin. Folk lar seg lure eller vil bli lurt.

Hvorfor er det sånn, tror du?

– Det er det mange som har spekulert på. Jeg vet ikke, jeg bare konstaterer at så er tilfelle. Og at det blir veldig morsom TV ut av det, fordi alle møter seg selv i døren.

Viktig debatt

Unni Ødegård

Unni Ødegård, prosjektsjef i NRKs eksternredaksjon, mener seerne sitter igjen med et mer komplett bilde etter å ha sett Folkeopplysningens vitenskapelige tilnærming til alternativ behandling.

– For NRK er det viktig å speile det som publikum er opptatt av, og helse er et slikt tema. Den alternative industrien er blitt stor, mange nordmenn bruker alternative behandlingsformer og de har spørsmål knyttet til de ulike behandlingene, sier Unni Ødegård, prosjektsjef i Eksternredaksjonen, som har kjøpt inn serien til NRK.

Hvorfor ville dere kjøpe Folkeopplysningen?

– I pressen har det vært mye snakk om alternativ medisin, og mange solskinnshistorier. Vinklingen i Folkeopplysningen har ikke vært like lett tilgjengelig for publikum. Sånn sett sitter publikum igjen med et mer komplett bilde, sier Ødegård.

Men om det blir noen ny sesong kan hun ikke si noe om.

– Jeg er veldig stolt av Folkeopplysningen. Det er et program som seerne har tatt imot med åpne armer. Men om det blir noen sesong to kan jeg ikke ta stilling til akkurat nå.

Episode nummer fem om homeopati ble sett av 621 000 nordmenn. Det var ny rekord for Folkeopplysningen. Programmet har et snitt på 554 000 seere over fem episoder.

Kritisert

TV-programmet har fått kritikk fra flere hold. Naturterapeut John Petter Lindeland mener Folkeopplysningen har forsøkt å latterliggjøre en hel bransje.

Leder for Norske Homeopaters Landsforbund (NHL), Solveig Mohr, har uttalt at Folkeopplysningen er et rent populistisk underholdningsprogram.

Og Foreningen for healere og medier i Norge mener programmet lurte en deltaker i tv-programmet. Og Norsk Spiritualist Forening har klaget programserien inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Unni Ødegård, prosjektsjef i Eksternredaksjonen, er ikke overrasket over kritikken fra de alternative behandlerne.

– Vi forstår at alternativindustrien ikke er fornøyd med programmet. Men det må være rom for å se på en bransje fra et vitenskapelig ståsted. Og det er veldig viktig for NRK å være med å generere en debatt rundt helsevirkningene på alternativ medisin.

Les også: Folkeopplysnignens feilgrep

Folkeopplysningen

Psykolog Jan-Ole Hesselberg og Andreas Wahl har sammen med ulike kjendiser testet ut alternative behandlingsmetoder som healing, bioresonans og akupunktur.

Foto: NRK