Ny pris til Snøhetta

Operaen i Bjørvika er vinner av den prestisjetunge prisen the Brit Insurance Design Awards 2009 i kategorien arkitektur.

Operaen i Oslo
Foto: Atle Markeng / NRK

Hvert år deler Designmuseet i London ut prisene Brit Insurance Designs of the Year til de mest nyskapende, interessante og framtidsrettede designprosjektene fra hele verden.

Det norske arkitektfirmaet Snøhetta var nominert i kategorien arkitektur sammen med 12 andre prosjekter.

Dermed er arktitektfirmaet en av sju kategorivinnere som nå kjemper om hovedprisen Brit Insurance Design of the Year 2009.

Prosjektleder for operaen hos Snøhetta, Tarald Lundevall, synes det er stas å motta prisen.

- Det har blitt endel utmerkelser. Noen av dem er ikke så kjente, men fortsatt morsomme å få. Denne prisen er en av dem det er knyttet størst prestisje til, sier han om den britiske arkitekturprisen.

Flere priser

Tidligere denne måneden ble operaen kåret til Best Cultural Space i 2009 av Magasinet Travel + Leisure. Fra før har Snøhetta og operahuset fått prisen for årets kulturbygg under World Architecture Festival i Barcelona i oktober og Statens Byggeskikkpris 2008.

I tillegg er Snøhetta en av fem finalister til Mies van der Rohe-prisen, som er Europas viktigste arkitekturutmerkelse.

Først 18. mars blir det klart hvem av de sju kategorivinnere som vinner hovedprisen Brit Insurance Design of the Year 2009. Prisen deles ut på the Design museum i London, og prisutdelingen vil bli ledet av interiørdesigner Naomi Cleaver i TV-kanalen Channel 4.

Kulturstrøm

 • Knausgård inspirert av «Twin Peaks»

  Karl Ove Knausgård er i Norge for å promotere sine nye roman «Ulvene fra evighetens skog». – Jeg er nok inspirert av Twin Peaks. Jeg har ikke tenkt på det før, men den gjorde et utrolig inntrykk på meg. Der var det noe mystisk som hendte i et realistisk univers, sier han til NRK.

 • Humørfylt og bloddryppende grøss

  Den nye tv-serien om skrekkdukken «Chucky» dukker opp på C More og TV 2 Play fra 31. oktober. Sigurd Vik i Filmpolitiet har sett de tre første episodene og synes «Chucky» fungerer godt i serieform. Terningkast 4.

  Brad Dourif sprudler som den snerrende stemmen til den velkjente seriemorderdukken Chucky. Denne gangen er det 14 år gamle retrokunstneren Jake Wheeler (Zackary Arthur) som er så uheldig å bli Chuckys nye bestevenn.
  Foto: C More
 • Solistprisen til Amalie Stalheim

  Cellist Amalie Stalheim (28) er vinnar av Den norske solistpris 2021.

  – Stalheim er midt inne i ein rakettkarriere som vekkjer oppsikt i Norden og internasjonalt. Amalie Stalheim har eit uvanlig breitt og interessant repertoar, der rykande ferske cellokonsertar og standardrepertoaret inngår like naturleg, seier Peter Herresthal, styreleiar i Den norske solistpris.

  Prisen består av 100 000 kroner, og dessutan to prestisjefylte konsertoppdrag: Eigen konsert under Festspillene i Bergen 2022 og eit solistoppdrag saman med Bergen Filharmoniske Orkester 18. november i år. Konserten vert sendt i Hovedscenen på NRK2. I tillegg til Stalheim var fløytist Ingrid Søfteland Neset og fiolinist Miriam Helms Ålien nominerte til solistprisen.