Hopp til innhold

Ny pris til Snøhetta

Operaen i Bjørvika er vinner av den prestisjetunge prisen the Brit Insurance Design Awards 2009 i kategorien arkitektur.

Operaen i Oslo
Foto: Atle Markeng / NRK

Hvert år deler Designmuseet i London ut prisene Brit Insurance Designs of the Year til de mest nyskapende, interessante og framtidsrettede designprosjektene fra hele verden.

Det norske arkitektfirmaet Snøhetta var nominert i kategorien arkitektur sammen med 12 andre prosjekter.

Dermed er arktitektfirmaet en av sju kategorivinnere som nå kjemper om hovedprisen Brit Insurance Design of the Year 2009.

Prosjektleder for operaen hos Snøhetta, Tarald Lundevall, synes det er stas å motta prisen.

- Det har blitt endel utmerkelser. Noen av dem er ikke så kjente, men fortsatt morsomme å få. Denne prisen er en av dem det er knyttet størst prestisje til, sier han om den britiske arkitekturprisen.

Flere priser

Tidligere denne måneden ble operaen kåret til Best Cultural Space i 2009 av Magasinet Travel + Leisure. Fra før har Snøhetta og operahuset fått prisen for årets kulturbygg under World Architecture Festival i Barcelona i oktober og Statens Byggeskikkpris 2008.

I tillegg er Snøhetta en av fem finalister til Mies van der Rohe-prisen, som er Europas viktigste arkitekturutmerkelse.

Først 18. mars blir det klart hvem av de sju kategorivinnere som vinner hovedprisen Brit Insurance Design of the Year 2009. Prisen deles ut på the Design museum i London, og prisutdelingen vil bli ledet av interiørdesigner Naomi Cleaver i TV-kanalen Channel 4.

Kulturstrøm

 • Tupac-mistenkt siktet for drap

  Politiet i Las Vegas har arrestert en mann mistenkt i drapssaken etter at Tupac ble skutt og drept i 1996, melder nyhetsbyrået Associated Press. Han er siktet for drapet.

  Mannen har selv innrømmet i intervjuer og i en egen selvbiografi fra 2019 at han var i bilen da skuddvekslingen skjedde, skriver NTB.

  Tupac var bare 25 år da han døde.

  Tupac Shakur var også kjent som 2Pac og etter hvert Makaveli – og solgte over 80 millioner album på den tida da folk kjøpte fysiske plater.

  Han var involvert i flere skyteepisoder og var en del av konflikten mellom rapperne på øst- og vestkysten av USA.

  Tupac
  Foto: AP / NTB