Hopp til innhold

Ny Politkovskaja-rettssak i august

En ny rettssak etter drapet på den russiske journalisten Anna Politkovskaja skal innledes i Moskva i august, ifølge en russisk advokat.

Anna Politkovskaja
Foto: STR / AP

I juni opphevet russisk høyesterett frifinnelsen av de fire mennene som har vært tiltalt i drapssaken.

Nå sier advokaten Anna Stavitskaja, som representerer Politkovskajas familie, at innledende høringer er planlagt i august. Ifølge russiske nyhetsbyråer starter rettssaken 5. august.

Kollegane til Politkovskaja i avisen Novaja Gazeta tror ikke at en ny rettssak vil få noen stor betydning.

- Den vil bare være et forsøk på å lede oppmerksomheten bort fra de faktiske skyldige, de som bestilte og fysisk gjennomførte drapet er fortsatt ikke tatt, uttalte Nadezjda Prusenkova, pressetalskvinne i avisen Novaja Gazeta, etter Høysteretts beslutning i juni.

Internasjonal kritikk

- Bakgrunnen for at Høyesterett opphevet frifinnelsen av de tiltalte, er formelt at bevismaterialet juryen fattet sitt grunnlag på, ikke var godt nok, forteller NRKs Russlandskorrespondent, Morten Ruud.

Den nye rettssaken kommer i kjølvannet av drapet på journalist og menneskerettighetsaktivist Natalja Estemirova i forrige uke, som har skapt sterke internasjonale reaksjoner.

Flere har kritisert Russlands svake innsats for å oppklare drap på menneskerettighetsaktivister og journalister. Rettssaken etter drapet på Politkovskaja er av eksperter karakterisert som et spill for galleriet , og mange mener at de som egentlig sto bak slipper unna.

SE NETT-TV: Om journalisters vilkår i Russland

Krevde ny etterforskning

Anna Politkovskaja ble drept like utenfor leiligheten sin i Moskva 7. oktober 2006. Hun jobbet for avisen Novaja Gazeta, var regimekritisk og dokumenterte overgrep, korrupsjon og brudd på menneskerettighetene i forbindelse med den russiske krigføringen i Tsjetsjenija.

Politkovskajas slektninger krevde en ny etterforskning av drapet, framfor en ny rettssak, da Høyesterett opphevet frifinnelsen, en avgjørelse de fordømte.

Det en fare for at de som først ble frikjent , nå vil bli dømt, forteller Morten Ruud.

- Dette er en sak som berører maktstrukturene i Russland; både folk fra sikkerhetstjenestene og innenriksdepartementet er involvert i saken. Det er stor fare for at de som i første omgang ble frikjent, blir dømt, og at man deretter lukker øyene for de som virkelig står bak drapet - både de som bestilte det og de som gjennomførte det. De fire tiltalte er bare hjelpere i priosessen.

Kulturstrøm

 • Deler av Twitters kildekode lekket på nettet

  Utdrag av Twitters kildekode har blitt lekket på nettet, og det Elon Musk-eide selskapet leter nå etter den ansvarlige.

  Ifølge et rettsdokument ble deler av kildekoden lagt ut på den Microsoft-eide plattformen Github. Den brukes for deling av kode for programvareutvikling.

  Det skriver The New York Times.

  Kildekoden ble postet av en bruker som kalte seg «FreeSpeechEnthusiast». Ifølge Github ble koden fjernet fredag på forespørsel fra Twitter.

  Nå har Twitter bedt en domstol i California om å gi informasjon som kan identifisere personen bak «FreeSpeechEnthusiast», ifølge dokumentet som ble levert domstolen 24. mars.

  Github har ikke svart på Reuters' spørsmål om hvorvidt de har gitt Twitter denne informasjonen. Twitter har heller ikke svart på en forespørsel om kommentar. (NTB)