Hopp til innhold

Ny nordmann i «Vikings»

Skuespiller og kunstner André Eriksen har landet en rolle i tv-serien «Vikings».

Andre Eriksen

NORSK VIKING: Som seg hør og bør har nok en nordmann fått en rolle i den kanadiske tv-serien Vikings.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Tidligere har vi sett Thorbjørn Harr som karakteren Jarl Borg i «Vikings». Nå har enda en nordmann fått en rolle i den populære, kanadiske tv-serien om vikingene.

– Jeg har fulgt masse med på denne serien og vært litt fan. Det er helt «unreal» å være her nå, sier André Eriksen (40) på telefon fra Irland.

André Eriksen, som kanskje er best kjent fra 80-talls rapgruppa Warlocks, prøvefilmet for serien for kun et par uker siden. Forrige mandag kom telefonen.

– De ringte og ba meg pakke kofferten å komme meg til Dublin med en gang. Så her er jeg, sier han.

Bruker fire timer på å få på kostymet

Også norske Eva Netland har vært å se i «Vikings».

Serien er løst basert på den norrøne sagaen om vikingen Ragnar Lodbrok, som dro på tokt til England og Frankrike. Den blir sendt på både History Channel og HBO og har millioner av tilhengere.

– Jeg får ikke lov til å si så mye, men jeg kan si så mye som at jeg bruker fire timer bare på å få på meg kostymet. Og at det er veldig mange folk her, sier Eriksen, som knapt rakk å ferdigstille maleriene til sin største grafittiutstilling før han måtte styrte avgårde til Irland.

Thorbjørn Harr

BLE KNERTA: Thorbjørn Harr ble brutalt henretta og forsvant ut av rollen som Jarl Borg i tv-serien Vikings.

Foto: HBO Nordic

Føler at han sniker i køen

Eriksen har vært grafittikunstner i alle år, og skal for første gang stille ut et større antall bilder i Oslo denne uka.

– Alt skjer på en gang, sier han.

–​ Hva tror du denne rollen betyr for din videre skuespillerkarriere?

– Jeg takker ydmykt for å få lov til å være med, så får vi bare se hva som skjer videre. Jeg føler at at jeg har sneket i køen som skuespiller, og fått muligheten til å gjøre mange ting selv om jeg ikke har noe utdanning i faget.

Taushetsplikt

Det regner vannrett utenfor hotellet der han er innlosjert, og hvor han prøver å få seg en middag etter en lang dag på settet.

Eriksen har fått streng beskjed om ikke å snakke om hvilken karakter han spiller eller hvor lenge han blir i Dun Laoghaire, som er en småby i utkanten av Dublin.

– Sånn er det, dessverre. Men i dag sto jeg opp klokken 03.45 og ble henta til settet. Jeg har akkurat kommet tilbake til hotellet og prøver å få spist noe, sier han når klokka er 19.30.

Thorbjørn Harr var selve cliffhangeren i sesong én, og spilte en av hovedrollene i sesong to, som Jarl Borg, som ble henretta på den mest brutale måten tenkelig.

Det norske bandet Wardruna har fått stor oppmerksomhet for musikken de har bidratt med til flere sesonger av serien.

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.