NRK Meny
Normal

Ny lov beskytter kjendisbarn mot paparazzier

Takket være Halle Berry, Jennifer Garner og sangeren Adele, er det snart ulovlig for aggressive paparazzifotografer å ta bilder av Hollywood-stjernenes barn uten at foreldrene samtykker.

Paparazzi Restrictions Halle Berry, Jennifer Garner, Kevin de Leon

Skuespillerinnene Halle Berry og Jennifer Garner er begge mødre som opplever at barna deres blir forfulgt av paparazzier kun på grunn av sitt opphav. I august deltok de i en høring for en lov som skal begrense fotografenes mulighet til å fotografere barna i private situasjoner.

Foto: Rich Pedroncelli / Ap

Den gravide Hollywood-stjernen Halle Berry har aktivt støttet lovforslaget, som denne uken ble undertegnet av Californias guvernør Jerry Brown, melder BBC.

Lov 606 er ment å skulle beskytte barna til offentlige personer i California, noe som vil ha stor betydning for alle kjendisfamiliene i filmbyen Hollywood. Ifølge den nye loven, som trer i kraft i januar, kan fotografer som på en aggressiv og pågående måte tar bilder eller video av barn uten foreldrenes samtykke, straffes med opptil ett år i fengsel og en bot på inntil 10.000 dollar.

Les også: Se og Hør felt for fotografering av kongebarna

Forfølger familien

Kevin de Leon, Halle Berry, paparazzi-høring

Halle Berry er gravid med sitt andre barn, samtidig som hennes fem år gamle datter blir trakassert av kjendisjagende fotografer.

Foto: Rich Pedroncelli / Ap

– På vegne av mine barn håper jeg dette vil bety begynnelsen på slutten for aggressive paparazzier, uttalte Halle Berry da hun holdt sitt innlegg for delstatsforsamlingen i august.

Berry har flere ganger tidligere vært i klinsj med pågående fotografer. I april reagerte hun voldsomt da en gruppe paparazzier kastet seg over henne, ektemannen Olivier Martinez og datteren Nahla (5) på vei ut fra Los Angeles Airport.

Les også: Vil gjøre paparazziene arbeidsløse

Ifølge ABC News fortalte Berry i høringen at datteren ikke lenger ønsker å gå på skolen fordi hun alltid blir fulgt av fotografer som ofte gjør det de kan for å provosere foreldrene til en reaksjon de kan få gode bilder ut av.

Fikk ikke medhold

Loven forbyr også fotografer å ligge på vent, eller følge etter kjendisbarna i deres aktiviteter.

– Barn skal ikke være «tabloidmat». Denne loven vil gi alle barn, uansett hvem foreldrene deres er, beskyttelse mot plageånder som går ekstreme veier for å tjene penger, sa senator Kevin de Leon.

Les også: - Jeg fikk Mette-Marit til å gråte

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Paparazzi-journalister

Britney Spears var i skandaleåret 2007 et yndet paparazzi-objekt. Nå vil kjendisene og politikerne ha en slutt på fotografenes agressive oppførsel, spesielt overfor kjendisenes barn.

Foto: Kevork Djansezian / AP

Amerikanske Motion Picture Association, National Press Photographers Association og California Broadcasters Association var alle imot lovforslaget, og argumenterte med at en slik lov ville begrense medias ytringsfrihet.

Kevin de Leon avviste imidlertid dette, og pekte på at loven retter seg mot fotografenes oppførsel, og ikke selve fotograferingen.

Tiltrekker seg syke personer

Også skuespiller Jennifer Garner talte for delstatsforsamlingen tidligere i sommer, og fortalte om frykten hun og familien føler på grunn av nærgående paparazzier. Flere ganger skal en mentalt syk forfølger ha kommet tett innpå Garner og barna ved å blande seg inn med fotografene og kaoset de lager i jakten på de beste bildene, skriver OTRC.com.

I 2010 vedtok California også en lov som forby media å publisere materiale som man vet er tatt ulovlig og uten tillatelse.

Les også: - Media har skapt et overvåkningssystem