Hopp til innhold

Se kongefamiliens private bilder

Klarer du å se hvem dette er? Historiske bilder av våre kongelige presenteres i ny bok.

Prins Haakon Magnus, Skaugum våren 1976

KRONPRINSEN I 1976: Tre år gamle Haakon Magnus møter NATO-toppene under en mottagelse på Skaugum. – Han har vært ofte på sykehus, for han er en type som skal prøve alt. Hull i hodet, hull på kneet, uttaler dronning Sonja i boka «Med våre egne ord». – Han var alltid mer rampete enn meg da han var liten. Smelte kinaputter på barneskolen og sånn, sier prinsesse Märtha Louise.

Foto: Rohny Kristensen / Fra «Med våre egne ord»/Allers

I billedboka «Med våre egne ord» presenteres over hundre bilder av den norske kongefamilien fra starten av 1900-tallet og fram til vår tid.

Forfatter Lars O. Gulbrandsen

FØLGER KONGEFAMILIEN TETT: Forfatter Lars O. Gulbrandsen har tidligere skrevet den offisielle biografien til prinsesse Ragnhild.

Foto: Presse

Mange av bildene offentliggjøres for aller første gang.

Se flere bilder fra boka med kommentarer under.

Bilder fra fotograf Sjøwall

Bildene er samlet inn av forfatter Lars O. Gulbrandsen og Se og Hørs hoffreporter Caroline Vagle, og akkompagneres av kommentarer fra de kongelige selv.

Blant annet presenteres flere bilder tatt av fotograf Gunnar Sjøwall, som i mellomkrigstida var kongefamiliens foretrukne fotograf.

– Han var en utrolig dyktig fotograf som hadde samme varemerke, enten vedkommende var kjent eller ukjent: Bildene skulle være enkle, rene og klassiske. Dronning Maud oppsøkte ham personlig i 1927, etter at hun hadde sett bildene han hadde tatt av hennes hoffdame. Slik startet også jobben som hoffotograf, sier Gulbrandsen.

– Flere blinkskudd før

Forfatteren mener fotografer med interesse for kongelige hadde andre arbeidsforhold før.

– I dag er det langt sjeldnere man får et blinkskudd av de kongelige som står seg til historiebøkene, rett og slett fordi tid, fortrolighet og lave skuldre mellom fotograf og fotoobjekt er avgjørende, sier han.

Gulbrandsen mener også at bildene og anekdotene i boka viser at tidene har endret seg med tanke på kongehusets åpenhet.

– Etter hvert som årene har gått, har man også sluppet mer dagslys inn i det magiske rom. Kong Harald har vært et forbilde når det gjelder åpenhet i takt med nye tider. Da dronning Maud fikk kreft i 1938, fortalte hun knapt noen i familien om det. Vi husker alle hvor åpen kong Harald tidlig var rundt sin egen diagnose i 2003, sier han.

LES OGSÅ: Kongebilder fløt fritt på nett | Kongehuset vant bildesak i PFU

Kong Harald som baby

KONG HARALD I 1937: – Det hendte nok at Astrid og jeg lekte med ham i sandkassen, selv om vi aldersmessig hadde vokst fra den slags for lengst, blir prinsesse Ragnhild sitert på i boka.

Foto: SJØWALL / Fra «Med våre egne ord»
Frokost på Skaugum i 1983

SKAUGUM I 1983: Kongefamilien samlet til frokost. – Vi har forsøkt å gi Märtha og Haakon en oppvekst der de har lært å stole på seg selv og ta sine egne valg, forteller Dronningen i boka.

Foto: Rohny Kristensen / Fra «Med våre egne ord»/Allers
Kronprins Harald og kronprinsesse Sonja

NYFORLOVEDE I 1968: Sonja og Harald ble foreviget av fotograf Gunnar Høst Sjøwall, sønn av fotograf Gunnar Sjøwall, 21. mars 1968. – Jeg forsøkte å kjenne etter hvordan jeg opplevde alt det som skjedde. Først flere år senere skulle jeg klare å sette ord på følelsen: Det var som å hive seg utfor en skrent – helt i det uvisse, oppsummerer dronning Sonja i boka.

Foto: SJØWALL / Fra «Med våre egne ord»
Kronprins Olav, kronprinsesse Märtha med barn

FAMILIEFOTOGRAFERING I 1933: Kronprins Olav, kronprinsesse Märtha og døtrene Ragnhild (t.v.) og Astrid. «Mens storesøster Ragnhild var ganske sart og rolig, var Astrid av den mer robuste og viltre typen, noe som bød på utfordringer hos fotografen!» står det i «Med våre egne ord».

Foto: SJØWALL / Fra «Med våre egne ord»
Prinsesse Astrid fru Ferner

PRINSESSE ASTRID I 1972: Kong Olavs datter prinsesse Astrid foreviget på sin 40-års dag i 12. februar 1972. Fra 1954 til 1968 var hun Norges førstedame etter kronprinsesse Märthas død. – Jeg tror ikke far syntes det var så lett å overta etter kong Haakon. Han snakket aldri om det, men jeg merket det fordi vi bodde sammen og var sammen hver dag, blir hun sitert på i «Med våre egne ord».

Foto: SJØWALL / Fra «Med våre egne ord»

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP