Hopp til innhold

Ny filmavtale kan revolusjonere kinomarkedet

En historisk avtale i USA vil gjøre det mulig for filmstudioet Universal å slippe storfilmer til leie på nett bare 17 dager etter kinopremieren.

Kinopremiere

Ny avtale mellom store filmaktører i USA gjør at enkelte kinofilmer kan ende opp hjemme i stua til folk kort tid etter kinopremieren. Bildet er fra premieren for «Star Wars - The Last Jedi» ved Colosseum kino i Oslo i 2017.

Foto: Håkon Mosvold Larsen

Om du foretrekker å se nye filmer hjemme i stua i stedet for på kino, må du vanligvis vente i opp til 90 dager. Men den amerikanske giganten Universal studios er i ferd med å inngå en avtale med verdens største kinokjede AMC Theatres som gjør det mulig å leie filmene digitalt bare 17 dager etter kinopremieren.

Variety skriver at leieprisen vil være 200 kroner for å se filmen hjemme i stua 17 dager etter kinopremieren – fire ganger mer enn det vanligvis koster.

Maria Ekerhovd

– Hvis publikum er villige til å betale for å se film tidlig i samme størrelsesorden som man gjør på kino – da kan man kombinere kino og on-demand-markedet, sier produsent Maria Ekerhovd i Mer film.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Maria Ekerhovd, som er produsent i Mer film, mener at film- og kinobransjen i Norge trolig vil bli påvirket av avtalen på sikt. Hun tror også at det kan være positivt.

– Vi ønsker jo at publikum skal få tilgang til filmene våre, og at de er villige til å betale. Om en kan få en måte å selge film på som fungerer – i tillegg til kino – vil det være fantastisk, sier hun.

– Ingen god forretningsmodell

Mellom 65 og 70 prosent av inntektene til norske filmer kommer fra kinovisninger. Administrerende direktør i bransjeorganisasjonen Film og Kino, Guttorm Petterson, er overrasket over avtalen fra USA, og er ikke positiv til den.

– Jeg tror ikke det er en god forretningsmodell, spesielt ikke i Norge, der norske filmer er avhengig av kinoinntektene. De vil reduseres kraftig om en skal ha et vindu på bare 17 dager med kinovisning.

Guttorm Petterson

Guttorm Petterson i bransjeorganisasjonen Film & Kino tror ikke det norske kinomarkedet vil få en lignende avtale som den mellom filmstudioet Columbia og kinokjeden AMC Theatres.

Foto: Hanna Huglen Revheim


Men han er ikke bekymret for at avtalen skal ramme det norske markedet, selv om AMC Theatres eier blant annet den norske kinokjeden Odeon.


– Dette er mellom et av de store studioene og én kinokjede i USA. For det første vil den i utgangspunktet bli begrensa bare til USA, og jeg tror ingen av de andre studioene vil gå inn på en tilsvarende avtale, slik at den skal spre seg til andre land.

– Markedene kan kombineres

Ekerhovd tror likevel at avtalen på sikt vil påvirke Norge også.

– AMC er verdens største kinokjede, og de andre aktørene vil bli presset til å følge opp på en eller annen måte. Det blir interessant å se hvordan dette blir i praksis. Filmene som blir tilgjengelig for leie kort tid etter premieren vil koste like mye som to kinobilletter. Hvis publikum er villige til å betale for å se film tidlig i samme størrelsesorden som man gjør på kino – da kan man kombinere kino og on-demand-markedet.

Samtidig er hun klar på at det her og nå er kinoene som er viktigst for norsk filmbransje.

– I dag stammer nesten alle inntektene for norske filmer fra kino. Dette er den viktigste samarbeidspartneren for å få vist og tjent penger på film. Dersom kino svekkes uten at publikum er villige til å betale det samme for å se filmen digitalt kan det få veldig negative konsekvenser for filmbransjen.

Kulturstrøm

  • Frankrike: bøter og fengsel for skjult reklame hos influensere

    Frankrike har vedtatt en ny lov som innebærer at influensere risikerer både kraftige bøter og fengselsstraff hvis de driver med skjult reklame og svindel.

    Loven innebærer at det blir forbudt å promotere blant annet kosmetisk kirurgi, tobakk og enkelte finansprodukter.

    Influensere risikerer opptil to års fengsel og bøter på over 3 millioner kroner hvis de driver med slik ulovlig markedsføring.

    – Festen er over for dem som tror de kan drive med svindel på internett, sa økonomiminister Bruno Le Maire nylig.