Ny feminist-test for musikk

Hva har Nicki Minaj og Britney Spears til felles? De består musikkmagasinet Pitchforks nye kjønnstest.

Britney Spears, Nicki Minaj og MIA i en kollage

Musikkmagasinet Pitchfork overfører Bechdel-testen på film til musikkverdenen. Britney Spears, Nicky Minaj og M.I.A har låter som består testen.

Foto: scanpix

I 1985 laget tegneserietegneren Alison Bechdel et system for å synliggjøre kjønnsbalanse – og ubalanse – i filmer. Testen ble kalt Bechdel-testen, og filmen må innfri disse tre kravene for å bestå testen:

 • Mer enn én navngitt kvinne skal medvirke.
 • Kvinnene skal ha minst én samtale.
 • Samtalen skal i minst ett tilfelle handle om noe annet enn menn.

Dette er kriteriene for musikken

Alicia Keys

Alicia Keys består også Pitchforks nye test med låten 'Girl on fire'.

Foto: Christopher Polk / Afp

Nå har det innflytelsesrike musikkmagasinet Pitchfork laget en Bechdel-test for musikk. Det holder ikke å være kvinne, for å passere Pitchforks liste må du oppfylle følgende kriterier:

 • Låten skal ha minst én frontperson som identifiserer seg som kvinne. Kvinnen må opptre som seg selv eller gestalte en kvinnelig karakter.
 • Låtteksten må involvere kvinnen selv, en annen kvinne, eller et kvinnelig publikum.
 • Låttekstens sentrale tema må være noe annet enn en mann.

Pitchfork har i forbindelse med lanseringen av den nye testen testet 14 ulike låter.

Blant dem som har bestått testen er Nicki Minajs låt «Starships», Alicia Keys «Girl on Fire», M.I.As «Bad Girls» og Madonnas låtsamarbeid med Britney Spears «Me against the music».

– Litt kult, litt rart

Malin Kulseth er musikkredaktør i Natt & Dag og initiativtaker til Kompetanseformidlingen, som jobber for å promotere sosial likestilling.

– Det er litt kult, men det er litt rart også. Jeg hadde ikke regnet med at det kom til å skje. Og jeg hadde ikke regnet med at det var Pitchfork som ville komme på denne ideen, sier Kulseth til NRK.

Samtidig som hun synes det er bra at man tar tak i kjønnsproblematikken innenfor populærmusikken, så tror hun ikke det kommer til å få store konsekvenser for folk som skaper og lytter til musikk.

Malin Kulseth

Musikkredaktør i Natt & Dag, Malin Kulseth, ser på Pitchforks «Bechdel-test for musikken» som en kul pekepinn.

Foto: Christian Ingebrethsen / NRK

– Det kommer ikke til å påvirke min musikksmak, for å si det sånn. Og jeg tror ikke det kommer til å endre hvordan artistene skriver musikken sin, sier musikkredaktøren, og fortsetter:

– Mange kommer sikkert til å synes at en Bechdel-test for musikk er utrolig teit, men det er en fin måte å vise at man er bevisst på problematikken. Det er også en måte å få et lite overblikk på, spesielt over hva musikken på listetoppene presenterer av budskap og forbilder. Alt handler om bevisstgjøring.

Kulturstrøm

 • Uttrykksfullt univers fra Vilde Tuv

  Vilde Tuvs «Melting Songs» inviterer lytteren inn i et musikalsk univers der melodiene får skinne sterkest, og det hele ledsages av en poetisk fløyte som smeltes sammen med elementer fra tranceverdenen, skriver NRKs musikkritiker. Terningkast 5.

  Vilde Tuv
  Foto: Kobie Nel
 • Billie Eilish: – Skummelt

  Billie Eilish fekk internettet til å eksplodere då ho delte bilde av seg sjølv i tettsittande korsettar. No snakkar ho ut om korleis det var å sjå reaksjonane.

  – Det fekk meg til å ikkje ville dele og publisere bilde igjen, innrømmer ho.

 • Erik Poppe lager film om Quisling

  Regissør Erik Poppe og filmselskapet Paradox skal lage spillefilm om landssvikeren Vidkun Quisling, og får 18 millioner kroner i produksjonsstøtte fra Norsk Filministitutt. Filmen skal ta for seg tiden fra frigjøringen fram til Quisling ble henrettet.