NRK Meny
Normal

Ny feminist-test for musikk

Hva har Nicki Minaj og Britney Spears til felles? De består musikkmagasinet Pitchforks nye kjønnstest.

Britney Spears, Nicki Minaj og MIA i en kollage

Musikkmagasinet Pitchfork overfører Bechdel-testen på film til musikkverdenen. Britney Spears, Nicky Minaj og M.I.A har låter som består testen.

Foto: scanpix

I 1985 laget tegneserietegneren Alison Bechdel et system for å synliggjøre kjønnsbalanse – og ubalanse – i filmer. Testen ble kalt Bechdel-testen, og filmen må innfri disse tre kravene for å bestå testen:

 • Mer enn én navngitt kvinne skal medvirke.
 • Kvinnene skal ha minst én samtale.
 • Samtalen skal i minst ett tilfelle handle om noe annet enn menn.

Dette er kriteriene for musikken

Alicia Keys

Alicia Keys består også Pitchforks nye test med låten 'Girl on fire'.

Foto: Christopher Polk / Afp

Nå har det innflytelsesrike musikkmagasinet Pitchfork laget en Bechdel-test for musikk. Det holder ikke å være kvinne, for å passere Pitchforks liste må du oppfylle følgende kriterier:

 • Låten skal ha minst én frontperson som identifiserer seg som kvinne. Kvinnen må opptre som seg selv eller gestalte en kvinnelig karakter.
 • Låtteksten må involvere kvinnen selv, en annen kvinne, eller et kvinnelig publikum.
 • Låttekstens sentrale tema må være noe annet enn en mann.

Pitchfork har i forbindelse med lanseringen av den nye testen testet 14 ulike låter.

Blant dem som har bestått testen er Nicki Minajs låt «Starships», Alicia Keys «Girl on Fire», M.I.As «Bad Girls» og Madonnas låtsamarbeid med Britney Spears «Me against the music».

– Litt kult, litt rart

Malin Kulseth er musikkredaktør i Natt & Dag og initiativtaker til Kompetanseformidlingen, som jobber for å promotere sosial likestilling.

– Det er litt kult, men det er litt rart også. Jeg hadde ikke regnet med at det kom til å skje. Og jeg hadde ikke regnet med at det var Pitchfork som ville komme på denne ideen, sier Kulseth til NRK.

Samtidig som hun synes det er bra at man tar tak i kjønnsproblematikken innenfor populærmusikken, så tror hun ikke det kommer til å få store konsekvenser for folk som skaper og lytter til musikk.

Malin Kulseth

Musikkredaktør i Natt & Dag, Malin Kulseth, ser på Pitchforks «Bechdel-test for musikken» som en kul pekepinn.

Foto: Christian Ingebrethsen / NRK

– Det kommer ikke til å påvirke min musikksmak, for å si det sånn. Og jeg tror ikke det kommer til å endre hvordan artistene skriver musikken sin, sier musikkredaktøren, og fortsetter:

– Mange kommer sikkert til å synes at en Bechdel-test for musikk er utrolig teit, men det er en fin måte å vise at man er bevisst på problematikken. Det er også en måte å få et lite overblikk på, spesielt over hva musikken på listetoppene presenterer av budskap og forbilder. Alt handler om bevisstgjøring.

Kulturstrøm

 • Se NRKs dokumentar om Pushwagner

  I 2008 fikk Pushwagner mer enn ti henvendelser fra produsenter som ville lage dokumentar om kunstneren. Mannen som hadde mistet alt, og som ingen trodde ville kunne reise seg igjen. Men i 2008 skjer det ingen trodde var mulig, Pushwagner fikk sitt internasjonale gjennombrudd. NRK-regissør Kristin Rosenløw Eeg fulgte ham gjennom dette fantastiske året.

 • Maler for åpen scene

  I hele april har ni kunstnere fra ulike steder i verden bodd sammen og hatt Galleri Ramfjord i Oslo som sitt atelier. Anledningen for kunstmønstringa er galleriets 20-årsjubileum, forteller innehaver og daglig leder Elisabeth Ramfjord. I galleriets åpningstid kan besøkene kan se kunstnerne i arbeid, og resultatene kan sees i utstilling fra 5.–20. mai.(NTB)

  Laster Instagram-innhold