Ny bok slår fast at Flagstad ble utsatt for forfølgelse

I sin nye bok om Kirsten Flagstad dokumenterer Ingeborg Solbrekken at operasangeren ble utsatt for forfølgelse og kampanjer av norske myndigheter.

Kirsten Flagstad som Brünnhilde

Kirsten Flagsted er en av Norges største stjerner gjennom tidene. Hun debuterte som operasanger på Nationaltheatret i 1913 og er spesielt kjent for sine tolkninger av Wagner.

Foto: Scanpix

– Boken dokumenterer en utenomrettslig forfølgelse av Kirsten Flagstad fra 1939 til 1950, og det er myndighetene som står bak, sier forfatter Ingeborg Solbrekken.

«Konspirasjonen mot Kirsten Flagstad» er Solbrekkens tredje bok om hvordan norske myndigheter behandlet Flagstad under og etter andre verdenskrig.

Operastjernen ble blant annet nektet å reise til USA fordi «hun kunne gjøre stor skade for folks oppfatning av nordmenn», ifølge et UD-notat.

Ingeborg Solbrekken

Ingeborg Solbrekken har skrevet tre bøker om Kirsten Flagstad. Hun er en norsk sakprosaforfatter og arbeider til daglig som psykoterapeut.

Foto: Operaforlaget

– Arbeidet mot henne

Historiker Hans Fredrik Dahl skal være med når boken lanseres tirsdag. Han mener det er viktig at det som lenge har vært sagt nå kan dokumenteres.

– Nå vet vi at det er sant, fordi det er veldokumentert. Ambassaden gjorde mange fremstøt for å hindre Flagstads karriere i USA, sier Dahl.

Han forteller at det var den norske ambassadøren i Washington, Wilhelm Morgenstierne, som arbeidet sterkt imot operastjernen. I boken er det særlig to hendelser som fikk store følger for Flagstad.

Ble nektet innreise

– Det ene var at hun på en konsert i 1940 sang tyske og ikke norske sanger. Og det andre var at hun var gift med en mann som hadde vært medlem av Quislings parti, forteller historikeren.

Da Flagstad reiste hjem for å ta vare på sin syke mann, ble hun nektet å reise tilbake til USA, og ble stemplet som nazist. Solbrekken sier det er en av måtene hun ble trakassert på.

– Det er omtrent like alvorlig som at vi skulle tatt malerskrinet fra Edvard Munch eller forsøke å tilrane oss Henrik Ibsens penn, forteller Solbrekken.

Historiker Hans Fredrik Dahl

Historiker og professor emeritus Hans Fredrik Dahl har forsket på andre verdenskrig og skrevet biografi om Vidkun Quisling. Han mener det er viktig å dokumentere at Kirsten Flagstad ble utsatt for en svertekampanje.

Foto: Margret Helland / NRK

– Viktig for historien

Musikkhistoriker og forsker Astrid Kvalbein mener at ny kunnskap om Kirsten Flagstad er viktig.

– Nå er vi kommet til et punkt der vi bør gå dypere ned i en historie som har vært betent. Dette får frem flere nyanser om det å være på den såkalte riktige og den såkalte gale siden, som var det vi sorterte etter like etter krigen, sier Kvalbein.

Utenriksdepartementet ønsker ikke å kommentere boken om den norske Wagner-sopranen.

– Det viktigste i boken er lærdommen av hva som kan skje når et menneske blir lagt for hat, sier forfatter Solbrekken.

Kulturstrøm

  • Får en million for sitt talent

    Sangeren Caroline Wettergreen (32) får Equinors talentstipend for klassiske musikere i 2018. Stipendet, som er på en million kroner, skal være en døråpner for unge norske musikere som ønsker en internasjonal karriere.

  • Prisrekord for Kittelsen-maleri

    Maleriet «Guldhornet», malt av Theodor Kittelsen i 1903, ble i kveld solgt for 12,8 millioner kroner på en auksjon i Oslo. «Guldhornet» betegnes som et av kunstnerens ukjente mesterverk, skriver E24. Maleriet hadde en prisantydning på 4–5 millioner kroner før auksjonen som ble holdt av Blomqvist Kunsthandel. Det dyreste maleriet av Kittelsen som er blitt solgt i Norge tidligere, er akvarellen «Dompap på rimet kvist» som ble solgt for 1,3 millioner kroner i 2002, skriver NTB. NRK TV: Trollskogen som inspirerte Kittelsen.