Hopp til innhold

Om kald krig og Kings Bay-saken

21 mennesker omkom i Kings Bay gruver på Svalbard for snart femti år siden. – Det vanskelige forholdet til Sovjetunionen var en viktig årsak til ulykken, sier Monica Kristensen i en ny bok.

Monica Kristensen har skrevet bok 50 år etter Kings Bay-ulykken

Monica Kristensen

På grunn av den kalde krigen fortsatte gruvedriften i Ny-Ålesund mye lenger enn den burde. «Esther-gruven» var livsfarlig, sier forfatteren.

Det var nesten daglig problemer av forskjellig art nederst i gruva, men også bare noen uker med drift igjen før kullet var hentet ut og seksjonen kunne forlates. Synd å la så mye kull av god kvalitet stå igjen i fjellet.

Monica Kristensen i «Kings Bay-saken»

Både i 1948, 1952 og 1953 hadde det vært gruveulykker på Svalbard. 43 mennesker hadde mistet livet.

5. november 1962 var det en kraftig eksplosjon i «Esther-gruven». 21 arbeidere omkom, og ingen vet helt hva som skjedde, 300 meter under bakken. Årsaken er fortsatt litt uklar, men ulykken fikk store konsekvenser for gruvedriften på Svalbard.

Se video:

Kings Bay etter gruveulykken

Kings Bay etter gruveulykken. Hør NRKs Knut Olsen.

Politisk jordskjelv

– At ulykken også fikk enorme politiske konsekvenser er det vel liten tvil om, sier Monica Kristensen.

Etter gruveulykken ble det nedsatt en granskingskommisjon. Tønseth-rapporten kom i 1963. Den avdekket flere grove brudd på sikkerhetsbestemmelsene. De ikke-sosialistiske partiene på Stortinget stilte mistillitsforslag, og regjeringen Gerhardsen måtte gå av.

Høyres John Lyng ble statsminister i en samlingsregjering med Høyre, Venstre, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti.

Se Gerhardsens forsvarstale:

Gerhardsens forsvarsinnlegg i Kings Bay-debatten i Stortinget - hva mer kunne vi gjort?

Gerhardsens forsvarstale: Hva mer kunne vi gjort?

– Arbeiderne fikk skylden

Einar Gerhardsen hadde vært på Svalbard i 1955, sammen med daværende industriminister Sjaastad og Landsorganisasjonens formann, Konrad Nordahl.

Vi besøkte både Store Norske og Kings Baygruvene og var nede i gruvene på begge steder. Vi snakket med
ledelsen, og vi snakket med arbeiderne. De hadde saktens visse ting å klage over, men ingen klaget over sikkerhetsforholdene.

Fra Einar Gerhardsens forsvarstale

– Hørte ingen hva som ble konsekvensen av det han faktisk sa? At det var ledelsen og gruvearbeiderne i Kings Bay selv som måtte bære det fulle ansvaret for ulykken, skriver Monica Kristensen i boka «Kings Bay-saken».

Se video:

Reporter Per Øyvind Heradstveit.

Dagsrevyens ekstrasending om Kings Bay-ulykken. Hør NRKs Per Øyvind Heradstveit.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober