Hopp til innhold

Ble kalt «tilfellet Sonja Haraldsen»

– Hun ble kalt «tilfellet Sonja Haraldsen». Kongen, statsministeren og regjeringen var alle motstandere av kjærlighetsforholdet til kronprins Harald, sier forfatteren av biografien «Dronningen».

Boka «Dronningen» er skrevet av Ingar Sletten Kolloen, i nært samarbeid med dronning Sonja.

Første del av boka har han kalt «Tilfellet Sonja Haraldsen».

– Det var et trekantdrama. På den ene siden sto kong Olav, på den andre siden regjeringen. I midten det unge paret. Dronningen har fortalt meg at hun grep kronprinsens hånd, og siden valgte å holde fast i den.

I sin nyutgitte biografi, Dronningen, forklarer forfatter Ingar Sletten Kolloen hvordan kong Olav var så i mot hans sønns forhold til Sonja Haraldsen at han fikk henne utestengt fra flere sosiale sammenhenger.

– Sonja ble utestengt fra sosiale sammenhenger, skriver Ingar Sletten Kolloen.

Fraværet av en svigermor var også et savn, forteller forfatteren.

– Jeg grunnet ofte på, særlig den første tiden, om vi ville ha blitt holdt på pinebenken i nesten ni år hvis kronprinsesse Märtha hadde levd. Ville en mor i så mange år sett hvordan sønnen led, uten å foreta seg noe? Ville hun ikke ha klart å overbevise kong Olav om at vi fire i hvert fall måtte møtes og bli litt kjent med hverandre? Svaret får vi aldri, og fortiden kan ikke endres.

Dronning Sonja i boka «Dronningen»

– Jeg kaller hennes inntreden i kongehuset for «Sonjarevolusjonen». Hennes liv har vært en kamp for kjærligheten. Men den handler også om hvordan det var å være førstedame i et mannssamfunn.

– Blant menn med krigsskole

Fraværet av et forbilde var tydelig. Sonja hadde ingen rollemodeller.

– Nærværet av menn i uniform, og med krigsskole, var kolossalt. Sonja var en moderne pike som kom inn i et førkrigsliv. Det var et kongehus drevet etter førkrigsoppfatninger, sa Kolloen under lanseringen.

– En utrolig energi

Kolloen har hatt flere enn førti møter med dronningen. Noen varte bare noen timer, andre strakte seg over døgn.

– Denne dama er jo helt uslitelig. Jeg har hatt store problemer med å henge med av og til, sa forfatteren da han presenterte boka.

Kolloen fortalte at kongebarna advarte sine kjærester: «Hvis mor spør om dere vil være med på tur, må dere ikke si ja. Det kan bli mye mer anstrengende enn dere tror!»

Ingar Sletten Kolloen lanserte i dag sin biografi om dronning Sonja. I boken kommer nye ting fra dronningens liv fram.

Hør hva Kolloen mener dronning Sonja ville blitt dersom hun ikke hadde valgt Norges kronprins.

I boka forteller dronning Sonja åpenhjertig om sine personlige tap i unge år, de hemmelige årene med kronprins Harald og kong Olavs motvilje mot forholdet.

Livet var preget av mange dødsfall. Den 13 år eldre søsteren, Gry Henriksen døde brått og uventet i 1970. En bror, Karl Herman Haraldsen mistet livet i en båteksplosjon ett år før dronningen ble født.

Han ble sju år.

Åpent om aborter

Dronning Sonja mister sitt første barn i en spontanabort. Siden, i 1972, aborterer hun på nytt. Men da har hun blitt mor til Märtha Louise, og etter den andre spontanaborten blir hun gravid på nytt. Det går bra, prins Haakon Magnus er et faktum.

I samme værelse på Rikshospitalet for tredje gang, i tredje etasje, med vinduer mot sør, barneværelset over gangen og tilstøtende rom innredet som salong. Klokken 14.12 ble barnet forløst. Jeg visste ikke at den nyfødte var en gutt, før han ble holdt opp mot meg. Etter to svangerskapsavbrudd og to fødsler i løpet av tre år la kronprinsesse Sonja endelig tronarvingen mot brystet. 52 cm 4345 gram.

Fra boka «Dronningen»

Ville bortføre Haakon

I boka «Dronningen» har Kolloen skrevet at det i 1982 forelå alvorlige planer om å bortføre Norges arveprins. Haakon var på en drømmereise med faren og søsteren til Tanzania. Før avreisen hadde kronprins Harald tillatt seg å bli privat.

«Min drøm er en gang å vende tilbake til Serengeti sammen med Märtha Louise og Haakon, ligge i telt og se de ville dyrene,» sa han.

En storforbryter la planer om å bortføre prinsen. Kong Olav informerte foreldrene etter hjemkomsten fra Afrika.

To nordmenn, forsterket av to tyskere, skulle kidnappe prinsen og føre ham ut av landet i en cabincruiser. Løsesummen var satt til 20 millioner kroner. I begynnelsen tvilte politiet på realiteten i planene. Men synderegisteret til hovedmannen vitnet om en kaldblodig planlegger og gjennomfører. Han hadde erkjent 19 væpnede ran. Planen ble avslørt fordi hans kompanjong røpet den til sin forsvarer Alf Nordhus, som informerte politiet.

Fra boka «Dronningen»

Kyss på begge kinn

Ingar Sletten Kolloen og dronning Sonja

Ingar Sletten Kolloen og dronning Sonja

Foto: NRK

Fire år har det tatt å skrive boka. Ikke på noe område har hovedpersonen vært uenig med forfatteren. Det ble kysset på begge kinn da Ingar Sletten Kolloen overrakte dronning Sonja hennes eksemplar. Med gullbånd rundt.

– Tusen takk! Jeg gleder meg sånn til å lese den, for jeg kan vel få beholde den? spurte dronningen.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • «Motståndaren» blir svensk Oscar-kandidat

    Filmen om en bekymret, iransk bryter er Sveriges Oscar-kandidat.

    – Det er litt uvirkelig, sier regissør av «Motståndaren», Milad Alami til TT om at den svenske Oscar-komiteen valgte hans film foran blant annet Lukas Moodysons «Tilsammans 99».

    Allerede er hans film valgt ut som svensk kandidat til Nordisk råds filmpris, som deles ut i oktober.