Hopp til innhold

Nytt verk av Banksy

Banksy bekreftet å ha laget et nytt bilde i Bristol. Etter kort tid ble kunstverket «Mobile Lovers» brukket ned fra veggen med et brekkjern.

banksykunst

Et par omfavner hverandre mens de sjekker sine respektive mobiltelefoner. Mobile Lovers er det siste offisielt bekreftede verket av Banksy. Det ble revet ned rett etter at det ble kjent.

Foto: Banksy.co.uk / NTB Tema

De siste dagene har det svirret rykter om et nytt Banksy-verk i Storbritannia, nærmere bestemt i byen Cheltenham vest i England. Det som kalles «spionverket» er et bilde av hemmelige agenter iført solbriller, støvete klassiske trenchcoats og med antenner som lytteutstyr.

Motivet regnes for å være en kommentar til den britiske regjerings kommunikasjonshovedkvarter, som holder til i byen, skriver danske Politiken.

Bekrefter å ha vært i Storbritannia

Storbritannias nyeste Banksy?

Det er dette verket ryktene har svirret rundt. Er det Banksy? Kunstneren har ikke bekreftet det selv.

Foto: Ben Birchall / Ap

Den britiske gatekunstneren, som holder identiteten sin godt skjult, har selv ikke bekreftet at det er han som står bak verket, men nå har han bekreftet å ha vært i Storbritannia de siste dagene via Twitter og sine nettsider. Dette ved å poste bilder av et annet kunstverk nettopp funnet i hjembyens hans, Bristol.

«Mobile Lovers» viser et par som omfavner hverandre samtidig som de sjekker mobiltelefonene sine.

Verket er sprayet på en svartmalt finerplate festet bare med skruer på en avstengt dør i Clement Street like ved Bristol sentrum.

Plukket ned med kubein

Ifølge BBC gikk det bare noen timer fra geriljakunstneren slo til før ansatte ved en ungdomsklubb i nabolaget plukket det ned. Nå kan nysgjerrige i stedet for beskue Banksy-kunsten på Broad Plains Boys Club.

– Vi er åpen hele tiden, dag og natt, så folk kan komme og se det mot å gi litt. Klubben er 120 år gammel og vi trenger 1,2 millioner kroner for å holde den åpen. Det er en massiv vegg som han kunne laget det på, men det gjorde han ikke, så vi tror han gjorde det for å hjelpe oss med å samle inn pengene, sier
ungdomsarbeider Gordon Powell ved klubben til BBC.

Nå har ungdomsklubben i stedet festet en lapp på stedet, der de sier de har det på klubben for å forhindre vandalisme og ødeleggelser.

Banksy legger alltid ut bilder av sine ferskeste verk på Twitter og sin hjemmeside, men røper aldri noen gateadresse for hvor man kan finne kunsten. Det er Banksy-entusiaster som snuser opp hvor verkene er, og legger ut mer informasjon, som bilder, video og gateadresser på Twitter, Instagram og Facebook.

Kulturstrøm

 • BlimE-låten for første gang på sørsamisk

  I år er det første gang at BlimE-låten er på sørsamisk. Mina Eira Åhren oppfordrer alle barn til å lære seg et par ord fra den, slik at språket ikke dør ut.

 • Enormt steinmonument funnet sør i Spania

  En stor samling med stående stein er funnet i Huelva-provinsen sør i Spania. Det megalittiske monumentet kan være ett av de største i Europa, ifølge arkeologer.

  Steinene er oppdaget av arkeologer ved Guadiana-elva like ved grensen til Portugal. Monumentet består av over 500 stående steiner samt en rekke andre steiner og strekker seg over et område på seks kvadratkilometer.

  Steinene er mellom 1 og 3 meter høye. De fleste står oppreist, men det er også steiner som ligger på bakken. Noen er stablet oppå hverandre, mens andre er stilt i rekker eller i ring.

  De eldste steinene trolig ble reist rundt 6.000 år før Kristus.

  (NTB)