Hopp til innhold

Fikk sparken av Thatcher - førte til «House of Cards»

Michael Dobbs, mannen som i rent sinne over å ha blitt sparket av Margaret Thatcher skrev boken som suksesserien «House of Cards» er tuftet på, lettet i dag litt på sløret når neste sesong av den populære serien er klar.

Michael Dobbs

Michael Dobbs snakket med Anne Lindmo under Nordiske Mediedager i Bergen.

Foto: Eirik Helland Urke

– Vi er allerede i gang med å filme den neste sesongen, og etter den store suksessen som denne serien var for Netflix, kommer det ikke til å drøye lenge før den er ferdig. Den kommer nok under ett år etter at den første ble lansert (1. februar i år journ.anm.) og bli ikke overrasket om den kommer før nyttår, sier Michael Dobbs til NRK.no med et lurt smil.

Såret

Mannen som har skaffet seg et godt levebrød på sitt forfatterskap etter at han havnet i unåde hos britenes Jernlady er i Norge for å fortelle om da boken om Francis Urquhart ble til. Figuren som senere ble til Frank Underwood i den amerikanske versjonen av «House og Cards».

Dobbs var på slutten av 80-tallet stabssjef for Thatcher helt til hun sprakk og ga han en av sine berømte «verbale håndvesker» mot slutten av valgkampen i 1987.

– Jeg har aldri følt meg så urettferdig behandlet og så såret i hele mitt liv. Jeg var ganske sikker på at mitt liv i politikken nå var over, sier Dobbs.

Og han fikk rett, for fra dette øyeblikket forandret livet hans seg totalt.

På sin første ferie på mange år, satt han seg ned med en falske hvitvin og blanke ark for å skrive en bok om politiske intriger og maktspill.

– Det eneste jeg klarte å skrive var F.U., unnskyld kan jeg forresten si F.U. her i Norge, spør Dobbs litt unskyldene, for han fortsetter.

Den ene vinen ble nemlig til flere og bannskapen i de to bokstavene ble etter hvert til initialene til hovedkarakteren.

Mye å takke Thatcher for

– Et nytt kapitel i livet mitt åpnet seg og «House of Cards» har vært snill mot min familie i mange år. Og nå 25 år senere skjer alt en gang til. For annen gang opplever jeg denne enorme suksessen, sier Dobbs som har mye å takke sin tidligere sjef for.

– Jeg skylder Margaret Thatcher utrolig mye. Hun var et ekstraordinært menneske og en krevende kvinne. Du kunne elske henne eller hate henne og jeg gjorde begge deler, og noe ganger samtidig. Men det hun gjorde var rett og slett ekstraordinært og det ga meg et unikt innblikk i hvordan politikk fungerer. Både oppturene og nedturene.

Etter hennes død tidligere i vår, reagerte mange på at mennesker feiret den tidligere statsministerens død åpenlyst i gatene. Det ble blant annet også startet en nettkampanje for å få spilt heksesangen «Ding Dong! The Witch is Dead» fra trollmannen fra OZ på BBC. Dette tror hennes tidligere stabssjef bare ville frydet henne.

– Hun elsket konfrontasjoner. Hadde det ikke blitt demonstrasjoner tror hun hadde blitt skuffet. En ting som det helt sikkert ikke kommer til å stå skrevet på hennes gravsten er «Kjærlig minnet», det var ikke slik hun var og ikke slik hun ønsket å bli husket.

Så hun ville likt at folk feiret hennes død?

– Hun ville storkost seg med at hun fortsatt klarer å irritere folk, avslutter mannen som har gjort et politisk comeback og sitter nå i det britiske overhuset.

Kulturstrøm

  • Hermine (16) blir hylla av Hollywood-stjerne

    Den amerikanske skodespelaren Matthew McConaughey hyllar bergenske Hermine Svortevik Oen i ein video som Norsk filmdistribusjon har delt.

    16-åringen har hovudrolla i spelefilmen «Birk & Magna – Gruvens mørke hemmelighet» som går på kino i sommar. McConaughey anbefalar alle å sjå filmen og trekk fram Svortevik Oen:

    – I hovudrolla finn du vår gode familievenn Hermine. Ho har lyst opp rommet sidan første gong me møtte ho, seier den amerikanske skodespelaren.

    Til BT fortel Svortevik Oen at ho og familien møtte McConaughey og hans familien på ferie for nokre år sidan.

    Hermine Svortevik Oen
    Foto: NRK Hordaland / NRK Hordaland
  • Kronprinsparets 50-årsfrimerker er klare

    I anledning 50-årsdagene til kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit har Posten laget to nye frimerker.

    – Det er faktisk ti år siden kronprinsparet var på frimerker sist. Det var i forbindelse med deres 40-årsdager, sier Postens frimerkesjef Halvor Fasting til NTB.

    I sommer og høst fyller både kronprinsen og kronprinsessen 50 år, og feiringen er allerede i gang. Posten gjør stas på «bursdagsbarna» ved å trykke opp 1,5 millioner frimerker av hver av dem.

    Frimerker med kronprinsparet
    Foto: NTB
  • Kulturministeren åpnet Musikkfabrikken

    Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen åpnet tirsdag Musikkfabrikken i Hunderfossen familiepark.

    Musikkfabrikken er en publikumsattraksjon med klassisk musikk, sanselige opplevelser, avansert teknologi og animasjon i 4 dimensjoner.

    I sin åpningstale sa kultur-og likestillingsministeren at hun «...håper at barn og voksne nå vil komme hit til Hunderfossen og oppdage den klassiske musikken – og det store, grenseløse universet den er».

    Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen åpner Musikkfabrikken i Hunderfossen familiepark.
    Foto: Hunderfossen familiepark

Flere kulturnyheter

På utestedet Cosmopolite i Oslo ble det gedigen jubel når Viggo Venn gikk av med seieren søndag kveld.

Viggo Venn fra Kongsberg vant Britain's Got Talent: – Som om Skeid vinner Champions League

En norsk klovn har vunnet en av verdens største TV-konkurranser. Premien er på 3,4 millioner kroner og har rojalt sus.