Fikk sparken av Thatcher - førte til «House of Cards»

Michael Dobbs, mannen som i rent sinne over å ha blitt sparket av Margaret Thatcher skrev boken som suksesserien «House of Cards» er tuftet på, lettet i dag litt på sløret når neste sesong av den populære serien er klar.

Michael Dobbs

Michael Dobbs snakket med Anne Lindmo under Nordiske Mediedager i Bergen.

Foto: Eirik Helland Urke

– Vi er allerede i gang med å filme den neste sesongen, og etter den store suksessen som denne serien var for Netflix, kommer det ikke til å drøye lenge før den er ferdig. Den kommer nok under ett år etter at den første ble lansert (1. februar i år journ.anm.) og bli ikke overrasket om den kommer før nyttår, sier Michael Dobbs til NRK.no med et lurt smil.

Såret

Mannen som har skaffet seg et godt levebrød på sitt forfatterskap etter at han havnet i unåde hos britenes Jernlady er i Norge for å fortelle om da boken om Francis Urquhart ble til. Figuren som senere ble til Frank Underwood i den amerikanske versjonen av «House og Cards».

Dobbs var på slutten av 80-tallet stabssjef for Thatcher helt til hun sprakk og ga han en av sine berømte «verbale håndvesker» mot slutten av valgkampen i 1987.

– Jeg har aldri følt meg så urettferdig behandlet og så såret i hele mitt liv. Jeg var ganske sikker på at mitt liv i politikken nå var over, sier Dobbs.

Og han fikk rett, for fra dette øyeblikket forandret livet hans seg totalt.

På sin første ferie på mange år, satt han seg ned med en falske hvitvin og blanke ark for å skrive en bok om politiske intriger og maktspill.

– Det eneste jeg klarte å skrive var F.U., unnskyld kan jeg forresten si F.U. her i Norge, spør Dobbs litt unskyldene, for han fortsetter.

Den ene vinen ble nemlig til flere og bannskapen i de to bokstavene ble etter hvert til initialene til hovedkarakteren.

Mye å takke Thatcher for

– Et nytt kapitel i livet mitt åpnet seg og «House of Cards» har vært snill mot min familie i mange år. Og nå 25 år senere skjer alt en gang til. For annen gang opplever jeg denne enorme suksessen, sier Dobbs som har mye å takke sin tidligere sjef for.

– Jeg skylder Margaret Thatcher utrolig mye. Hun var et ekstraordinært menneske og en krevende kvinne. Du kunne elske henne eller hate henne og jeg gjorde begge deler, og noe ganger samtidig. Men det hun gjorde var rett og slett ekstraordinært og det ga meg et unikt innblikk i hvordan politikk fungerer. Både oppturene og nedturene.

Etter hennes død tidligere i vår, reagerte mange på at mennesker feiret den tidligere statsministerens død åpenlyst i gatene. Det ble blant annet også startet en nettkampanje for å få spilt heksesangen «Ding Dong! The Witch is Dead» fra trollmannen fra OZ på BBC. Dette tror hennes tidligere stabssjef bare ville frydet henne.

– Hun elsket konfrontasjoner. Hadde det ikke blitt demonstrasjoner tror hun hadde blitt skuffet. En ting som det helt sikkert ikke kommer til å stå skrevet på hennes gravsten er «Kjærlig minnet», det var ikke slik hun var og ikke slik hun ønsket å bli husket.

Så hun ville likt at folk feiret hennes død?

– Hun ville storkost seg med at hun fortsatt klarer å irritere folk, avslutter mannen som har gjort et politisk comeback og sitter nå i det britiske overhuset.

Kulturstrøm

  • Spielberg inngår avtale med Netflix

    Den amerikanske stjerneregissøren Steven Spielberg har inngått en samarbeidsavtale med Netflix, melder nyhetsbyrået AP. Ifølge avtalen skal Speilbergs produksjonsselskap, Amblin Partners, lage en rekke spillefilmer for streaminggiganten de neste årene.

    Spielberg står blant annet bak filmene «Jurrassic Park», «Haisommer», «ET», «Schindlers liste», og «Tilbake til fremtiden».

    FILE PHOTO: Director Steven Spielberg speaks during an Apple special event at the Steve Jobs Theater in Cupertino
    Foto: Stephen Lam / Reuters