Hopp til innhold

Nugattisnurrer

Disse snurrene pleier å forsvinne så fort de er kalde nok til å bli spist. De blir ultraluftige samtidig som de er fulle av deilig, klissete sjokolade!

Nugattisnurrer
Foto: Øystein Westlie

16 - 17 stykker:

DEIG:

100 g smør, romtemperert

ca 550 g hvetemel

90 g sukker

1/2 ts bakepulver

1/4 ts salt

3 1/2 dl melk

50 g gjær

FYLL:

ca 150 g Nugatti - du trenger ikke måle opp, bare smør på et passe tykt lag

50 g hakkede mandler eller nøtter

1 egg til pensling

Stekes på 225 grader i 12-14 minutter. Deigen skal forheve i 30-40 minutter og etterheve i ca 20 minutter. Kle et stekebrett med bakepapir.

Smuldre smøret i 3/4 av melet. Bland i resten av det tørre, men la det være igjen litt mel. Varm melken til 37 grader og rør ut gjæren i den. Bland alt godt. Søt gjærdeig skal ikke eltes for lenge, da risikerer du at det ferdige resultatet blir seigt. Tilsett nok mel til at deigen akkurat løsner fra bollen. Ha i bare litt mel av gangen slik at deigen ikke blir for fast. Dekk bollen med et klede og la deigen heve til dobbel størrelse.

Ha litt mel på bakebordet og slå ut deigen. Elt den litt sammen før du ruller den ut til en lang pølse. Kjevle den ut til et rektangel på ca 50x20 cm. Smør på Nugattien og fordel mandlene eller nøttene over. Rull deigen sammen til en pølse som du så skjærer i ca 3 cm tykke skiver. Sett dem over på stekebrettet og la dem etterheve under et klede.

Visp egget lett sammen og pensle snurrene før du setter stekebrettet midt i stekeovnen. La dem avkjøles på en rist.

Marits hjemmeside

Hør radioinnslaget her

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober