Hopp til innhold

Takker Trygve Lie for at det ble Norge

Mr. Lee takker navnebroren Trygve Lie for at han endte opp i Norge. Nå kommer boken om nudelkongen.

Irina Lee og Chul Hol Lee

Irina Lee har skrevet bok om sin far Chul Hol Lee.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

– Siden vi var små har pappa alltid fortalt disse historiene til oss. Da jeg fikk barn selv, ble det viktig å ta vare på historiene. Det er ikke sikkert han lever lenge nok til å fortelle dem selv, sier Irina Lee, aktuell med boken «Det sa min far», om nettopp hennes far Chul Hol Lee. Eller Mr. Lee som de fleste nordmenn kjenner ham som.

– Det er en ære for meg. At mine opplevelser og erfaringer er viktige nok til å skrive bok om, er jeg veldit stolt av, sier Chul Hol Lee. – Jeg har lest gjennom boken, og jeg er imponert. Hun har husket hver eneste liten detalj.

Hør intervju med Chul Hol Lee og Irina Lee

Chul Hol Lee

Chul Hol Lee.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Takker Trygve Lie

Chul Hol Lee er født i Korea, men kom til Norge etter at Koreakrigen brøt ut.

– Jeg har to fedreland, det som fødte meg og det som reddet meg. Så jeg vil gjerne at de to landene skal være gode venner og ha et broderskap, sier Chul Hol Lee, som har nål i jakkeslaget med norsk og sør-koreansk flagg.

Og Lees forhold til sitt andre fedreland er sterkt og inderlig. – Det at vi lever så godt i Sør-Korea, er takket være Norge! Vi var okkupert av Japan i 36 år, så kom verdensfreden, og ikke mer enn fire-fem år senere kom koreakrigen.

Da var Chul Hol Lee 13 år.

– Den nordmannen som heter Trygve Lie, min navnebror, sendte FN-soldater til korea. Det var en reddende engel, jeg er ham evig takknemlig. Så sendte Norge også medisinsk personale til Korea, og skandinaviske helsearbeidere ble i Korea for å utdanne koreanske leger og sykepleiere som vi i dag sender til hele verden. Hadde det ikke vært for hjelpen fra Norge, hadde vi kanskje hatt det sånn som i Nord-Korea i dag.


– Vær alltid blid og høflig

Irina Lee og Chul Hol Lee

Irina Lee og Chul Hol Lee.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

– Hva kan nordmenn lære av å lese boken om deg?

– Den veien som du har valgt, må du gjennomføre. Man kan ikke snu på halvveien. Du må fullføre før du kan velge en annen vei. Moral er viktig, respekt for ukjente.
Den konfusianske lære ligger i grunnen. Man må alltid være blir og hyggelig, både i motgang og medgang. Tenk deg hvis du er shabby og skitten og sur og grinete, da vil ingen ha kontakt med deg. Så vær alltid høflig.

Datteren Irina håper at farens historie skal inspirere leserne.

– Jeg syns det er inspirerende å tenke at man ikke er nødt til å ha det beste utgangspunktet, man kan komme langt likevel. Når han har fått det til, er alt mulig.

– Skal selge 5 millioner om dagen

Chul Hol Lee, eller Mr. Lee, har solgt utallige pakker med nudler til sultne nordmenn. Og flere skal det bli, mener han.

– Jeg er ikke overrasket over at det går såpass bra å selge nudler i Norge. Nordmenn spiser fortsatt bare fire-fem pakker i året. Folk er redde for at det er karbohydrater i nudler, men uten karbohydrater kan ikke nordmenn jobbe! I Korea spiser vi nudler daglig, og ingen er så plaget helsemessig av det som nordmenn påstår.

Den dagen jeg selger fem millioner pakker hver dag, da er jeg forbøyd. Den kommer snart.

Kulturstrøm

 • Bruce Willis nekter for å ha solgt ansiktet

  Den amerikanske filmstjernen og actionhelten Bruce Willis nekter for at han har solgt rettighetene til ansiktet sitt til et selskap som lager deepfakes, skriver BBC.

  Deepfake betyr at et bilde eller video forfalskes ved at en persons ansikt plasseres på en annens kropp. Metoden blir brukt ved produksjon av blant annet falske nyheter og i pornobransjen.

  Agenten til Bruce Wiilis avviser at noen slik avtale er inngått.

 • Justisministaren bruker Tiktok uten å spørre om råd

  Justisminister Emilie Enger Mehl har ikkje spurt norske tryggingsstyresmakter om råd før ho tok i bruk den kinesiske appen TikTok i september. Fleire ekspertar advarer om at appen er eit datainnsamlingsverktøy som vidaresender informasjon til Kina.

  Førsteamanuensis i informasjonssikkerheit ved NTNU, Gaute Bjørklund Wangen ved NTNU meiner mehls bruker problematisk.

  – Det er veldig uheldig at ho ikkje tar eit meir aktivt grep og spør om råd. Det er snakk om justisministeren vår, som har ei sentral rolle i den digitale tryggleiken vår, seier Wangen til NRK.

 • Paris presenterer vårmoten

  Under moteuken i Paris er flere kolleksjoner med vårmote presentert. Bildet viser et snasent forslag fra moteskaperen Comme des Garcons.

  Moteuken i Paris, Comme des Garcons vårkolleksjon for 2023
  Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP