NRKs kanalvert Kristin Johnson er død

En av NRKs mest populære kanalverter, Kristin Johnson, døde i går, 78 år gammel. Hun var NRKs ansikt på TV-skjermen i 38 år, og mange TV-seere minnes henne med glede.

Kristin Johnson er død

Kristin Johnson var kanalvert og programleder i NRK i 38 år og en av NRKs største kjendiser.

Datteren Cecilie Hartsang forteller at Kristin Johnson døde med familien rundt seg. De siste seks årene bodde hun på Fagertun sykehjem på Hadeland etter at hun fikk alzheimers. Der hadde hun det godt, sier datteren.

Kristin Johnson startet som kanalvert i NRK i 1966, eller «hallo-dame» som det het på den tiden.

Kristin Johnson i 1966

Kristin Johnson ble raskt et kjent ansikt i norske hjem etter at hun ble ansatt som hallodame i 1966.

Foto: Aktuell / Scanpix

Mega-kjendis

Hun ble på Marienlyst i 38 år, før hun sluttet i 2004, og var i de årene en av NRKs største kjendiser.

– Kristin Johnson var NRKs stemme og ansikt inn i millioner av norske hjem. Folk i Norge hadde et personlig forhold til henne. Ja, vi følte vel alle at hun var en venn som var midt i blant oss og kjente oss alle godt, sier kringskastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Johnson forlot NRK en kort tid i 1998, men kom så tilbake påTV-skjermen fram til hun pensjonerte seg i 2004.

Kristin Johnson og kringkastingssjef John Bernander i 2004, da Johnson pensjonerte seg fra NRK.

I 2004 var Kristin Johnson hedersgjest da Lørdagsbarnetimen fyllte 80 år. Her er hun sammen med kringkastingssjef John G. Bernander.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Mange minnes ansiktet og stemmen

Johnson var også kjent som stemmen til den automatiske telefonklokken «Frøken Ur» fra 1992, til tjenesten opphørte i 2007.

På Twitter er det mange som minnes det kjente ansiktet og den vennlige stemmen. Adrian Pedersen skriver at Johnson var et av de første ansiktene han husker.

«Hun var jo NRK», skriver Kari G. Dølgaard.

Geir Ilja husker at «alt var ro og vennlighet når Kristin Johnson var på skjermen. Da var det fint å være barn», minnes han.

Hun var datter av NRK-medarbeideren Lauritz Johnson («Onkel Lauritz») og danske Birte Hauch.

Kristin Johnson

Kristin Johnson var kanalvert i NRK i 38 år.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Kulturstrøm

  • Netflix skal lage norsk film

    Netflix offentliggjorde torsdag at de skal lage to filmer fra Norden, en norsk og en svensk. Den norske filmen skal hete «Kadaver» og skal være det selskapet kaller en grøsser. Jarand Herdal skal være manusforfatter og regissør.

  • Disney+ rullet ut i USA

    Strømmetjenesten Disney+ ble lansert i USA, Canada og Nederland på tirsdag. Nesten to millioner mennesker hadde forhåndsbestilt den nye tjenesten, skriver Nettavisen. Disney valgte å avsløre katalogen med filmer og serier i en lang tråd på Twitter med 300 meldinger. I tillegg til innhold fra Disney får abonnentene også tilgang til filmer og serier laget av Pixar, Marvel, Lucasfilm, National Geographic og 20th Century Fox. Prisen for Disney+ USA er cirka 65 kroner i måneden. Den ventes å komme til Norge tidlig i 2010.

    Disney+ sin logo
    Foto: Nick Agro / AFP