Hopp til innhold

NRKs arkiver til skolene

Kunnskapsdepartementet har bevilget åtte millioner kroner til NRK for å etablere et nettilbud for norske skoler under NRK.no.

NRK kom styrket ut av EF-dekningen
Foto: SCANPIX / SCANPIX

Avtalen med Kunnskapsdepartementet representerer et gjennombrudd for arbeidet med å utvikle tilbud fra NRK på nettet til skoleverket.

Mange av de prosjektene NRK har gjennomført de siste åra, vil nå få en tydeligere presentasjon på NRK.no/skole. Og ikke minst vil tanken om et klipparkiv for skolene basert på Radio- og Fjernsynsarkivet bli realisert. Målet er et klipparkiv med 10 000 klipp innen 2009.

#?-:nbsp;

Strategisk betydning

- Dette er gode nyheter for oss i NRK, sier programdirektør Vidar Nordli-Mathisen som har ledet forhandlingene med Kunnskapsdepartementet. - På sikt er målet å bygge opp og drifte et komplett nettilbud for den norske skolen, basert både på arkivene og vår løpende innholdsproduksjon, fortsetter Nordli-Mathisen.

Han mener at dette fort kan vise seg å bli en nettsatsing av stor strategisk betydning for NRK, i beste public service-tradisjon.


10 000 klipp innen 1. september 2009

NRK har forpliktet seg til å ha dette tilbudet oppe innen 1. september 2007 med 2000 klipp med søkbare metadata som også relaterer til skolens kompetansemål slik disse er formulert i Kunnskapsløftet.

Forutsatt ytterligere midler fra departementet i 2008 og 2009, er det målet at klipparkivet skal inneholde 10 000 klipp innen 1. september 2009.


Forankres i Program Oslo

Prosjektet vil forankres i Program Oslo med utviklingssjef Ivar Ragne Jenssen som leder av styringsgruppa. Der vil også Fakta være representert ved Ole Hedemann, NRK.no ved Bjarne André Myklebust og Svein Sandnes fra Arkiv & research. Utdanningsdirektoratet, som utbetaler pengene, vil være representert ved avdelingsleder Petter Korseth.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.