Har du noe å melde?

Gjennom en kronikkonkurranse de kommende ukene håper redaksjonen i NRK Ytring å kunne gi en plattform til unge skribenter og nye stemmer i samfunnsdebatten.

Mann skriver på datamaskin

Har du noe viktig å melde? Et budskap du vil nå ut til hele landet med? En kronikk du vil ha publisert på NRK Ytring? Nå har du sjansen!

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

NRK Ytring ble lansert i august i 2012, og har siden da publisert kronikker og kommentarer av ulike slag. Nå arrangerer de for første gang en kronikkonkurranse.

– Vi synes det er en god måte å rekruttere nye, unge stemmer til samfunnsdebatten på, sier Ytringredaktør Halvor Finess Tretvoll.

En del av samfunnsoppdraget

Ytringredaktør Halvor Finess Tretvoll

Redaktør i NRK Ytring, Halvor Finess Tretvoll, håper å bli overrasket av bidragene til kronikkonkurransen.

Foto: Anne Liv Ekroll/NRK

22. mars er siste innsendingsfrist for bidrag, og temaet for konkurransen er makt/avmakt.

– En del av utgangspunktet er valget til høsten. Men makt handler ikke bare om politikk. Det er interessant å høre hvordan unge ser på makt og avmakt. Hvordan oppleves mulighetene til innflytelse? Eller fraværet av slike muligheter? Maktbruk i Norge i dag kan ha noe forkledt over seg, som teknokrati eller som det uangripelig gode, sier Tretvoll.

– Det er behov for å demonstrere, avsløre og tydeliggjøre maktspillet i samfunnet på ulike plan, fra de store konfliktene til det hverdagsnære, i arbeidslivet, mellom kjønnene i kulturdebatten og sikkert mange andre steder, fortsetter han.

I følge Tretvoll preges mye av samfunnsdebatten i dag av kjente røster og etablerte stemmer hvor gjennomsnittalderen er relativt høy. Han mener det er en viktig del av samfunnsoppdraget å få inn friskt blod til debattene.

– Samfunnet er avhengig av et bredt tilfang av stemmer, og yngre skribenter har gjerne andre perspektiver på ting. Å kunne gi en plattform til nye stemmer i samfunnsdebatten synes vi er både meningsfullt og spennende, forteller Tretvoll.

Vil bli overrasket

Det skal kåres en første-, andre- og tredjeplass, og i tillegg kan andre innsendte bidrag bli offentliggjort. Ytringredaktøren har klare tanker om hvem han ser for seg som vinner.

– Jeg håper å bli overrasket. Jeg håper at den som vinner klarer å få meg til å se noe jeg ikke har sett før eller at jeg ser noe på en ny måte – et friskt perspektiv på en av samfunnets verdi- eller interessekonflikter, for eksempel, sier Tretvoll.

Han håper skribentene klarer å overbevise med tekstene sine.

– Jeg håper vinneren klarer å kombinere selvopplevde erfaringer med en større prinsipiell dimensjon. At vedkommende tør å la noe stå på spill i teksten, viser engasjement og at de brenner for saken, sier Tretvoll.

En variert jury

Ytring-redaksjonen har prøvd å sette sammen en jury ut fra kompetanse og ulike tilnærminger. Juryen består av Ytringredaktøren, Trygdekontorets Thomas Seltzer, Selda Ekiz fra Newton, politisk redaktør i NRK Kyrre Nakkim, journalist Sigrid Sollund, og distriktsredaktør Ulf Morten Davidsen.

Selda Ekiz

Programleder i Newton, Selda Ekiz, synes kronikkonkurransen er en fin måte å få stemmen til de unge frem på.

Foto: Cathrine Dillner Hagen

Selda Ekiz, programleder i Newton, synes det er kjempeviktig at kronikkonkurransen arrangeres.

– Konkurransen er for unge skribenter og ikke dem som har skrevet lenge. Jeg synes det er en fin måte å få stemmen til de unge frem på, og vise at de kan skrive og at de har en stemme de også, sier Ekiz.

Programlederen synes det er vanskelig å vite akkurat hva hun kommer til å se etter, men det er viktig at bidragene er godt skrevet og at de fanger interessen hennes.

– Det må vel bli det som fenger mest og er godt formulert. Det er ikke noen spesielle tema jeg tenker på, men først og fremst er det viktig at det er godt skrevet og at det er underholdende. Underholdende i den betydning at det gir meg noe jeg kanskje ikke hadde tenkt på før, sier Ekiz.

Hun synes det er bra at man nå kan få inn flere yngre stemmer og synspunkter i samfunnsdebatten.

– Det er viktig å høre stemmen til alle aldersgrupper. Å skrive kronikk er en kort og fin måte å komme med et synspunkt som andre ikke nødvendigvis har selv, sier Ekiz.

  • Se retningslinjene for konkurransen her

Kulturstrøm

  • Brukt Mummi-kopp seld for 110.000

    Mummikoppar med motiv av karakterane frå Tove Janssons forteljingar om Mummitrollet har blitt verdifulle samleobjekt. – Ein blir besett og hekta, seier mummikopp-samlar Åsne Marie Sande i Stavanger.

  • 500.000 til Oslo Pride

    Regjeringen gir 500.000 kroner til Oslo Pride for markeringen av at det neste år er 50 år siden lovparagrafen som forbød sex mellom menn ble avskaffet. Det melder regjeringen i en pressemelding. Det blir storstilt markering av Skeivt kulturår i 2022.