NRK lukter på ny Nesbø-serie om russisk okkupasjon

Med et stjernelag i ryggen har Jo Nesbø levert manus til en ny, stor NRK-dramaserie. Nå håper man på at økonomien kommer i orden.

Jo Nesbø

Forfatteren Jo Nesbø har skrevet manus til en ny krimserie.

Foto: Stian Andersen/jonesbo.com

– Jeg kan bekrefte at vi jobber med et prosjekt som er originalskrevet av Jo Nesbø, som vi har hatt i utvikling en god stund, forteller prosjektsjef for drama og kultur i eksternredaksjonen til NRK, Tone C. Rønning.

Hun beskriver manuset som veldig lovende.

– Jeg opplever det som usedvanlig bra, og håper vi får økonomisk mulighet til å realisere prosjektet.

Det er i et intervju med filmnettstedet Deadline.com at den svenske produsenten Marianne Gray i produksjonsselskapet Yellow Bird avslører de til nå hemmelige planene.

«Okkupert»

Harald Rosenløw Eeg.

Harald Rosenløw Eeg er med som manusforfatter.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Serien heter «Okkupert» og skal handle om en russisk okkupasjon av Norge.

– Serien er satt i nær fremtid, og handler om hvem som har tilgang til oljeressurser, og hvem som trenger det. Russland går inn i Norge og tar kontrollen, men livet fortsetter som vanlig. Det er snakk om en såkalt silkehanskeokkupasjon, og det stilles spørsmål ved hvorvidt det er verd å ofre alt når livet tross alt fortsetter som vanlig. Hvem står opp for sitt land, og hvem gjør ikke det, forteller Marianne Gray til NRK.no

Med på laget har Nesbø produksjonsselskapet Yellow Bird og den norske forfatteren Harald Rosenløw Eeg. Han har tidligere skrevet manus til filmer som «Hawaii, Oslo» og «deUSYNLIGE».

Ser amerikansk potensial

Gray forteller det har vært spennende å jobbe med nordmennene om manus. Hun har kun gode skussmål å komme med om Nesbø.

– Det har vært fantastisk, og han er utrolig kreativ. Det vanskeligste med Jo er egentlig tiden. Han er en veldig opptatt mann, ler hun.

Yellow Bird og Nesbøs amerikanske agenter håper serien også vil kunne slå an utenfor Norges grenser. I følge Deadline.com skal man allerede være i gang med å lete etter amerikanske skuespillere til serien, men dette avkrefter Gray.

– Våre agenter ser et amerikansk potensial, og tenker at dette er veldig spennende. Men vi har ikke presentert prosjektet for noen amerikanske selskaper ennå, vi har ikke engang begynt å tenke på norske skuespillere, presiserer hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Populært med skandinavisk krim

Aksel Hennie i Hodejegerne

Aksel Hennie og «Hodejegerne» gjør det bra i utlandet.

Foto: Filmweb

Skandinavisk krim har de siste årene gjort det stort også utenfor skandinavias grenser, og Yellow Bird står bak flere av de største suksessene:

 • TV-serien «Wallander», som gjorde at Storbritannia for alvor åpnet øynene for Skandinavisk krim. Yellow Bird har også vært med på å lage en britisk versjon av serien.
 • «Hodejegerne», som er sett av over en halv million nordmenn, og som i disse dager presenteres for britiske kinogjengere. De engelskspråklige filmrettighetene er solgt til det amerikanske filmstudioet Summit Entertainment.
 • Stig Larssons Millennium-triologi har allerede gjort kjempesuksess, og «Menn som hater kvinner» har spilt inn i underkant av 600 millioner kroner verden over. I desember er det premiere på Hollywood-versjonen av filmen med Daniel Craig og Rooney Mara i hovedrollene.

Les: Kjente fjes på Hodejegerne-premiere

Usikkert når serien kommer på tv

Når norske tv-seere eventuelt vil få se «Okkupert», er ikke klart. Først skal «Lillyhammer» med Sopranos-stjernen Little Steven presenteres for seerne, og i 2013 venter filmatiseringen av «Halvbroren».

Les også: «Lillyhammer» solgt til USA

NRKs Tone C. Rønning håper på å få en avklaring rundt prosjektet så raskt som mulig.

– Manuset er så godt utviklet at det ikke er tvil i min sjel om at dette holder. Ideen er der, teamet er der, og kompetansen er der. Nå blir det kjempespennende å se om vi får de pengene vi trenger, avslutter hun.

Kulturstrøm

 • Kongen vil ikke inn i trommestrid

  Sametinget har sendt krav til danskedronningen om å få beholde en sjelden tromme. Men kong Harald tror ikke hun vil blande seg, og han vil ikke gjøre det selv.

  – Jeg har vel de samme tankene som hun har, tenker jeg, at det blander hun seg ikke borti. Det får spesialistene finne ut av, sier kong Harald.

  Han har denne uken vært på reise i Finnmark og har fått med seg konflikten som har boblet opp ved det samiske museet i Karasjok, del av museumsstiftelsen RiddoDuottarMuseat. Museet har innstendig bedt Danmark om å få beholde en samisk tromme som ble konfiskert etter trolldomsprosessene i 1692 og sendt fra Sápmi til København. Siden 1979 har den sjeldne samiske trommen vært tilbake igjen på samisk jord, men bare på utlån fram til 1. desember i år.

  Samisk tromme
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Trump vil ha nytt sosialt nettverk

  USAs tidligere president Donald Trump varsler planer om å lansere et nytt sosialt nettverk, melder AFP: Trumps sosiale medium skal kalles «Truth Social» og er ventet å åpne for betatesting i neste måned for inviterte. Plattformen eies av Trump Media & Technology Group (TMTG).

  – Jeg skapte Truth Social og TMTG for å stå imot tyranniet fra teknologigigantene. Vi lever i en verden der Taliban har stor tilstedeværelse på Twitter, og hvor din favorittpresident er blitt tiet i hjel. Dette er uakseptabelt, sier Trump.

  TMTG skal også starte opp en abonnementsbasert strømmetjeneste.

 • Kulturstreiken trappes opp mandag

  Partene i kulturstreiken som omfatter nær 900 kulturansatte, har ikke blitt enige i dagens mekling hos Riksmekleren. Mandag tas ytterligere 200 ut i streik. Det fører til at en rekke forestillinger må avlyses. Uenigheten går på pensjonsordningen.

  Riksmekler Mats Ruland om kulturstreiken
  Foto: NRK