Hopp til innhold

NRK vil sette ny verdensrekord i strikking

1. november er det klart for NRKs nye minutt-for-minutt-satsing. Da skal det forhåpentligvis settes verdensrekord i å omgjøre saueull til ferdig genser på kortest mulig tid.

Strikketrenden fortsetter, og garnbutikkene selger unna som aldri før. I fjor var de utsolgt for alpakkagarn, da folk gikk mann av huse for å strikke Skappel-genseren. I høst er gamle klassikere tilbake for fullt.

Det er ikke bare på NRK2 det skal strikkes i høst. Garnbutikker melder om 'strikkegalskap' også i år, men der Skappel-genseren regjerte i 2012, er det tradisjonelle mønstre som er mest populært dette året.

Hesten Knerten har fått Mariusgenser

Ida Nova fra Bodø strikket i vinter en 'Marius-genser' til hesten Knerten. Genseren i NRKs rekordforsøk skal imidlertid være i vanlig størrelse og modell.

Foto: Privat

NRK har hatt suksess med sine versjoner av sakte-TV. Minutt for minutt-sendinger fra Hurtigruten, Bergensbanen, Nordlandsbanen og Sommerbåten har fenget mange og vekket internasjonal oppmerksomhet.

Les også: Amerikansk TV-program gjør narr av «Nasjonal vedkveld»

Om en måned er det klart for et nytt sakte-TV-konsept hvor NRK Hordaland står bak spakene. Fredag 1. november blir det nasjonal strikkekveld på NRK. Og da skal det – på direkten på NRK2 – gjøres et forsøk på å sette ny verdensrekord i disiplinen «fra sau til genser».

Verdensrekorden som skal slås er på fire timer og 51 minutter – noe som betyr at dette blir en solid utfordring.

Les også: NRK-sjefen avslørte strikkeprosjekt

Les også: – Jeg måtte bruke den største rundpinnen som var å oppdrive

Strikkemote

Kristian Elster synes det beste med strikking er at det kan få ham til å slappe av

NRKs utenriksjournalist Kristian Elster har med seg strikketøyet verden rundt. Han møter du i et av kveldens 'strikkeportrett'.

Foto: Daria Zoric / NRK

De første maskene legges opp i «Norge Rundt» på NRK1 klokken 19.40, før strikkesendingen deretter fortsetter på NRK2 kvelden og natten gjennom. Selve rekordforsøket starter ved midnatt.

– Vi har allerede øremerket lammet som skal klippes, og Husfliden er i gang med å sette sammen gruppen på åtte personer som skal jakte strikkerekorden: Én skal klippe, mens de syv resterende må kare, spinne og strikke så fort de bare kan, forteller prosjektleder Lise-May Spissøy til NRK.no.

Les også: NRK-journalisten som strikker seg verden rundt

Hun innrømmer at de har satt seg et svært hårete mål – flere andre har tidligere forsøkt å slå den australske rekorden, men ingen har vært i nærheten av tiden 4.51.14

Videre lover Spissøy at den nasjonale strikkekvelden skal by på mye nerdete informasjon rundt strikking, vise frem sjangerens haute couture, og fortelle historiene bak uferdige strikkeprosjekter.

I tillegg vil seerne bli invitert til å bidra med å sende inn sine egne hel- og halvferdige strikkeprosjekter via sosiale medier.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NRK-konseptet «sakte-tv» skal nå selges på det internasjonale tv-markedet.

Dette er promoen som skal vises på TV-messen i Cannes der NRK-konseptet «sakte-tv»nå skal selges på det internasjonale tv-markedet.

Minutt for minutt i Cannes

NRKs minutt for minutt-sendinger skal også presenteres på TV-messa MIP i Cannes i helgen som kommer. Det er det britiske formatselskapet DRG som skal presentere og selge inn sakte-TV-konseptet til internasjonal TV-bransje.

NRK skal være representert med to skjermer: På den ene vises promoer for andre konsepter NRK sitter på – og på den andre skal hele Hurtigrute-sendingen sendes uavbrutt så lenge messen varer.

Les også: Vil ha nye «sakte-TV»-tips av deg!

Rune Møklebust, NRKs sjef ombord i Hurtigruten

Rune Møklebust i NRK Hordaland har fortsatt ikke gått tom for sakte-TV-ideer.

Foto: Bjørn Rrik Rygg Lunde

Faktisk er de nødt til å jukse og la Hurtigruten seile fra Bergen allerede et døgn før messen starter, for at de skal rekke å legge til kai igjen samme sted før den internasjonale TV-bransjen forlater Cannes igjen.

Programsjef Rune Møklebust hos NRK Hordaland er en av fedrene bak konseptet «Hurtigruten – minutt for minutt». Han forteller om et stort trykk fra utenlandsk media, som synes NRKs minutt for minutt-konsepter er svært eksotiske.

– Jeg hadde nettopp britiske Channel 4 på telefonen som skal lage en dokumentarfilm om Skandinavia. Da er sakte-TV blant de tingene de skal se nærmere på når det gjelder Norge. I tillegg var det nylig et ni minutter langt innslag om oss på Al Jazeera, sier Møklebust.

Les også: Vedmaraton vekker oppsikt langt utenfor Norges grenser

Fransk kanalferd?

Møklebust sier at det så langt ikke er laget lignende sakte-TV i utlandet, men at NRK har vært i kontakt med andre nordiske kringkastere om det.

– Det er ikke er noe stort mål for NRK at konseptene skal bli solgt. Men det er litt moro at TV-formatindustrien ser verdien i dette og at DRG ønsker å vise dette fram, sier han.

Les også:

Dersom andre land velger å kjøpe konseptet, mener Møklebust at det er viktig at de finner en idé som er knyttet opp til noe som er et lands felles historie og som alle har et forhold til.

– Ikoniske reiser, som kanalferd i Frankrike eller togreise i Sveits, kan være bra konsepter. Men det er viktig at ting foregår i reell tid, og at sendeskjemaet er ryddet for at det skal fungere, sier han.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)