NRK vant prestisjepriser

NRK-produksjonene «Berlinerpoplene» og «Orkesterliv» vant den prestisjetunge Prix Italia for henholdsvis beste tv-drama og beste kulturdokumentar.

Berlinerpoplene
Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

«Berlinerpoplene» vant prisen i konkurranse med tv-dramaer fra hele verden.

Blant landene som måtte se seg slått av Norge, finner vi Brasil, Kina og det danske tv-dramaet «Forbrytelsen», som også er vist på NRK.

- Skuespillerne er praktfulle

- NRK har konkurrert med de beste dramaseriene i verden. Jeg er helt målløs over at vi vant, sier NRKs dramasjef, Hans Rossiné.

Skuespillerprestasjonene trekkes spesielt fram som en del av begrunnelsen for hvorfor «Berlinerpoplene» vant tv-drama-prisen.

- Karakterene er spilt med stor spissfindighet, skriver juryen i begrunnelsen.

- Skuespillerne er praktfulle. Det de leverer er virkelig godt, utdyper juryleder Silvana Carminati fra den sveitsiske allmennkringkasteren SSR overfor NRK.

- Jeg er nesten slått til jorden. Det er nesten så jeg ikke tror det. Når vi ser på hvem som er med i konkurransen er det helt ufattelig at «Berlinerpoplene» vant, sier regissør Anders T. Andersen.

- Gir selvtillit og inspirasjon

«Orkesterliv» vant samtidig Prix Italia for beste kulturdokumentar.

– Utrolig gøy! Prisen gir oss selvtillit og inspirasjon til å gå videre med gode idéer, sier regissør og produsent Jan Palmers.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Atle Sponberg og Frode Larsen er sentrale aktører i dokumentarserien "Orkesterliv" som skal sendes p

Atle Sponberg og Frode Larsen kunne ses i 'Orkesterliv'.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

I tillegg til de to gjeveste prisene vant NRK sølv i klassen for radiodrama med «Hauk og due».

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas sier det er helt fantastisk at NRK har markert seg så sterkt.

- NRK holder god internasjonal standard

- Dette er en anerkjennelse av det arbeidet som er gjort. Det viser at NRK holder en god internasjonal standard, sier Bjerkaas.

Prix Italia er blant de eldste og mest prestisjetunge prisene.

Prix Italia er åpen for deltakere fra hele verden. Totalt deltar 85 private og offentlige kringkastingsstasjoner fra 44 land og fem kontinenter i konkurransen. Prix Italia arrangeres for 60. gang i år.

Kulturstrøm

  • Netflix skal lage norsk film

    Netflix offentliggjorde torsdag at de skal lage to filmer fra Norden, en norsk og en svensk. Den norske filmen skal hete «Kadaver» og skal være det selskapet kaller en grøsser. Jarand Herdal skal være manusforfatter og regissør.

  • Disney+ rullet ut i USA

    Strømmetjenesten Disney+ ble lansert i USA, Canada og Nederland på tirsdag. Nesten to millioner mennesker hadde forhåndsbestilt den nye tjenesten, skriver Nettavisen. Disney valgte å avsløre katalogen med filmer og serier i en lang tråd på Twitter med 300 meldinger. I tillegg til innhold fra Disney får abonnentene også tilgang til filmer og serier laget av Pixar, Marvel, Lucasfilm, National Geographic og 20th Century Fox. Prisen for Disney+ USA er cirka 65 kroner i måneden. Den ventes å komme til Norge tidlig i 2010.

    Disney+ sin logo
    Foto: Nick Agro / AFP