NRK vant internasjonal pris for sjokkerende rapport om selvskading

– Det er veldig gjevt fordi det er jo det vanskeligste, men kanskje også det viktigste prosjektet vi noen gang har jobbet med, sier journalist Annemarte Moland.

Journalist Annemarte Moland og Karina Newton er i Instagrams lokaler, og står foran noen skjermer som viser bilder av ulike personer.

Journalist Annemarte Moland møtte toppsjef for Instagrams retningslinjer, Karina Newton i Instagrams lokaler.

Foto: Patrick da Silva Saether / NRK

Journalistene Annemarte Moland, Even Kjølleberg og Ruben Solvang i NRK avslørte et skjult, mørkt nettverk på Instagram, der hundrevis av norske jenter deler bilder og video av selvskading, selvmordstanker og gjentatte selvmordsforsøk.

Nå har de vunnet den mest prestisjetunge journalistprisen i Europa, nemlig European Press Prize for sitt arbeid med saken som heter «Trigger Warning».

Historien ble publisert i oktober i fjor og åtte av ti avdelinger i barne- og ungdomspsykiatrien har satt i gang nye tiltak etter avsløringene.

De merker Instagramkontoene og innleggene med «TW» eller «Trigger Warning» for å advare følgere om innhold som kan påvirke negativt.

Dette er et prosjekt som kostet mye for veldig mange som har medvirket. Både jentene som turte å åpne opp om sin hemmelige verden og så nytten av det, men også alle familiene som ble involvert som jo var i stor sorg etter å ha mistet døtrene sine i selvmord. Vi hadde ikke kunnet avdekke alt dette uten dem.

Risikofylt, men modig og sjokkerende

Juryen la vekt på at reportasjen er modig, feministisk og anti-tabubelagt. Jurymedlem Juan Luis Sánchez skriver i avgjørelsen:

En risikofylt, men modig, og også sjokkerende rapport om selvskading i Norge. Problemet er veldig følsomt, men det bringer fram en enorm mengde skjulte nettverk dedikert til å forverre problemet med selvskading hos tenåringer. Dette fortjener vår oppmerksomhet. Det hadde stor innvirkning på nasjonal politikk i Norge. Dybden i denne rapporten – jeg har aldri sett det før.

I prosjektet har NRK tatt mange kompliserte etiske avgjørelser for å forsøke å finne den rette balansen mellom varsomhet og åpenhet.

Moland er glad om prisen betyr at flere i Europa kan få øynene opp for nettverkene.

At det får den internasjonale anerkjennelsen synes jeg er veldig flott, fordi dette er jo ikke et norsk fenomen, det er et internasjonalt fenomen og disse mørke nettverkene strekker seg over alle landegrenser.

Moland understeker at det står et stort team bak prosjektet, som de jobbet med i over et år før reportasjen ble publisert. Prosjektet inneholdt en rekke store nettsaker, TV- reportasjer og to TV-dokumentarer i NRK-serien «Innafor».

Kulturstrøm

 • Stormzy utstilles Madame Tussaud

  En voksfigur av rapstjernen Stormzy blir Madame Tussauds nyeste tilskudd. Den annonserte det verdensberømte London-museet selv på Twitter mandag.

 • – Ytringsfrihet må veie tyngst

  EUs digitale lover må sikre medienes uavhengighet, sier Medietilsynet. Lovforslagets formål er vel og bra, ytrings- og pressefrihet må tillegges stor vekt, mener direktøren.

  – Desinformasjon og hatefulle ytringer kan være svært skadelig selv når den er innenfor loven, men risikoen i å gi for store fullmakter til å fjerne innhold, er etter vår vurdering for store. Hensynet til ytringsfriheten må veie tyngst, sier direktør Mari Velsand.

  Lovforslaget har som mål å viske ut juridiske skiller mellom varer, tjenester og innhold som tilbys online og offline, styrke den digitale konkurransen og øke brukernes sikkerhet på nett.

  Ambisjonen er å gjøre avstanden mellom mediebrukere og aktørene bak sosiale medier-tjenester mindre. Blant annet skal nasjonale myndigheter kunne kreve at ulovlig innhold fjernes raskere.

  – Loven bør tydeliggjøre at redaksjonelt innhold ikke skal kunne fjernes, verken av aktører som står bak sosiale medier eller av nasjonale myndigheter, sier Velsand.

Flere kulturnyheter