Hopp til innhold

NRK-tomten solgt til Ferd-eier Johan H. Andresen: – Det er en spesiell dag for oss

Johan H. Andresens selskap Ferd har inngått en avtale om å kjøpe NRKs hovedkvarter på Marienlyst i Oslo: – Det er en spesiell dag for oss, sier Andresen.

Følg pressekonferansen om salget av Marienlyst her fra kl 11:54

Følg pressekonferansen om salget av Marienlyst her.

Hvor mye Ferd skal betale for NRK-tomten og bygningene på Marienlyst, like ved Majorstuen, er ikke klart, men summen er minst 3,75 milliarder kroner.

Den endelige summen blir først klar når reguleringsplanen er ferdig og det dermed blir klart hvor mye Ferd får bygge på tomten.

NRKs tomt på Marienlyst er på 85 mål. Ut fra en pris for tomten på 3,75 milliarder, gir det en kvadratmeterpris på drøyt 44.000 kroner.

På pressekonferansen i Studio 19 i NRK-huset forteller Ferd-eier Johan H. Andresen at dette er en spesiell dag.

– Det er en spesiell dag for oss. Det er ikke hver dag vi inngår slike avtaler, og derfor er vi desto mer stolte og ydmyke over den oppgaven og den tilliten dere har gitt oss, sier Andresen.

Ikke tilpasset dagens utfordringer

Kringkastingssjefen mener tilbudet fra Ferd var det beste for NRK.

– De hadde det totalt sett beste tilbudet. Kontrakten med Ferd gir oss den tiden vi trenger for å finne den best mulige tomta for NRK og et godt økonomisk grunnlag for etablering av et nytt bygg, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Thor Gjermund Eriksen

Kringkastingssjefen i NRK, Thor Gjermund Eriksen, mener det NRK-bygget skal styrke NRKs evne til å løse kringkastingsoppdraget framover.

Foto: NRK

Kringkastingssjefen sier det er vemodig å flytte fra Marienlyst, men at det å lage bra innhold i dag gjør at man må jobbe på tvers i alle prosjekter. Det nåværende NRK-bygget ligger ikke til rette for det, mener han.

– Det er et poeng å skaffe oss de beste forutsetningene for å skape det beste innholdet for det norske folk, også i framtida. Da er det noen utfordringer med dette bygget: det er for dyrt, det lever ikke opp til dagens beredskaps- og sikkerhetskrav, og det er for dyrt å drive organisatorisk og teknologisk, sier Eriksen.

Vil bringe historien videre

Investeringsselskapet Ferd, som kjøper tomten, er et familieselskap eiet av Johan H. Andresen og hans to døtre.

– Vi er ikke sånn nede i skoa-type ydmyke, vi er foroverlent-type ydmyke. Dette er noe vi ikke har gjort før, og dette blir en stor og spennende oppgave, sier Andresen.

Han forteller at dette blir en stor og spennende oppgave for Ferd, og er klar over NRKs stolte historie.

– Jeg har vokst opp med NRK, og føler vemodigheten. Likevel er det noe med å bringe historien videre.

Andresen er ifølge skattelistene fra september 2019 Norges 7. rikeste med en formue på 33 milliarder kroner.

Johan H. Andresen, Ferd-eier og leder for Oljefondets etikkråd

Johan H. Andresen er eieren av investeringsselskapet Ferd. Nå har selskapet kjøpt opp NRK-tomten.

Foto: Johan B. Sættem

Andre store eiendomsaktører som Møller Eiendom, Aspelin Ramm og Solon Eiendom har ifølge Aftenposten tidligere sagt seg interessert i å kjøpe tomten, men nådde ikke opp.

Kaller prosjektet «Lyst»

Ferd har samarbeidet med det kjente arkitektfirmaet Snøhetta om å utvikle tomten.

– Vi er glade, stolte og ydmyke overfor den oppgaven vi nå står overfor, sier styreleder Andresen i en pressemelding.

Luftfoto av NRK

Luftfoto av NRK Marienlyst.

Foto: NRK Luftfoto / Stian Rugsveen og Jon Krosby / NRK

Snøhetta har blant annet stått bak operahuset i Bjørvika, ett av tårnene i det nye World Trade Center og biblioteket i Alexandria i Egypt.

De endelige planene er ikke klare, men Ferd har tidligere skrevet at de vil bygge mer enn 1200 boliger. Det skal etter planen være hageparseller og veksthus på takene.

Laster Twitter-innhold

I tillegg skal det være næringseiendommer og et område der det er planlagt kaféer, hotell og møtesteder.

Vi vil skape en bydel som forener NRKs historie, kunnskapsmiljøene ved Universitetet på Blindern og Oslos behov for å bli en grønnere, mer skapende og inkluderende by. Vi er opptatt av å skape varige verdier både for byen og for området, sier Andresen.

Morten Borge, konsernsjef i Ferd, sier de nå vil prøve å legge til rette for mange arbeidsplasser framover, i tillegg til at Ferd vil fokusere på å gi folk i byen et samlingspunkt.

– Fredede rom, bevaringsverdige områder har vi lyst til å åpne opp, og vi diskuterte på vei opp hit om vi kan lage et podkastrom som flere kan bruke i hele Oslo. Store Studio, en viktig arena for kultur og musikk, vil fortsette å være det, sier Borge.

Radiohuset på Marienlyst i Oslo fotografert i 1955.

Byggingen av radiohuset på Marienlyst begynte i 1938. Byggearbeidene ble delvis forsinket på grunn av krigen, og hele Kringkastingshuset på Marienlyst sto først helt ferdig i 1950.

Foto: NRK

Han er også opptatt av – som småbarnsfar – å videreutvikle arven etter Labbetuss og Fantorangen.

– Vi har lyst til å skape et område hvor barn fra hele byen har lyst til å komme og leke, innerdørs og utendørs, og det håper vi å skape i stor grad, sier Borge.

– Veldig gledelig

– Jeg synes det er veldig, veldig gledelig at NRK-tomta nå er solgt til Ferd. Det er en aktør som er veldig tydelig på at de ønsker å bidra til videre utvikling av Oslo.

Det sier byrådsleder Raymond Johansen til NRK.

Raymond Johansen, byrådsleder (Ap)

Raymond Johansen (Ap), er byrådsleder i Oslo. Han mener Marienlyst har et enormt potensial.

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK

Han mener det har vært viktig at Marienlyst ikke bare utvikles til boliger, men at det skapes en levende bydel.

– Vi ønsker å bidra til å skape en kunnskapsklynge på et høyt, internasjonalt nivå. Da er det viktig å ha et samarbeid med næringslivet, kunnskapsmiljøer og etablere arbeidsplasser som kan komme både Oslo og resten av Norge til gode. Vi ser veldig frem mot å få Ferd som en viktig partner i dette arbeidet, sier Johansen.

Restriksjoner og fredninger

I tillegg til reguleringsplanene fra kommunene, vil Ferd også møte andre begrensninger når det gjelder hvordan de kan utnytte tomten.

Kringkastingshuset med Store studio, bygget fra 1938–50 og tegnet av Nils Holter, er fredet.

Store studio

Siden ferdigstillingen av Store Studio i 1950 har bygget vært en institusjon i norsk kringkastingshistorie.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Nils Holter tegnet sammen med Jan Bauck også Fjernsynshuset, som er fra 1969. Det er ikke fredet, men er registrert med bevaringsinteresse.

Uklart når Ferd kan starte

Så langt er det ikke klart når NRK forlater Marienlyst og Ferd kan starte utviklingen av området.

Det er ikke avklart hvor NRKs nye hovedkontor skal ligge. Ambisjonen er å finne og kjøpe en tomt i løpet av 2020.

NRK-bygningene på Marienlyst (innenfor den røde ringen) og områdene rundt.

NRK-bygningene på Marienlyst (innenfor den røde ringen) og områdene rundt.

Foto: NRK

I desember ble det klart at NRK har fått tilbud om 28 tomter der selskapet kan bygge sitt nye hovedkontor.

I avtalen med Ferd får NRK tid til å gjennomføre prosessen med å finne en ny tomt og bygge et nytt hovedkvarter.

– NRK har en viktig beredskapsrolle og et samfunnsoppdrag som innebærer virksomhet døgnet rundt hele året. Derfor har det vært avgjørende for oss med en kontrakt som er fleksibel og som garanterer at NRK til enhver tid har et operativt hovedkontor. Det har vi fått gjennom avtalen med Ferd, sier Eriksen

Byrådsleder Raymond Johansen sier at byrådet også er svært opptatt av hvor NRK skal ligge.

– Vi er opptatt av at NRK skal fortsette å være i Oslo. Vi har også ideer om hvor det nye NRK bør ligge, men det får vi komme tilbake til, avslutter Johansen.

Kulturstrøm

 • Flere er blitt svindlet på billettkjøp

  Flere har den siste tiden opplevd å bli svindlet ved kjøp av festivalbilletter på Facebook.

  Festivalsjef for Palmesus i Kristiansand Leif Fosselie sier pågangen for å få tak i billetter til helga har vært større enn noensinne, og advarer mot at antall falske profiler og falske billetter har økt.

  Brita Hansen i Agder politidistrikt sier det kan være utfordrende å løse slike svindelsaker og at folk løper en risiko når de handler andre steder enn gjennom de offisielle nettstedene.

  Palmesus 2016
  Foto: NRK Sorlandet
 • Abonnementsbasert Snapchat rulles ut

  Amerikanske Snap innfører en abonnementsversjon av Snapchat for å øke selskapets inntekter. Tjenesten rulles ut i flere land, men ikke i Norge.

  Betalingsversjonen får navnet Snapchat+ og skal koste om lag 40 kroner i måneden. Den skal gi tilgang til fordeler som ikke finnes i gratisversjonen, heter det i en uttalelse fra den California-baserte eieren Snap. Blant annet dreier det seg om prioritert teknisk hjelp og tilgang til nye tjenester før de blir tilgjengelig for andre.

  Abonnementsordningen rulles ut i Australia, Storbritannia, Canada, Frankrike, Tyskland, New Zealand, Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater og USA, opplyser selskapet. (NTB)

  Sosiale medier
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB