Hopp til innhold

NRK til sak mot Sverige

Statskanalen vurderer å klage Sverige inn for menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg på grunn av en ny svensk lov som vil ramme NRKs ytringsfrihet.

NRK
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

-Det begrenser kildetilgangen når man risikerer at kommunikasjon på epost eller telefon blir overvåket av svenske myndigheter, sier NRK-advokat Jon Wessel-Aas.

I juni vedtok Sverige en lov som gir Försvarets Radioanstalt rett til å avlytte alle telefonsamtaler og datatrafikk over kabelnett inn og ut av Sverige. NRK, som både har svenske kilder, og nærmest daglig samarbeider med svensk tv og radio, er kanskje den mediebedriften i Norge som vil rammes hardest av denne loven.

- Truer kildevernet

– I forhold til en del journalistikk, spesielt myndighetskritisk journalistikk, så vil det være en del kilder som vil vegre seg for å ha kontakt med journalister hvis de vet at kildevernet ikke blir reelt lenger. Myndighetene kan fange opp hvem det er som har kontakt, og hva de har kontakt om, sier Jon Wessel-Aas.

Han håper flere norske medier blir med på en klage, selv om han presiserer at NRK fremdeles er i tenkeboksen.

Hvis NRK bestemmer seg for å klage den svenske overvåkingsloven inn for menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, så blir de ikke alene. Den ideelle organisasjonen Centrum för rättvisa klaget overvåkingsloven inn for domstolen i Strasbourg forrige uke. Sjefsjurist i Centrum för rättvisa, Clarence Crafoord, forstår at NRK vurderer å henge seg på klagen.

- Loven innebærer en omfattende spaning over all elektronisk kommunikasjon over Sveriges grenser, og det berører nordmenn og norske journalister, sier Crafoord.

- Viktig initiativ

Crafoord tror det er gode sjanser for at domstolen i Strasbourg underkjenner den svenske overvåkingsloven.

- Bare for noen uker siden kom det en dom mot Storbritannia, der en tilsvarende lov ble underkjent av Europadomstolen. Nå får vi se om den svenske klarer seg, sier han.

NRK får full støtte fra generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Nils E. Øy, som også oppfordrer andre norske medier til å klage på loven.

- For å få frem hvilke konsekvenser denne loven får for våre naboland, så er det viktig med et slikt initiativ. Vi i redaktørforeningen vurderer å gjøre noe lignende, sier Øy.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.