NRK til sak mot Sverige

Statskanalen vurderer å klage Sverige inn for menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg på grunn av en ny svensk lov som vil ramme NRKs ytringsfrihet.

NRK
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

-Det begrenser kildetilgangen når man risikerer at kommunikasjon på epost eller telefon blir overvåket av svenske myndigheter, sier NRK-advokat Jon Wessel-Aas.

I juni vedtok Sverige en lov som gir Försvarets Radioanstalt rett til å avlytte alle telefonsamtaler og datatrafikk over kabelnett inn og ut av Sverige. NRK, som både har svenske kilder, og nærmest daglig samarbeider med svensk tv og radio, er kanskje den mediebedriften i Norge som vil rammes hardest av denne loven.

- Truer kildevernet

– I forhold til en del journalistikk, spesielt myndighetskritisk journalistikk, så vil det være en del kilder som vil vegre seg for å ha kontakt med journalister hvis de vet at kildevernet ikke blir reelt lenger. Myndighetene kan fange opp hvem det er som har kontakt, og hva de har kontakt om, sier Jon Wessel-Aas.

Han håper flere norske medier blir med på en klage, selv om han presiserer at NRK fremdeles er i tenkeboksen.

Hvis NRK bestemmer seg for å klage den svenske overvåkingsloven inn for menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, så blir de ikke alene. Den ideelle organisasjonen Centrum för rättvisa klaget overvåkingsloven inn for domstolen i Strasbourg forrige uke. Sjefsjurist i Centrum för rättvisa, Clarence Crafoord, forstår at NRK vurderer å henge seg på klagen.

- Loven innebærer en omfattende spaning over all elektronisk kommunikasjon over Sveriges grenser, og det berører nordmenn og norske journalister, sier Crafoord.

- Viktig initiativ

Crafoord tror det er gode sjanser for at domstolen i Strasbourg underkjenner den svenske overvåkingsloven.

- Bare for noen uker siden kom det en dom mot Storbritannia, der en tilsvarende lov ble underkjent av Europadomstolen. Nå får vi se om den svenske klarer seg, sier han.

NRK får full støtte fra generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Nils E. Øy, som også oppfordrer andre norske medier til å klage på loven.

- For å få frem hvilke konsekvenser denne loven får for våre naboland, så er det viktig med et slikt initiativ. Vi i redaktørforeningen vurderer å gjøre noe lignende, sier Øy.

Kulturstrøm

 • – Han fikk norsk kunst ut i verden

  NRK-journalist Maren Kvamme Hagen forteller om hva slags betydning avdøde Hans Rasmus Astrup har hatt for norsk kunstliv.

 • Brudeferd på norgesturné

  Nasjonalmuseet skal i 2021 sende kunsten sin ut på to turnéer Norge rundt. Tidemand og Gudes ikoniske maleri Brudeferd i Hardanger vil dukke opp på et sykehjem i Narvik, et verft i Ulsteinvik, et asylmottak i Hå og stilles ut for innsatte i Halden fengsel.

  Brudeferden i Hardanger, 1848
  Foto: Børre Høstland / Nasjonalmuseet
 • Hans Rasmus Astrup er død

  Den norske kunstsamleren og skipsmegleren Hans Rasmus Astrup er død, 82 år gammel. Han er mest kjent for å ha grunnlagt Astrup Fearnley-museet i Oslo.

  – Astrup var stolt av samlingen, men selv holdt han seg gjerne i bakgrunnen og ute av offentlighetens lys, sier direktøren for Astrup Fearnley-museet Solveig Øvstebø i en pressemelding.

  I 1998 ble Astrup tildelt St. Olavs Orden for sitt bidrag til norsk kunstliv.

  – Vi bevarer alle gode minner og hans livsverk vil leve videre gjennom Astrup Fearnley Museet – til glede for alle, sier Østbø