NRK tar selvkritikk

- Det har vært uklart i vår presentasjon til publikum om programmet var dokumentarisk eller ikke. Vi burde ha vært tydeligere, sier Hans Tore Bjerkaas.

Gry og kvinnene
Foto: NRK

I Kringkastingsrådets møte i dag var TV-programmet "Den store reisen" oppe til programdrøfting. Rådet mener NRK burde ha informert bedre om at tv-programmet er et realityprogram, og ikke en dokumentar.

- Det man skulle ønske som var gjort bedre, var bedre informasjon om hva programmet egentlig er. At dette ikke var et rent dokumentarprogram, men nærmere et realityprogram som burde blitt presentert på en annen måte, sier rådsleder Kjellaug Nakkim.

Kritikk i media

"Den store reisen" har fått mye kritikk etter at første episode ble sendt på NRK1 for snart tre uker siden. Blant annet ble det hevdet at NRK betalte urfolk for å kle av seg. Det avviser prosjektansvarlig for programmet, Per Selstrøm, som en tabloid sammenkobling.

- Vi var innom alle stammene og gjorde en avtale om de ville være vertskap for en norsk familie og et filmteam som skulle være der i tre uker. Så tar tabloidene og slår sammen betalingen med avkledningen, sier Selstrøm.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kristine og himba-guttene
Foto: NRK

I tillegg har programmet fått kritikk for å framstille urfolket som primitive og eksotiske. Antropologiprofessor Peter Crawford mener at det har vært etisk problematisk.

- Vet alle deltakere, både norske og utbefolkningen, hva de deltar i? Et annet etisk problem er hvilken risiko selve produksjonen utgjør for denne utbefolkningen, sier Crawford.

Flertallet av Kringkastingsrådet mente NRK ikke kunne klandres for den framstillingen programmet har fått i media og at programmet måtte sees på som underholdning.

Kulturstrøm

 • – Feil at navnet tråkkes på

  En bronseplate får muslimer i Stavanger til å reagere. Platen ble satt ned på Torget for sju år siden for å hedre Muhammad Yunus, ved siden av andre fredsprisvinnere som Dalai Lama og Desmund Tutu. Problemet er at Muhammed er også navnet på en islamsk profet.

 • Måtte nominere seg selv til pris

  Tre av stjernene i «Game of Thrones» måtte nominere seg selv til TV-bransjens Emmy Awards. HBO nominerte noen for beste birolle, men utelot blant annet Gwendoline Christie som spilte Brienne of Tarth (bildet), Alfie Allen som spilte Theon Greyjoy og Carice van Houten som spilte heksen Melisandre. De valgte å foreslå seg selv og står nå på den endelige listen over nominerte, skriver The Guardian.

  Gwendoline Christie aka Ser Brienne of Tarth i Game of Thrones
  Foto: Evan Agostini / Invision/AP/HBO
 • Økte inntektene med 7 millioner

  Selskapet til Sondre Justad økte årsinntektene fra 4,2 til 11,3 millioner i 2018. Det skriver Avisa Nordland. Selskapet til Justad heter '8360 Produksjoner.'

  Sondre Justad
  Foto: Helge Grønmo / Avisa Nordland