NRK tar selvkritikk

- Det har vært uklart i vår presentasjon til publikum om programmet var dokumentarisk eller ikke. Vi burde ha vært tydeligere, sier Hans Tore Bjerkaas.

Gry og kvinnene
Foto: NRK

I Kringkastingsrådets møte i dag var TV-programmet "Den store reisen" oppe til programdrøfting. Rådet mener NRK burde ha informert bedre om at tv-programmet er et realityprogram, og ikke en dokumentar.

- Det man skulle ønske som var gjort bedre, var bedre informasjon om hva programmet egentlig er. At dette ikke var et rent dokumentarprogram, men nærmere et realityprogram som burde blitt presentert på en annen måte, sier rådsleder Kjellaug Nakkim.

Kritikk i media

"Den store reisen" har fått mye kritikk etter at første episode ble sendt på NRK1 for snart tre uker siden. Blant annet ble det hevdet at NRK betalte urfolk for å kle av seg. Det avviser prosjektansvarlig for programmet, Per Selstrøm, som en tabloid sammenkobling.

- Vi var innom alle stammene og gjorde en avtale om de ville være vertskap for en norsk familie og et filmteam som skulle være der i tre uker. Så tar tabloidene og slår sammen betalingen med avkledningen, sier Selstrøm.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kristine og himba-guttene
Foto: NRK

I tillegg har programmet fått kritikk for å framstille urfolket som primitive og eksotiske. Antropologiprofessor Peter Crawford mener at det har vært etisk problematisk.

- Vet alle deltakere, både norske og utbefolkningen, hva de deltar i? Et annet etisk problem er hvilken risiko selve produksjonen utgjør for denne utbefolkningen, sier Crawford.

Flertallet av Kringkastingsrådet mente NRK ikke kunne klandres for den framstillingen programmet har fått i media og at programmet måtte sees på som underholdning.

Kulturstrøm

 • Jim Carrey forfatterdebuterer

  Skuespiller Jim Carrey har sammen med forfatteren Dana Vachon sluppet boken «Memoirs and Misinformation» – som handler om en deprimert antihelt som heter det samme som ham. Ifølge Hollywood Reporter startet bokprosjektet med at Carrey så etter noen som kunne skrive essayer inspirert av maleriene han hadde begynt å lage for åtte år siden (NTB).

  Jim Carrey med boken han debuterte med i 2020
  Foto: Knopf, venstre, Austin Hargrave/Paramount via AP høyre / Scanpix
 • Blir seks sesonger av «The Crown»

  Egentlig skulle «The Crown» rundes av etter fem sesonger – men da de begynte å diskutere handlingen, innså serieskaperne og Netflix at det trengtes en sjette runde. Sesongene fem og seks tar ifølge bransjebladet historien inn i 2000-tallet, med Imelda Staunton som dronning Elizabeth og Lesley Manville som prinsesse Margaret (NTB.

  Imelda Staunton og Dronning Elizabeth II
  Foto: Scanpix/Ap