NRK strammer inn sponsoromtale

Nå skal det ikke lenger hete Tippeligaen eller Telenor Arena i rikskringkastingen, for NRK har bestemt seg for å unngå å bruke firmanavn.

Telenor arena

Vålerenga jubler for mål på Stabæks hjemmebane under en kamp i eliteserien i 2009. Men det var til slutt Stabæk som tok hjem seieren.

Foto: Kyrre Lien / Scanpix

Et utvalg har konkludert med at bruk av Komplett.no Arena eller Color Line Stadion er i strid med tekstreklameplakaten, som sier at en skal være kritisk ved bruk av produkt og firmanavn.

Nå må NRK-journalistene finne andre benevnelser å bruke.

– Det vi vil gjøre, er å unngå bruk av sponsornavn der det ikke vil gå utover forståeligheten til lytteren, sier sportsredaktør Rune Haug i NRK.

Han mener at begrepene Tippeligaen og Adeccoligaen, som også heter eliteserien og førstedivisjon, er blitt så godt innarbeidet nettopp fordi norske sportsjournalister ikke har vært kritiske til bruken av sponsornavn.

Stedsnavn

Men vedtaket i NRK får sponsorene til å reagere. Color Line er sponsor i Ålesund, og konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt, Helge Otto Mathisen, synes det er rart at NRK ikke vil bruke stadionnavnet.

– I Ålesund heter stadion Color Line stadion, og det blir litt pussig når du hører det på reporterne at de sliter litt med å finne ut hva det heter. Noen ganger sier de stadion i Ålesund, andre ganger Ålesund stadion.

Men Rune Haug mener å ha en løsning.

– Istedetfor å si «på Komplett.no Arena er stillingen ...», sier vi heller «her i Sandefjord er stillingen nå 1-1», sier Haug, om stadionet hvor Sandefjords eliteserielag spiller sine hjemmekamper.

Døpes om

NRK-vedtaket får også Telenor til å heve på øyenbrynene. På Fornebu ligger Stabæks hjemmearena, hvor også Eurovision Song Contest-finalen skal avholdes i mai. Ifølge sponsorsjef i Telenor, Petter Svendsen, heter stadionet Telenor Arena.

Det er også navnet andre medier som TV 2, Dagbladet og VG bruker. Svendsen har forståelse for at NRK ikke skal drive tekstreklame, men reagerer på at flere reporter har døpt om hele arenaen.

– Det vi reagerer på er at NRK velger å døpe om stadionnavnet for eget godtbefinnende, og det er feil, sier Svendsen og henviser til bruken av navnet «Fornebu Arena».

– Blir et samfunnsproblem

Rune Haug gir Telenor rett, NRK skal ifølge ham ikke døpe om navn. Men han holder fast på at prinsippet er viktig.

Han får støtte av dekan Knut Helland ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen som synes det er problematisk at man benytter sponsornavn.

– Dette er egentlig ganske dramatisk. Det betyr at mediene bedriver dobbeltmoral på et område hvor de har strenge retningslinjer. Hvordan skal de da kunne anklage andre for dobbeltmoral?

Ifølge Helland handler dette om hvorvidt medier og presse er i stand til å følge de retningslinjer de selv har formulert.

– Hvis de ikke klarer det, da er det ikke bare et problem kun for mediene, men også et samfunnsproblem.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

 • Vil ikke begrense NRK digitalt

  NRKs digitale tilbud påvirker ikke konkurransen til andre medier negativt, mener Medietilsynet, som ikke anbefaler digitale begrensninger for rikskringkasteren.

  Det kommer fram i Medietilsynets utredning om NRK, som de mandag overleverte til Kulturdepartementet.

  – Vår utredning viser også at NRKs digitale tilbud i nyhets- og aktualitetsmarkedet per i dag ikke påvirker konkurransen eller publikumstilbudet negativt, og da ser vi heller ingen grunn til å pålegge NRK digitale begrensninger, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

  Rapporten konkluderer med at konkurransepresset fra NRK overfor nasjonale medier har økt noe siden forrige analyse i 2018, og at NRK nå har byttet plass med Dagbladet som VGs nærmeste konkurrent.

  (NTB)

 • Passerer 200.000 i Norge

  Det norske kinobesøket for «Verdens verste menneske» har rundet 200.000. Samtidig er filmen i ferd med å passere det samme antallet solgte kinobilletter i Frankrike. Samtidig spår Los Angeles Times at filmen er en av favorittene til å bli nominert i den gjeveste Oscar-kategorien, som er Beste film.

  Verdens verste menneske
  Foto: Oslo Pictures / SF Studios