NRK-serie vant gjev tv-pris i Berlin

NRK-serien «Snøballkrigen» vant prisen for beste tv-dokumentar under Prix Europa i Berlin lørdag.

Snøballkrigen

TV-serien følger innbyggerne i Vardø i kampen mot fraflytting.

Foto: NRK

Prix Europa regnes som den mest prestisjefylte prisen for allmennkringkasterne i Europa.

Snøballkrigen er produsert av f(x) produksjoner AS i samarbeid med NRK. Serien vant tidligere i år tre Gullruten-priser for beste regi, beste foto og beste dokusåpe.

Serien handler om hvordan innbyggerne i Vardø går til snøballkrig for å redde byen fra fraflytting, etter en idé fra den japanske kampsporten Yukigassen.

Premieren i januar i år ble sett av over en halv million nordmenn .

– Helt utrolig

Fridtjof Kjæreng

Regissør Fridtjof Kjæreng.

Foto: f(x) produksjoner

Regissør Fridtjof Kjæreng var ikke klar over at han hadde vunnet da NRK.no ringte ham lørdag kveld.

Etter å ha dobbeltsjekket på Prix Europas nettsider slipper han jubelen løs.

– Det er helt utrolig. Det var 30 nominerte der nede, og å bli kåret til beste dokumentar i Europa er veldig stort, sier Kjæreng til NRK.no.

Han var ikke selv til stede under prisutdelingen, og fikk servert nyheten da han befant seg i Bardu i Troms.

Feirer med konjakk

Kjæreng tror suksessen bak serien skyldes at folk har lett for å identifisere seg med personene som portretteres.

– Vi har kommet veldig nært innpå disse fire miljøene som er med i serien. Når de er så åpne i medgang og motgang så tror jeg at folk kjenner igjen mange av problemene deres som arbeidsledighet og generasjonskonflikter, sier han.

Han tror også det arktiske landskapet i kombinasjon med dette har ført til seriens popularitet.

– Hvordan skal du feire prisen nå i kveld?

– Nå er jeg faktisk langt til fjells så jeg må høre om de har en flaske konjakk her. Det er helt utrolig, jeg er bare overveldet, sier regissøren.

NRK fikk også juryens spesialpris i aktualitetsklassen for filmen «The Afghan Nightmare» basert på serien «Norge i krig - oppdrag Afghanistan».

Kulturstrøm

  • Vogue-redaktør går av

    Redaktøren for motemagasinet Vogue i Brasil fikk kraftig kritikk da hun nylig valgte å ha temaet slavehandel under bursdagsfeiringen sin, skriver MinMote. Ifølge The Guardian skal Donata Meirelle ha sittet på en trone flankert av fire svarte kvinner kledd i hvitt. Kritikerne har sammenlignet antrekkene kvinnene bar, med klærne slaver brukte. Skandelafesten skjedde i Bahia, som har den største andelen av Brasils svarte befolkning.

  • Blir ikke voldelig av voldsspill

    Det finnes ingen sammenheng mellom unge menneskers adferd og det å spille dataspill med mye vold. Det viser en britisk undersøkelse gjort ved universitetet i Oxford og publisert i tidsskriftet The Royal Society. Undersøkelsen baserer seg på svar fra over 2.000 ungdommer mellom 14 og 15 år og deres foreldre. Deltakerne ble observert mens de spilte spill som «Call of Duty» og «Grand Theft Auto» (bildet). Foreldrene ble bedt om å holde øye med ungdommenes oppførsel før, under og etter at de hadde spilt. (NTB)

    Grand Theft Auto screenshot
    Foto: Rockstar Games