NRK Meny
Normal

NRK-serie vant gjev tv-pris i Berlin

NRK-serien «Snøballkrigen» vant prisen for beste tv-dokumentar under Prix Europa i Berlin lørdag.

Snøballkrigen

TV-serien følger innbyggerne i Vardø i kampen mot fraflytting.

Foto: NRK

Prix Europa regnes som den mest prestisjefylte prisen for allmennkringkasterne i Europa.

Snøballkrigen er produsert av f(x) produksjoner AS i samarbeid med NRK. Serien vant tidligere i år tre Gullruten-priser for beste regi, beste foto og beste dokusåpe.

Serien handler om hvordan innbyggerne i Vardø går til snøballkrig for å redde byen fra fraflytting, etter en idé fra den japanske kampsporten Yukigassen.

Premieren i januar i år ble sett av over en halv million nordmenn .

– Helt utrolig

Fridtjof Kjæreng

Regissør Fridtjof Kjæreng.

Foto: f(x) produksjoner

Regissør Fridtjof Kjæreng var ikke klar over at han hadde vunnet da NRK.no ringte ham lørdag kveld.

Etter å ha dobbeltsjekket på Prix Europas nettsider slipper han jubelen løs.

– Det er helt utrolig. Det var 30 nominerte der nede, og å bli kåret til beste dokumentar i Europa er veldig stort, sier Kjæreng til NRK.no.

Han var ikke selv til stede under prisutdelingen, og fikk servert nyheten da han befant seg i Bardu i Troms.

Feirer med konjakk

Kjæreng tror suksessen bak serien skyldes at folk har lett for å identifisere seg med personene som portretteres.

– Vi har kommet veldig nært innpå disse fire miljøene som er med i serien. Når de er så åpne i medgang og motgang så tror jeg at folk kjenner igjen mange av problemene deres som arbeidsledighet og generasjonskonflikter, sier han.

Han tror også det arktiske landskapet i kombinasjon med dette har ført til seriens popularitet.

– Hvordan skal du feire prisen nå i kveld?

– Nå er jeg faktisk langt til fjells så jeg må høre om de har en flaske konjakk her. Det er helt utrolig, jeg er bare overveldet, sier regissøren.

NRK fikk også juryens spesialpris i aktualitetsklassen for filmen «The Afghan Nightmare» basert på serien «Norge i krig - oppdrag Afghanistan».

Kulturstrøm

  • Maler for åpen scene

    I hele april har ni kunstnere fra ulike steder i verden bodd sammen og hatt Galleri Ramfjord i Oslo som sitt atelier. Anledningen for kunstmønstringa er galleriets 20-årsjubileum, forteller innehaver og daglig leder Elisabeth Ramfjord. I galleriets åpningstid kan besøkene kan se kunstnerne i arbeid, og resultatene kan sees i utstilling fra 5.–20. mai.(NTB)

    Laster Instagram-innhold
  • Årets bok i Sverige kan bli norsk

    Nina Lykkes roman «Nei og atter nei» fortsetter sin seiersgang i utlandet, og er nå nominert til Bonniers bokklubber pris Årets bok – folkets pris. «Nej och åter nej», som den heter på svensk, er en av tolv nominerte, og det er leserne som skal stemme fram vinneren. Det legges vekt på at boka skal tiltale en bred leserkrets og ha høy språklig kvalitet. Les om de nominerte og hvordan stemme her. Romanen var også nominert til P2-lytternes romanpris, og den norske utgaven er nå trykket i sitt tiende opplag, til sammen 52 000 eksemplarer.

    Laster Instagram-innhold