NRK sender ikke dopingdokumentar

NRK vil ikke sende dokumentaren «Blodracet i skisporet», der det rettes sterke dopingmistanker mot norske og svenske skiløperes prestasjoner på 1990-tallet.

OL Lillehammer

I en ny dokumentar som svensk TV viste onsdag kveld blir det påstått at en rekke langrennsstjerner på 90-tallet hadde «unormalt høye blodverdier». I dag ble det bestemt at NRK ikke vil vise dokumentaren.

Foto: Greve, Jan / Scanpix


Den svenske rikskringkasteren SVT sendte onsdag kveld «Blodracet i skisporet».

I dokumentaren hevdes det at utøvere fra flere land fikk stadig høyere blodverdier utover tiåret.

Bjørn Dæhlie, Erling Jevne og Marit Mikkelsplass er blant de norske utøverne som hadde for høye blodverdier, ifølge dokumentaren.

NRK reagerer særlig på påstandene knyttet til VM i Thunder Bay i 1995. I dokumentaren påstås det at alle medaljevinnerne under VM i Thunder Bay i 1995 hadde blodverdier på over 17,5, og at Bjørn Dæhlie var én av dem.

Disse påstandene er ikke godt nok dokumentert, mener NRKs programdirektør.

– Hovedgrunnen til at vi ikke sender dokumentaren er at vi har lurt på dokumentasjonen. Det gjelder spesielt dokumentasjonen knyttet til utøvernes blodverdier under VM i Thunder Bay i 1995. I «Uppdrag gransking» blir påstander rettet mot enkeltutøvere, spesielt Bjørn Dæhlie, forteller Per Arne Kalbakk, programdirektør i NRK.

Bjørn Dæhlie har reagert sterkt på det som har kommet fram.

– Det har vært tungt, sa Dæhlie da han var gjest i Dagsrevyen onsdag kveld.

– For det første vet jeg ikke om jeg har hatt det nivået. Det er høyere enn jeg normalt har hatt. Jeg har normalt rundt 16 i hemo, og har opplevd å ha både 16 og 17, på lik linje med veldig mange andre på det norske landslaget, uttalte Dæhlie.

Les også: Skiforbundet har sendt brev til SVT

Per Arne Kalbakk

– Det er godt mulig at SVT sitter på mer dokumentasjon, men så lenge vi ikke kjenner til dette, er det ikke forsvarlig for oss å sende programmet, sier Per Arne Kalbakk til NRK.no.

Foto: NRK

Mistenkeliggjøring

Allerede før programmet har gått på lufta har det vakt massiv oppmerksomhet, både i norske og svenske medier.

Representanter for Norges Skiforbund så før helgen et utkast til filmen. De mente den bygger på lite troverdige data, og har ikke lagt skjul på dette i mediene.

NRK så dokumentaren tirsdag kveld. Torsdag morgen ble det bestemt at NRK ikke vil sende det timelange programmet.

– Vi kan ikke se at påstandene om høye blodverdier er godt nok dokumentert. Medisinsk ansvarlig i mesterskapet, Peter Hemmingsson, benekter både blodverdiene og antall tester. Da blir det vanskelig for meg å se at vi skal bidra til mistenkeliggjøringen som finner sted i denne dokumentaren, sier Per Arne Kalbakk til NRK.no.

Programdirektøren forteller at de har ettergått dokumentasjonen.

– Dopingeksperten Bengt Saltin viser til den samme medisinske ansvarlige som altså sier at disse tallene er feilaktige. Det er godt mulig at SVT sitter på mer dokumentasjon, men så lenge vi ikke kjenner til dette, er det ikke forsvarlig for oss å sende programmet, sier Kalbakk til NRK.no.

– Trist for norske seere

Til tross for oppstandelse i svensk og norsk presse, har SVT hele tiden vat de er helt trygge på at innholdet i dokumentaren kan forsvares.

SVTs prosjektleder Nils Hanson synes derfor det er synd at NRK ikke vil vise dokumentaren.

– Med tanke på debatten som har oppstått er det trist at norske seere ikke får se programmet. Vi har kilder og dokumentasjon som gir grunn til problemstillingen vi har tatt opp, og vi står fortsatt inne for at innhold og kilder er troverdige, sier Hanson til NRK.no torsdag formiddag.

SVTs prosjektleder forteller at han har full respekt for NRKs avgjørelse. Ifølge Hanson sitter den svenske TV-kanalen på upublisert dokumentasjon.

– Nå diskuterer vi hvordan vi kan følge opp videre. Vi vurderer om vi kan gå videre på de samme sporene som vi har og det er ikke umulig vi vil lage flere oppfølgersaker på dopingen innen langrennssporten.

SVT-dokumentar med påstander om «unormalt høye blodverdier» på skistjerner

Tidligere landslagslege Ola Rønsen er oppgitt over påstandene som kommer fram i den svenske dokumentaren.

Oppfordrer Skiforbundet til å legge frem verdier

Programdirektøren i NRK, Per Arne Kalbakk, synes også det er synd at «Blodracet i skisporet» ikke sendes på NRK.

– Det er synd, fordi det er mye annet i dokumentaren som er veldig bra. Segmentet som handler om verdenscuprennene i Lahti i 1997, er gjennomdokumentert med åpne kilder. At gjennomsnittsverdien stiger jevnt over hele 90-tallet fortjener også oppmerksomhet og diskusjon.

Kalbakk forteller at dette er tema som NRK vil dekke journalistisk. Han etterlyser også mer åpenhet fra norsk skisport.

– Det er også et spørsmål om ikke Skiforbundet burde gi innsyn i utøvernes blodverdier fra 90-tallet. Slik kan det bli mer åpenhet rundt diskusjonen, sier han til NRK.no.

Les også: Skiledere åpner for gransking av dopingbeskyldninger

Sendte finsk dopingdokumentar

NRK sendte lørdag 24. november den finske dokumentaren «When heroes lie» på NRK2.

Filmskaperen i denne dokumentaren hevder at en sentral kilde i norsk langrenn fortalte ham om omfattende dopingbruk blant de norske løperne under gullalderen på 90-tallet.

I dokumentarfilmen opplyses det at kilden har tung samvittighet, men at vedkommende ikke turte å stå frem med navn i dokumentaren.

Hvorfor sendte NRK denne dokumentaren, men ikke svenske «Uppdrag Granskning»?

– Vi må vurdere hver dokumentar for seg. Det som var den vanskelige vurderingen i «When heroes lie», var den anonyme kilden. Det var mer generelle beskyldninger. Her er det åpne kilder som kommer med konkrete påstander, og faktagrunnlaget var ikke godt nok, sier Kalbakk til NRK.no.

Kulturstrøm

 • Vanity Fair hyller Trier-film

  Vanity Fairs hovedkritiker, Richard Lawson, kårer «Verdens verste menneske» til årets beste film. Lawson beskriver filmen av Joachim Trier, med Renate Reinsve i hovedrollen, som selskapelig, vemodig, stilig og vinnende.

  «Verdens verste menneske» troner øverst på de beste filmene fra 2021, etterfulgt av Oscar-håpene Ryusuke Hamaguchs «Drive My Car» og Jane Campions «The Power of the Dog».

  Verdens verste menneske
  Foto: Oslo Pictures / SF Studios
 • «Den fineste Chevy'n» mest spilt

  Spotifys årsoppsummering kom ut i går og «Den fineste Chevy'n» av Halva Priset med Maria Mena toppet listen over de mest spilte låtene på norsk Spotify. Sangen slår blant annet Olivia Rodrigos «Drivers License», som er nummer to på den norske listen, men den mest spilte låten globalt. «Stay» med The Kid LAROI og Justin Bieber, som er produsert av blant annet norske Cashmere Cat, kommer på tredjeplass.

  Av mest strømmede artister topper Justin Bieber listene her til lands, etterfulgt av Tix og The Weeknd.

 • Klassekampen får mest pressestøtte

  Klassekampen får drøyt 43,2 millioner kroner i produksjonstilskudd av Medietilsynet i år. Totalt får 148 aviser 370 millioner kroner i pressestøtte av tilsynet. Av avisene som mottar støtte i år, er fem av dem nye mottakere. (NTB)