Hopp til innhold

50 NRK-folk jobber for TV2 under OL

NRK tapte rettighetene om OL, men tjener millioner på å jobbe for TV2 i Sotsji.

Emil Hegle Svendsen

Når Emil Hegle Svendsen og de andre skiskytterne skal gå for gull i Sotsji, er det NRK som leverer bildene.

Foto: Roman Vondrous / Ap

NRK-medarbeidere til Sotsji-OL

Noen av de femti NRK-medarbeiderne som skal produsere tv-bildene fra skisytingsøvelsene under OL er allerede på plass i Sotsji. Fra venstre Kjell Karlsen, Ola Hammerud og Pål Andresen.

Foto: Hans Olav Strand. / NRK

Til tross for at NRK ikke fikk tv- rettighetene til vinterens OL, skal femti NRK-ansatte reise til Sotsji for å produsere tv-bildene som skal sendes ut til hele verden fra skiskytingsøvelsene.

De femti kommer i tillegg til de 23 NRK-medarbeidere som reiser til Russland for å dekke OL for NRK.no, TV og radio.

Det er NRK-medarbeideres unike kompetanse i å lage tv fra skiskyting som gjør at de nå pakker utstyr og koffert for igjen å reise til et OL.

TV 2 som fikk tv-rettighetene til OL, har det offisielle ansvaret for produksjonen, men de ønsker hjelp fra NRK til å gjennomføre oppgaven.

Produserer skiskyting for hele verden

– Ledelsen i NRK ble kontaktet av TV 2 våren 2012 med en forespørsel om vi kunne være med å produsere tv fra skiskytingsøvelsene under OL, og vi har inngått en avtale med TV2, forteller Jan-Eirik Lien, leder for Produksjonsavdelingen i NRK.

Bakgrunnen er at da TV 2 fikk rettighetene til OL i Norge, fikk de forespørsel fra OBS, Olympic Broadcasting Services, om å produsere tv-bildene fra skiskyting for alle rettighetshavere. OBS er et selskap som ligger under IOC og har hovedansvar for tv-bilder og lyd fra OL.

TV 2 ville ha NRK med på laget før de sa ja til denne forespørselen.

NRKs HD-buss i Sotsji-OL.

Denne produksjonsbussen er allerede kommet frem til skiskyterarenaen og riggingen er i gang.

Foto: Hans Olav Strand / NRK

Etterspurt NRK-kompetanse

NRK har hatt ansvaret for å produsere tv-bilder fra en rekke skiskytterkonkurranser.

– NRK-medarbeiderne har en unik kompetanse på å produsere tv fra skiskytingskonkurranser, vi har en spisskompetanse som er etterspurt. Teamet er veldig innarbeidet, og i tillegg har vi tekniske løsninger som er unike. I all hovedsak vil tv-produksjonen fra skiskytingsøvelsene i Sotsji håndteres av NRK-medarbeidere, forteller Lien.

Fordeler og ulemper for NRK

Jan-Eirik Lien er sjef for NRKs produksjonsavdeling.

​- Vi har inngått en avtale med TV 2 om at NRK skal være med å produsere tv-bildene fra skiskytingsøvelsene under OL, forteller Jan-Eirik Lien, leder for Produksjonsavdelingen i NRK.

Foto: NRK

– Det var både fordeler og ulemper med en slik avtale med TV 2. Vi måtte se på bemanning og utstyr, og fant ut at vi hadde ressurser som kunne brukes i denne perioden. I tillegg var det vesentlig å opprettholde kompetansen for NRK- medarbeidere på dette området, det kommer jo viktige skiskytingskonkurranser senere. Etter at avtalen med TV 2 ble inngått har vi fått rettighetene til World-Cup skiskyting i perioden 2014-2018, sier Lien.

Men det var også flere ulemper NRK måtte ta i betraktning, også i forhold til langsiktige strategiske valg.

– Ville vi samarbeide så tett med TV 2? Ved å selge vår kompetanse til dem, ville vi også bidra til kompetanseoppbygging i TV 2. Dessuten måtte vi spørre oss om vi med å gå inn som underleverandør for TV 2, ville bidra til at TV 2 kunne produsere og vise at de kunne gjøre jobben like godt som oss. Dette ville kunne påvirke senere senderettigheter til skiskytterkonkurranser, forteller Lien.

Gunstig økonomisk

Men NRK landet på at det var mest å tjene på en avtale.

– Vi mente at selv om vi inngikk avtalen med TV 2, ville det være kjent at det er NRK-medarbeidere som i stor grad står bak produksjonen. I tillegg kan vi vise OBS at vi fortsatt kan produsere skiskytter-konkurranser, sier Lien.

Han påpeker at det ikke er uvanlig at NRK produserer for TV 2, i flere år har NRK produsert fotballkamper for tv-selskapet, samt vært leid inn for å lage Gullruten med mer.

Totalt har NRK produksjon et budsjett på rundt 30 millioner årlig når det gjelder salg av teknikk og mannskap.

Økonomi spilte også en viktig rolle for at avtalen ble inngått.

– I tillegg til de andre fordelene, fikk vi også en økonomisk avtale som er gunstig. Vi tjener på dette og fant ut at vi alt i alt har mest å vinne på denne avtalen, sier Lien.

Avtalen mellom NRK og TV2 ligger i størrelsesorden 11-12 millioner kroner, opplyser Lien til slutt.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober