Hopp til innhold

Nå kommer den norske tv-kanalen for barn

NRK Super blir NRKs tv-tilbud til aldersgruppen 2-12 år og har premiere 1. desember.

Barnas superjul

Programlederne i Barnas superjul.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

På premieredagen 1. desember knytter det seg størst forventning til den nye julekalenderen "Barnas superjul". NRK har lange tradisjoner med å lage kvalitets-tv for barn. NRK stiller i særklasse i norsk fjernsynsammenheng på dette området. 

Barnas superjul, ny julekalender

Ny julekalender fra 1. desember!

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Nett, radio og tv

NRK Super er et helhetlig tilbud på radio, nett og tv. NRK Super radio og nett er godt i gang allerede og de minste er storfonøyde brukere av disse to tilbudene. Mange kjente programledere fra barne-tv blir med over i NRK Super, og det kommer noen nye til.

NRK Super vil servere underholdning, humor, alvor, dramatikk, show, forbrukerstoff, nyheter, musikk, spørreprogram og dokumentarstoff for barn mellom 2 og 12 år. På tv er sendetiden fra 0700-1900 på NRK3. Mange sendinger vil gå parallellt med NRK1, som feks Barnas superjul.

NRK Super, programledere

Bak: Radouane Kibbou Midten fra venstre: Kristoffer Sagmoe Aalberg, Karen frøsland nystøyl, Phung Hang, Kåre Magnus Bergh Foran fra venstre: Margrethe Røed, Ronak Sliva Ahmad

Foto: Ole Kaland / NRK

Enda mer barne-tv på norsk

- For oss er det viktig at det finnes et NRK alternativ for barna. Slik får de et tilbud som også har mange norske programmer - som et alternativ til tilbudene fra de internasjonale kommersielle kanalene, sier prosjektleder Trine Ruud.

 -Det at vi i stor grad har programledere til de minste barna (2-7) som snakker med og til barna er unikt og gjør oss annerledes. Det vil bli enda mer barne-tv på norsk, sier Trine Ruud.

Pernille og Mr. Nelson

Det blir gjensyn med Pernille og Mr. Nelson. Stemmen til dukken var det Ragne Tangen som hadde (i midten).

Foto: Laurvik, Henrik / SCANPIX

Pernille og Mr Nelson

NRK Super vil nok ikke bare glede de små. Førtisene vil få et gledelig gjensyn med "Pernille og Mr Nelson" som skremte vannet av noen og gledet enda flere. Gjensyn blir det også med "Portveien", "Teodor", "Brødrene Dal", "Fjortis" og mye, mye mer.

  Mer om NRK Super  

 

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober