Hopp til innhold

50 timers live jam fra Kongsberg Jazzfestival

Gla i jazz? Da får du dosen din her. NRK.no streamer en 50 timers maraton jam-session her fra klokken 12.00. Hvem som skal spille er høyst usikkert. Vel bekomme!

DIREKTE: Kongsberg jazzfestival 50 timers jam. Sitat festivalen: "I tillegg til den tradisjonelle jazz-jammen tilbyr festivalen i år en jam av episke proposjoner. Vi steller i stand et maraton av en jam-session, og inviterer alt som kan krype og gå av spillende og lyttende kreaturer til en intet mindre enn 50-timers lang sammenhengende musikkorgie i Naustet! Dette burde være mer enn nok for selv den mest spillesugne av de spillesugne til å lire av seg alle favoritt-licksa både 1, 2 og 100 ganger. Det er ingen rammer for hva som kan spilles: Standards, free-bag, dødsmetall og mongolsk strupesang."

50 TIMERS LIVE JAZZ: NRK streamer en maraton jazz-session fra Kongsberg Jazzfestival her.

Petter Wettre på Kongsberg Jazzfestival

KONGSBERGJAZZ: Petter Wettre.

Foto: unknown

Kongsberg Jazzfestival fyller 50 år. Det feirer de, blant annet, med en 50 timers live jazz jam-session fra et omreisende konsertnaust satt opp for anledningen. NRK streamer den direkte her.

– Hvem skal spille?

– Det er litt artig, for det kan jeg jo ikke svare på, sier prosjektleder Eirik Havnes som skal sørge for at maraton-jazzen holder tonen i 50 timer.

Kongsberg Jazzfestival har et klart mål om å bli den største festivalen i landet. Nå tar de også utradisjonelle metoder i bruk for at publikum virkelig skal få oppleve jazz. Lenge.

– Tradisjonelt foregår en jam slik at musikere utveksler kreative ideer med hverandre. Vi satser på at musikere som besøker og spiller på festivalen også vil stille opp her, sier han.

Hyrt inn proffe jam-verter

Havnes forteller at de har hyrt inn en rekke jam-verter, unge fremadstormende og profesjonelle musikere, som skal sikre at det jammes til en hver tid.

– Jam-vertene fungerer som et sikkerhetsnett. Når noen sliter med motivasjonen, for eksempel klokken 04.00 om natten, så skal de holde den oppe og sørge for at det jazzes på, sier Havnes.

Jazzfestivalen i gang

50-ÅRSFEIRING: I år feirer Kongsberg Jazzfestival 50 år.

Foto: Frank Barth-Nilsen / NRK

Utover dem har de ikke helt kontroll på hvem som skal spille.

– Vi satser på at både publikum på festivalen og ellers proffe musikere som spiller på andre scener kommer hit og holder nivået oppe. I Naustet er en bar med alkoholservering til lovlige tider, ellers serverer vi brus, vann og kaffe utover natta.

Og prosjektlederen er ikke redd for at ikke nok musikere vil stille opp.

– Hvis det er god stemning når de 50 timene er over så fortsetter vi.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober