NRK må ukentlig stoppe ulovlig bruk av «Skam»-merkevaren

Skam sin popularitet i utlandet har skapt et økende problem for NRK: Bedrifter og forlag som ønsker å bruke «Skam»-universet til sin egen fordel. Nå kan de få regning i posten.

skam

FEM FINE FRØKNER: Hovedrollene i «Skam» er populære å bruke i markedsføring og reklame for tiden.

Foto: NRK

– Det er en økende pågang. Og da først og fremst fra Sverige og Danmark, sier NRKs jurist Kari Anne Lang-Ree.

NRK har tidligere skrevet om at kommersielle aktører i Norge profitterer ulovlig på «Skam». Men i takt med at serien har blitt populær i hele verden har problemet økt deretter.

Senest mandag denne uken måtte den svenske kyllingprodusenten Kronfågel fjerne et innlegg på sin facebook-side der de brukte «Skam»-logoen og referanser fra serien for å lokke til seg kyllingsultne svensker.

Kari Anne Lang–Ree

JURISTEN: Kari Anne Lang-Ree er juristen i NRK som har hovedansvaret for «Skam». Hun har mer enn nok å gjøre for tiden.

Foto: Marit Holmquist Fenne/NRK

NRK kunne ikke akseptere dette.

– «Skam» har blitt så stort og populært at mange aktører ønsker å bruke «Skam» til sin egen fordel, forteller Lang-Ree.

Vurderer hvert enkelt tilfelle

NRKs jurist forteller at de stadig oftere må ta stilling til hva som er ulovlig bruk – og hva de kan akseptere.

– Bruk av bilder, film og logoer er noe vi må reagere på. Mens rene referanser til serien, slik McDonalds har gjort i Sverige, er noe vi syns er innafor, forteller hun.

McDonalds i Sverige har nå en annonse med teksten ”Kroppen din trenger potet” sammen med et bilde av pommes frites. En setning Noora sier til Vilde når sistenevnte sliter med spiseforstyrrelser.

mcdonalds

FIKK LOV: Slik ser den svenske McDonalds-annonsen ut. NRK syns denne var innafor det de kunne akseptere.

Foto: McDonalds/NRK

– Hvor ofte må dere gripe inn for å stoppe ulovlig bruk av «Skam»-merkevaren?

– Jeg prøver ukentlig å få vekk ulovlig bruk. Og det øker hele tiden. Det er så såpass mye bruk av «Skam» at det er vanskelig å få oversikt. Men fansen er flinke til å tipse oss. Vi er avhengig av tips for å få oversikt, sier hun.

Nå vurderer NRK strengere tiltak for å gi et signal.

– Vi kommer til å sende fakturaer og regninger til bedrifter der «Skam»-innholdet har vært misbrukt i reklamer og markedsføring. For å sette en standard. Og blir det noen grove tilfeller fremover vil vi vurdere å gå rettens vei, sier hun.

Bøker om Skam

NRK har også fått henvendelser fra forlag.

– Vi har fått tips om forlag som ønsker å gi ut bøker som omhandler «Skam»-universet. Og ett konkret forlag har tatt kontakt og ønsket å gi ut bøker i Norge og internasjonalt, forteller Lang-Ree.

Men det vil ikke NRK.

– Vi er opptatt av at «Skam» skal videreføres som en tv- og nettproduksjon for våre seere og brukere og har ingen planer om å utnytte «Skam»-universet i bøker. Derfor vil vi heller ikke at noen andre skal gjøre det.

Kulturstrøm

 • Åpen om narkotikamisbruk

  I podkasten «Mandag hele året» om DumDum Boys er programleder Espen Thoresen åpen om sitt eget dopmisbruk når han intervjuer vokalist Kjartan Kristiansen. – Det ville vært urettferdig hvis Kjartan skulle stått igjen alene som misbruker, sier han til Spillerom på NRK Radio. – Jeg var ikke like langt ute som Kjartan, men jeg var også en misbruker. Dette er en subjektiv dokumentar, da må jeg bli med og ta støyten. I rettferdighetens navn.

  Espen Thoresen
  Foto: Marte Solbakken
 • Sekser til Le bureau sesong 4

  Franske «Le bureau» fortsetter å være en av tidenes beste spionserier. Det mener NRK P3's anmelder Sigurd Vik, som har sett episode 1–3. Serien har høstet mye ros for sin blanding av spenning og troverdighet. Fjerde sesong har première i morgen, 23. oktober, på NRK TV. Den vil bli sendt to episoder om gangen, tett på publiseringen i Frankrike.

  Mathieu Kassovitz som agenten Malotru
  Foto: NRK/TOP THE OLIGARCHS PRODUCTIONS / CANAL+
 • Oslobasert kordirigent til topps

  Den tyske dirigenten Julia Blank vant søndag kveld London International Choral Conducting Competition. I Norge er hun blant annet musikalsk assistent i Det Norske Solistkor, ved siden av arbeid som pedagog i Norge og Tyskland. Prisen er på 5000 britiske pund, altså 54.000 kroner.