Hopp til innhold

NRK må ukentlig stoppe ulovlig bruk av «Skam»-merkevaren

Skam sin popularitet i utlandet har skapt et økende problem for NRK: Bedrifter og forlag som ønsker å bruke «Skam»-universet til sin egen fordel. Nå kan de få regning i posten.

skam

FEM FINE FRØKNER: Hovedrollene i «Skam» er populære å bruke i markedsføring og reklame for tiden.

Foto: NRK

– Det er en økende pågang. Og da først og fremst fra Sverige og Danmark, sier NRKs jurist Kari Anne Lang-Ree.

NRK har tidligere skrevet om at kommersielle aktører i Norge profitterer ulovlig på «Skam». Men i takt med at serien har blitt populær i hele verden har problemet økt deretter.

Senest mandag denne uken måtte den svenske kyllingprodusenten Kronfågel fjerne et innlegg på sin facebook-side der de brukte «Skam»-logoen og referanser fra serien for å lokke til seg kyllingsultne svensker.

Kari Anne Lang–Ree

JURISTEN: Kari Anne Lang-Ree er juristen i NRK som har hovedansvaret for «Skam». Hun har mer enn nok å gjøre for tiden.

Foto: Marit Holmquist Fenne/NRK

NRK kunne ikke akseptere dette.

– «Skam» har blitt så stort og populært at mange aktører ønsker å bruke «Skam» til sin egen fordel, forteller Lang-Ree.

Vurderer hvert enkelt tilfelle

NRKs jurist forteller at de stadig oftere må ta stilling til hva som er ulovlig bruk – og hva de kan akseptere.

– Bruk av bilder, film og logoer er noe vi må reagere på. Mens rene referanser til serien, slik McDonalds har gjort i Sverige, er noe vi syns er innafor, forteller hun.

McDonalds i Sverige har nå en annonse med teksten ”Kroppen din trenger potet” sammen med et bilde av pommes frites. En setning Noora sier til Vilde når sistenevnte sliter med spiseforstyrrelser.

mcdonalds

FIKK LOV: Slik ser den svenske McDonalds-annonsen ut. NRK syns denne var innafor det de kunne akseptere.

Foto: McDonalds/NRK

– Hvor ofte må dere gripe inn for å stoppe ulovlig bruk av «Skam»-merkevaren?

– Jeg prøver ukentlig å få vekk ulovlig bruk. Og det øker hele tiden. Det er så såpass mye bruk av «Skam» at det er vanskelig å få oversikt. Men fansen er flinke til å tipse oss. Vi er avhengig av tips for å få oversikt, sier hun.

Nå vurderer NRK strengere tiltak for å gi et signal.

– Vi kommer til å sende fakturaer og regninger til bedrifter der «Skam»-innholdet har vært misbrukt i reklamer og markedsføring. For å sette en standard. Og blir det noen grove tilfeller fremover vil vi vurdere å gå rettens vei, sier hun.

Bøker om Skam

NRK har også fått henvendelser fra forlag.

– Vi har fått tips om forlag som ønsker å gi ut bøker som omhandler «Skam»-universet. Og ett konkret forlag har tatt kontakt og ønsket å gi ut bøker i Norge og internasjonalt, forteller Lang-Ree.

Men det vil ikke NRK.

– Vi er opptatt av at «Skam» skal videreføres som en tv- og nettproduksjon for våre seere og brukere og har ingen planer om å utnytte «Skam»-universet i bøker. Derfor vil vi heller ikke at noen andre skal gjøre det.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.