NRK lanserer egen julekanal

NRK ringer julen inn med en ny radiokanal som kun har julerelatert materiale på sendeplanen.

NRKs julekanal

NRK Julemusikk byr på julestemning hele døgnet. Kanalen finnes på DAB eller i nettradio.

Foto: NRK

Julemusikk bringer gjerne frem de store følelsene hos folk. Enkelte snur ryggen til i protest, mens andre omfavner de gamle, gode slagerne med sine armer små.

Til glede for alle julefantaster, lanserer NRK nå en egen radiokanal på nett og til DAB som kun vil spille julerelatert innhold. I tillegg til julemusikk, blir det mulighet for gjenhør av gamle juleprogrammer og julekonserter med KORK.

(Merk: Nettradio fungerer best med Internet Explorer som nettleser)

Knut Henrik Ytre-Arne

Musikksjef Knut Henrik Ytre-Arne gleder seg til å ta NRKs nye julemusikkanal i bruk.

Foto: Kaland, Ole / NRK

Kanalen bærer naturlig nok navnet NRK Julemusikk og ble lansert 1. desember.
Musikkbasen blir på minimum 190 låter, noe som tilsvarer en spilletid på omtrent ti timer før låtene kommer på nytt.

– Vi fikk denne ideen ganske nylig, så her har gått raskt fra ide til utvikling. Det har vært moro å se hvordan alle involverte i NRK har snudd seg kjapt rundt og funnet gode løsninger, sier NRKs musikksjef Knut Henrik Ytre-Arne.

Et testprosjekt

Han forteller at dette er ment som en test for å se på muligheten til å sette opp midlertidige kanaler i fremtiden.

– Med digitaliseringen av radio dukker det opp nye muligheter og det har vi lenge hatt lyst til å utnytte i større grad. På FM-båndet er det fullt, men digitalradio gir plass til midlertidige kanaler som dette.

Kurt Nilsen på Lerkendal

Kurt Nilsen skal synge julen inn sammen med KORK på NRKs nye kanal.

Foto: Kristin Agerlie / NRK

– Litt av bakgrunnen for prosjektet er å teste ut om dette er noe vi kan gjøre mer av i fremtiden i forbindelse med store arrangementer og viktige hendelser, sier musikksjefen og forklarer hvordan man finner frem til julekanalen .

– Hvis du har en DAB-radio finner du kanalen der «NRK Sport» vanligvis ligger. Velg sportskanalen, så kommer julemusikkanalen frem. På noen modeller må man søke opp alle kanalene på nytt for at apparatet skal finne NRK Julemusikk

Med Elvis og KORK

Musikkutvalget er gjort fra NRKs rikholdige julearkiv, og flere redaksjoner har trått til for å skape god bredde i musikkutvalget.

– Vi baserer oss på en svær julemusikkbase som P1 forvalter, men vi har også fått innspill fra NRK Jazz og NRK Klassisk. Dessuten har vi hentet fram gamle skatter fra arkivet, og hver dag kl. 11 vil vi sende «Herreavdelingens Juleverksted» fra flere år tilbake. I helgene blir det julekonserter med KORK, og vi vil blant annet sende konserten med Kurt Nilsen fra i fjor.

Herreavdelingen

Det blir gjenhør med Herreavdelingen på en julekanal nær deg.

Foto: Ole Kaland / NRK

– Musikkutvalget består av både klassikere og nye låter, men med størst vekt på norsk julemusikk. Klassikere som «Blue Christmas» med Elvis og Chris Reas «Driving Home for Christmas», har også sin selvsagte plass, presiserer han.

Passer best for julefans

Han er ikke redd for å irritere de som har nådd kvoten av hva de kan tåle av julemusikk alt i starten av desember.

– For de som er lei av julesanger, har NRK mange andre kanaler med gode tilbud. Et generelt råd er at folk som ikke liker julemusikk, heller ikke bør høre på denne kanalen, sier han med et smil.

Kulturstrøm

 • Vil du kåre P2-lytternes romanpris?

  Hvert år setter NRK sammen en lytterjury med vanlige lesere, for å kåre årets beste, norske roman.

  – Nå trenger vi ivrige lesere, som også liker å snakke om bøker, sier prosjektleder Anne Bøhler.

  Lytterjuryen diskuterer seg fram til vinneren for åpen mikrofon, og i fjor vant Olaug Nilssen med romanen «Yt etter evne, få etter behov». Hun kunne fortelle at hun har fulgt med på kåringen og jurydiskusjonene også før hun selv ble forfatter.

  Fristen for å melde seg til juryarbeidet er 1. november, og 1. desember offentliggjøres de seks romanene som fagjuryen nominerer.

 • NRK-serie vann pris i Seoul

  NRK-dramaserien «Atlantic Crossing» vann juryprisen under Seoul International Drama Awards.

  Serien handlar om kronprinsesse Märthas flukt til USA under 2. verdskrig. Serien har fått kritikk frå historikarar for å ha teke seg for store kunstnariske fridomar.

  TV-serien er seld til 30 land, og er nominert til ein internasjonal Emmy i kategorien beste dramaserie.