Hopp til innhold

NRK lager TV-serie om Orderud-saken

TV-serien «Gåten Orderud» skal belyse alle sider ved en av norgeshistoriens største og mest ugjennomtrengelige krimgåter. NRK og VG skal samarbeide om journalistisk oppfølging av serien.

Orderud gård

22. mai 1999 var kårboligen på gården Orderud i Sørum åsted for et rystende trippeldrap som aldri har blitt oppklart.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Trippeldrapet i kårboligen på Orderud gård i Sørum i Akershus pinsehelga 1999 er fortsatt uløst, og nesten 20 år etter er det fortsatt en gåte hvem som skjøt og drepte ekteparet Kristian Magnus Orderud (80) og Marie Orderud (84) samt deres datter Anne Orderud Paust (47).

Fire personer ble i lagmannsretten dømt til fengselsstraffer på mellom 18 og 21 år fengsel for medvirkning til drapet, men det er ikke kjent hvem som utførte udåden.

NRK ønsker å kaste nytt lys over denne saken med en seksepisoders dokumentarserie som skal vises på NRK i høst.

NRK samarbeider med VG om journalistisk oppfølging av serien.

– Det er første gang vi samarbeider med VG i en sånn sak, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

– En krevende jobb

Seerne bli presentert for personer som var en del av hendelsene den gang, nytt materiale og funn fra det gravende journalistiske arbeidet med serien.

– «True crime» er en sjanger som ikke bare fascinerer og interesserer et bredt publikum, det kan også være journalistikk som virkelig utgjør en forskjell. Med Orderud-saken har Norge en uløst drapsgåte med mange fasetter. Her er det mye å dykke ned i, og vi har fått drivende dyktige journalister og fantastiske tv-mennesker til å lage denne serien, sier prosjektredaktør Marie Sjo som er ansvarlig for serien i NRK.

Per og Veronica Orderud

Det daværende ekteparet Veronica og Per Orderud ble dømt til 21 års fengsel hver for medvirkning til trippeldrapet på Orderud gård.

Foto: NRK

Serien produseres av produksjonsselskapet Monster, som har fått med seg VGs krimsjef Øystein Milli på laget. Milli dekket saken tett for avisen, og mener det er på sin plass å gå dypere inn i materien.

– Jeg mener det riktig og nødvendig at kriminalsaker som ikke er oppklart – eller mangler vesentlige svar – gjennomgås på nytt. Orderud-saken er ikke oppklart, ingen vet hvem som skjøt de tre. Vårt store mål er at serien gir seere og lesere flere svar om hva som skjedde da de tre ofrene ble likvidert i kårboligen, men vi vet at det er en krevende jobb, sier han.

Øystein Milli, krimsjef i VG

VGs krimsjef Øystein Milli er hanket inn til produksjonen av NRK-serien, og han er åpen på at det er en krevende jobb å finne ut hva som skjedde på Orderud gård da tre personer ble likvidert.

Foto: VG/Monster

Historisk samarbeid

Samtidig har VG og NRK inngått en nyskapende avtale om å samarbeide om produksjon og publisering av annet innhold knyttet til Orderud-saken. TV-serien vil ses på NRK, mens en felles redaksjon bestående av medarbeidere fra VG, Monster og NRK skal samkjøre nyhetsdekningen i kjølvannet av serien.

– Jeg har store forventninger til hva to kompetente redaksjonelle miljøer kan få til, finne ut av og fortelle når vi sammen tar tak i denne saken. Men jeg er faktisk like spent på hvordan VG og NRK sammen kan nå ut til publikum og skape engasjement og interesse for denne helt spesielle saken ved å bruke ulike metoder, formater og kanaler i publiseringen, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Ansvarlig redaktør i VG Gard Steiro deler kringkastingssjefens forventninger til samarbeidet.

– Hvis vi samler flere ressurser om felles prosjekter og deler mer metode, kan vi også i større grad fylle vår samfunnsrolle, sa juryleder Bernt Olufsen under helgens Skup-konferanse. Han har rett. Samarbeid mellom redaksjoner kan styrke den undersøkende journalistikken og bidra til at flere kritikkverdige forhold i samfunnet blir belyst. Mitt håp er at denne satsingen både kaster nytt lys over en av historiens mest omtalte kriminalsaker og samtidig blir et eksempel på at konkurrenter – i noen tilfeller – er tjent med å slå kreftene sammen, sier han.

Disse fire ble dømt i Orderud-saken:

 • Per Kristian Orderud (63), bror og sønn av de tre drepte. Dømt til 21 års fengsel i Eidsivating lagmannsrett. Løslatt i 2015.
 • Veronica Orderud (46), daværende kone til Per Kristian Orderud. Dømt til 21 års fengsel i lagmannsretten. Løslatt i 2015.
 • Kristin Kirkemo (45), Veronicas søster. Dømt til 16 års fengsel i lagmannsretten. Fikk anken prøvd for Høyesterett, men den ble forkastet i 2002. Løslatt i 2011.
 • Lars Grønnerød (60), Kristins tidligere kjæreste. Dømt til 18 års fengsel i lagmannsretten. Løslatt i 2013.

Kulturstrøm

 • Netflix fortsetter satsningen i Norge i 2024

  Siden 2019 har Netflix hatt filmen «Troll», som ble strømmetjenestens mest sette ikke-engelske-film.

  I 2024 venter flere produksjoner som blant annet filmene «Lakseøya» og «Midtsommarnatt». Filmen «Snøsøsteren», basert på boken med samme navn, samt dramaserien «La Palma» er også ventet.

 • GTA-traileren er sluppet

  En av de mest etterlengtede spill-trailerne på lenge er sluppet. Den gir et glimt av hvordan det blir når GTA kommer tilbake til Vice City.

  Traileren til GTA VI viser en kvinnelig og en mannlig hovedperson – Lucia og Jason – og utspiller seg i og rundt Vice City. Det er spilluniversets svar på Miami.

  Ut fra traileren å dømme fortsetter GTA-serien i samme spor, med raske biler, våpen og muligheten for en kriminell løpebane. Sosiale medier er også viet stor plass i traileren.

  GTA – eller Grand Theft Auto – er en av de mest innbringende spillseriene noensinne. Forrige spill i rekken, GTA V, kom i 2013 og er en av tidenes største suksesser.

  (NTB)