Hopp til innhold

NRK kåret til årets mediehus

NRK er kåret til årets mediehus. Prisen ble delt ut under Nordiske Mediedager i Bergen i kveld.

Nordiske Mediedager

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen tok imot prisen sammen med en rekke andre NRK-ansatte.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Som generalforsamling er det veldig kult å gi prisen til NRK, sa kulturminister Trine Skei Grande fra scenen i Bergen.

NRK var nominert i klassen sammen med Aftenposten, Budstikka, VG og Bergens Tidende, Juryen begrunner valget på denne måten:

Deler kunnskap

«Årets mediehus har en unik innholdsbredde, og bruker innsiktsanalyse systematisk for alle valg som tas for innholdet, publiseringen og for produktene. Mediehuset har i 2018 snudd en tradisjonell nyhetsorganisasjon til å bli «mobil først», og utviklet egne brukerbud som nå er gjennomgående i alt de gjør», skriver juryen.

«Med et sterkt fokus på å levere innhold til et sammensatt og mangfoldig publikum, utvikler de stadig nye tjenester og måter å fortelle historier på. De har skapt plattformer og innhold som er definerende for barn og unge, og tar alle aldersgrupper på alvor. Mediehuset har et av landets beste utviklingsmiljøer, og deler åpent av sin kunnskap med resten av bransjen», skriver de videre..

«Når mediehuset setter temaer på dagsorden, lytter nasjonen og mediehuset klarer på imponerende vis å mobilisere sine brukere til å både plukke plast og å være en venn. Årets mediehus er en del av vår felles historie – også i fremtiden», avslutter juryen.

– Jeg er superstolt av denne gjengen, sa kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen fra scenen.

VG vant journalistprisen

Tidligere i kveld ble VG-journalistene Mona Grivi Norman, Maria Mikkelsen og Frank V. Haugsbø Den store journalistprisen 2019 for den såkalte Tolga-saken. VG publiserte i oktober en reportasje om tre brødre fra Tolga i Hedmark som uten å vite det, hadde vært registrert som psykisk utviklingshemmet av kommunen og senere fikk vergemål mot sin vilje.

Årets digitaljury har bestått av Ragnhild K. Olsen fra Handelshøyskolen BI, Bjørn Bore fra Vårt Land, Marius Karlsen fra iNord og Trine Ohrberg-Rolfsrud fra MBL, Mediebedriftenes Landsforbund.

Nordiske mediedager

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober