Hopp til innhold

NRK kan ta storeslem på Gullruten

«Himmelblå»-skuespiller Line Verndal er for andre år på rad nominert i kategorien «Beste kvinnelige skuespiller».

Marit (Line Verndal)

Line Verndal er for andre år på rad nominert til prisen «Beste kvinnelige skuespiller» for sin tolkning av rollefiguren Marit i «Himmelblå».

Foto: Fredrik Arff

– Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle bli nominert to ganger for samme rolle! Det er en stor ære, og jeg ble veldig, veldig glad da jeg fikk vite det, forteller Line Verndal til NRK.no.

37-åringen er for tiden opptatt med Riksteaterets oppsetning av «Sangen om den røde rubin», men det er hovedrollen som Marit i «Himmelblå» som har sørget for nominasjonen.

Men Verndal er ikke alene om å kjempe om den gjeve prisen, også Maria Bonnevie ( «Harry & Charles» ) og Linn Skåber ( «God natt, elskede» ) er blant de nominerte. SIste kvinne på listen er Lisa Tønne for TV2-serien «Ali Reza and The Rezas».

Les også: Finn de skjulte tegnene i «Himmelblå»-bildet!

Gruer seg

– Jeg gruer meg veldig til showet, det er helt grusomt å sitte i salen og vente, innrømmer Verndal.

I fjor var det «Himmelblå»-kollega Lena Kristin Ellingsen som stakk av med statuetten. I år tror 37-åringen at det er Maria Bonnevie som får gullruten.

– Men jeg kommer sikkert til å forberede meg litt likevel. Sånn i tilfelle.

Nett-TV: Se de forrige episodene av «Himmelblå» om igjen her

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Roy jubler over lottomillioner

Blir det en gjevere pris enn svømmeknappen på Hallvard «Roy» Holmen denne gangen?

Foto: Liv Ask / NRK

Pris til «Himmelblå»-Roy?

Også i kategorien «Beste mannlige skuespiller» er NRK godt representert. Blant dem finner vi «Himmelblå»-skuespiller Hallvard Holmen, som har tatt steget opp fra prisutdeler til en av de gjeveste nominasjonene.

– Jeg har ingen andre priser enn noen diplomer i skuffen og svømmeknappen, så dette er stort, sier Hallvard Holmen til NRK.no.

Les også: Fikk Gullrutens hederspris

Han konkurrerer mot Gard Eidsvold («God natt, elskede»), Jacob Cedergren («Harry & Charles») og Reidar Sørensen («Honningfellen»).

– Jeg har stor respekt for de andre nominerte, og det er gøy å være i et sånt selskap, uttaler Holmen.

Kan ta dobbelt opp

Den populære serien «Himmelblå» vant prisen for «Beste TV-drama» i fjor, og har mulighet for å gjenta bragden i år. Serien er nå inne i sin siste sesong på NRK, og fortsatt sitter opptil 1,2 millioner nordmenn som klistret foran TV-skjermen hver søndag.

Les også: Himmelblå beste TV-drama

Linn Skåber fra «God natt, elskede»

Linn Skåber som brunette i krimserien «God natt, elskede» i desember 2009.

Foto: Fredrik Arff/NRK

En annen gjenganger er «Nytt på Nytt», som også i år er nominert i klassen «Beste humorprogram» Dermed kan programleder Linn Skåber skilte med to vinnersjanser under Gullruten, etter som hun også er nominert i kategorien «Beste kvinnelige hovedrolle».

– «God natt, elskede» var en fantastisk spennende og utfordrende jobb å gjøre, og det er kjempegøy å bli nominert for dette, sier Linn Skåber til NRK.no.

Les også: Slik har du aldri sett Linn Skåber

Hun var ikke til stede under utdelingen i fjor, og måtte dermed se på at makkerne Jon Almaas og Knut Nærum tok i mot «Nytt på nytt»-prisen alene. Det kommer ikke til å gjenta seg denne gangen:

– I år skal jeg definitivt dra!

Gullruten deles ut i Bergen 8. mai.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober