Mye kjent og mye nytt

"Julemorgen", "Jul i Blåfjell", "Tre nøtter til Askepott" og en rykende fersk tegneserie, "Star Wars: The Clone Wars", er noen av høydepunktene på NRK i julen.

Julemorgen

Yasmin Syed og Kåre Magnus Bergh er programledere i Julemorgen.

Foto: Arnstein Dybvik / NRK

27. desember klokken 19.00 slår NRK Super til med en av historiens mest unike tegneserier, nemlig "Star Wars: The Clone Wars". I serien blir vi kjent med helt nye sider av "Star Wars"-historien. Vi blir også kjent med flere nye karakter, blant andre jenta Ahsoka Tano, som er Anakins unge lærling. Serien er så fersk at NRK Super ligger rett bak premierekanalen Cartoon Network i USA.

The Clone Wars

Star Wars: The Clone Wars.

Foto: 2008 Lucasfilm Ltd

Tradisjonell jul

Julekalenderen i år er "Jul i Blåfjell", som ble vist første gang i 1999. Denne julekalenderen har vært en av NRKs største barne-tv suksesser og får nye tilhengere hver gang den blir sendt.

Kvelden før kvelden

Hilde Hummelvoll og Petter Nome leder Kvelden før kvelden på lille julaften.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Lille julaften er Hilde Hummelvoll og Petter Nome på plass med Kvelden før kvelden - og det er også Grevinnen og Hovmesteren...Andreas Diesen har laget et portrettprogram om Henki Kolstad som også sendes lille julaften.

Tre nøtter til Askepott

Tre nøtter til Askepott sendes julaften klokken 11.00

Foto: DEFA-studio für Spielfilme

Julaften blir det selvfølgelig Tre nøtter til Askepott, etterfulgt av "Reisen til julestjernen", Donald Duck og vennene hans og Titten Tei i God jul og sjokedorisei.

Sølvguttene synger julen inn på ettermiddagen og på julaften kveld er det klart for en juleutgave av Norge Rundt. Gjesteprogramleder i år er Gustav Lorentzen.

Deretter følger Julekonsert fra Oslo konserthus og familiefilmen "Da jeg traff Jesus ... med sprettert!" hvor Odd Børretzen har fortellerstemmen.

Frode Stang er kanalvert på julaften

Frode Stang er kanalvert på julaften.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Litt senere på kvelden er noen av Norges mest folkekjære artister samlet på samme scene, når resultatet av NRK P1s prosjekt Postkort fra livet oppsummeres i en fullspekket konsert. Artister som Halvdan Sivertsen, Elvira Nikolaisen, Hellbillies, Henning Kvitnes, Marte Wulff og Sigvart Dagsland har latt seg inspirere av P1-lytternes egne innsendte historier og laget sanger av dem. Programleder er Stian Barsnes Simonsen. Julenøtter lages også av Roald Øyen i år, og starter 1. juledag.

Julemorgen

I år er det Yasmin Syed (42) og Kåre Magnus Bergh (29) som har fått æren av å lede Julemorgen på NRK1 og NRK Super. Sendestart er lørdag 20. desember.

Dramaserier fra BBC

Cranford

Se den prisvinnende kostymedramaserien 'Cranford' i romjulen.

Foto: BBC

2. juledag klokken 21.15 er det duket for BBCs flotte nyinnspilling av Charles Dickens` klassiker om "Oliver Twist "på NRK1. Serien, som vises i to deler, er en moderne og forfriskende utgave av den velkjente historien om den foreldreløse gutten.

Allerede 28. desember står en ny serie fra BBC på plakaten - nemlig den prisvinnende kostymedramaserien "Cranford". Serien er basert på noveller av Elizabeth Gaskell og sendes i tre deler. "Cranford" er en morsom og gripende historie om innbyggernes liv og virke i den lille landsbyen med samme navn. Med fokus på byens single kvinner, får vi ta del i alt fra gleder til sorger, fra små til store.

Kulturstrøm

  • Skrekkfilm med enkle virkemidler

    Den amerikanske skrekkfilmen «Come Play» har utgangspunkt i barns skjermavhengighet. Bortsett fra et interessant konsept, er dette en ganske middels grøsser med tre-fire effektive spenningssekvenser, mener Filmpolitiet. Terningkast 3.

    Fra filmen COME PLAY
    Foto: Jasper Savage / Amblin Partners/Focus Features
  • Premiere på nett og kino samtidig

    Pandemien gjør at Hollywood dropper kinoer og satser på strømming. Vanligvis vises store spillefilmer først på kino, før de blir tilgjengelig for leie eller kjøp på internett og blu-ray. Hollywood-storfilmer utgjør over halvparten av det norske kinomarkedet, så det påvirker kinoer i Norge også, skriver NRK Beta.