Hopp til innhold

NRK samler 87 prosent av befolkningen hver dag

En ny undersøkelse fra TNS Gallup viser at NRK er det mediehuset som når ut til størst del av befolkningen daglig.

NRK på Marienlyst

NRK når ut til flest i alle aldersgruppene i undersøkelsen. Størst er de blant de over 60.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

På plassene bak følger TV2, som samler 60 prosent av befolkningen, og VG som samler 54 prosent av befolkningen.

Mediedirektør i NRK, Øyvind Lund, er fornøyd med tallene, men mener det viktigste er at publikum er fornøyd med tilbudet.

– Det er ikke nødvendigvis viktig for oss å være størst i Norge. Det viktigste er å nå bredt ut og å ha et tilbud som publikum syns er attraktivt.

Tallene er fra april til juni i år, og deltakerne har blitt spurt om hvor ofte de bruker forskjellige norske mediehus daglig. Over 10.000 personer har blitt intervjuet på telefon.

Liten nedgang for alle

Alle de største mediebedriftene i undersøkelsen har opplevd en liten nedgang sammenlignet med samme periode i fjor. Størst er fallet for Aftenposten, som når ut til 27 prosent av de spurte sammenlignet med 30 prosent i fjor.

Øyvind Lund

Øyvind Lund, mediedirektør i NRK, er fornøyd med tallene, men mener NRK har forbedringspotensial på alle plattformer.

Foto: NRK

NRK har også bredest dekning i alle aldersgruppene i undersøkelsen. 97 prosent av de over 60 opplyser at de bruker NRK daglig. I den yngste aldersgruppen, 12 til 19 år, opplyser 73 prosent av de spurte at de bruker NRK daglig.

VG størst på nett

VG Nett er den best besøkte nyhetsnettsiden blant dem som deltar i undersøkelsen. 45 prosent oppgir at de besøker vg.no daglig, mens 44 prosent besøker NRK.no.

– På nettet er det veldig hard kamp om brukerne. Ikke bare fra norske nyhetssider, men også fra sosiale medier og lignende. Innholdsbildet på nett er enormt, sier Øyvind Lund.

Selv om han er fornøyd med tallene fra undersøkelsen, mener han at NRK har forbedringspotensial.

– Vi har forbedringspotensial på alle plattformer. Men vi er fornøyd med at vi når bredt ut til alle aldersgruppene.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober