Hopp til innhold

NRK fikk medhold i Mediaas-saken

Oslo tingrett mener NRK ikke brøt forbudet mot aldersdiskriminering da Steinar Mediaas måtte gå av med pensjon i en alder av 67 år.

Steinar Mediaas

FULLT MEDHOLD: Likestillings- og diskrimineringsnemnda slo i august fast at NRK aldersdiskrimerte da de ikke lot 67 år gamle Steinar Mediaas fortsette i jobben.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Oslo tingrett har gitt NRK fullt medhold i saken mot Likestillings- og diskrimineringsnemnda som også ble dømt til å betale NRK i underkant av 500.000 kroner i saksomkostninger.

I august slo nemnda fast at NRK aldersdiskriminerte og brøt arbeidsmiljøloven da den 67 år gamle økonomikommentatoren Steinar Mediaas ikke fikk fortsette i jobben.

NRK var uenige i avgjørelsen og bestemte seg for å utfordre nemndas vedtak i retten, noe som i dag endte i full seier til NRK.

Vil vurdere dommen

– Den er som forventet, noe vi selvsagt er glad for. Dommen bekrefter at avtalen som NRK har praktisert med fagforeningene om aldersgrensen på 67 år er gyldig, sier Olav Nyhus som er direktør for juridisk, rettigheter og personal i NRK.

Olav Nyhus

Olav Nyhus er fornøyd med dommen fra Oslo tingrett.

Foto: Ole Kaland / NRK

Ivar Danielsen, leder for likestillings- og diskrimineringsnemnda, sier de nå vil vurdere om de skal anke dommen eller ei.

– Vi har mottatt dommen og vil sette oss grundig inn i den før vi bestemmer oss for hva vi vil gjøre videre.

Gått flere runder i systemet

Tidlig i 2014 fikk 67-åringen beskjed om at han ikke fikk fortsette i jobben som økonomikommentator i NRK selv om han ønsket å jobbe til han ble 70.

Mediaas klaget derfor NRK inn til Likestillings- og diskrimineringsombudet for å kunne fortsette i jobben.

Mediaas fikk medhold, men NRK anket dommen videre til Likestillings- og diskrimineringsnemnda hvor han også fikk medhold.

Steinar Mediaas jobbet i NRK fra 1973 og var reporter og programleder i Dagsrevyen fra 1974 til 1988. Fra 1988 til 1994 var han ute av NRK og da han ble ansatt igjen hadde NRK endret pensjonsreglene, slik at alle som er ansatt etter 1992 må gå av med pensjon ved fylte 67.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)