NRK Meny
Normal

NRK fikk medhold i Mediaas-saken

Oslo tingrett mener NRK ikke brøt forbudet mot aldersdiskriminering da Steinar Mediaas måtte gå av med pensjon i en alder av 67 år.

Steinar Mediaas

FULLT MEDHOLD: Likestillings- og diskrimineringsnemnda slo i august fast at NRK aldersdiskrimerte da de ikke lot 67 år gamle Steinar Mediaas fortsette i jobben.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Oslo tingrett har gitt NRK fullt medhold i saken mot Likestillings- og diskrimineringsnemnda som også ble dømt til å betale NRK i underkant av 500.000 kroner i saksomkostninger.

I august slo nemnda fast at NRK aldersdiskriminerte og brøt arbeidsmiljøloven da den 67 år gamle økonomikommentatoren Steinar Mediaas ikke fikk fortsette i jobben.

NRK var uenige i avgjørelsen og bestemte seg for å utfordre nemndas vedtak i retten, noe som i dag endte i full seier til NRK.

Vil vurdere dommen

– Den er som forventet, noe vi selvsagt er glad for. Dommen bekrefter at avtalen som NRK har praktisert med fagforeningene om aldersgrensen på 67 år er gyldig, sier Olav Nyhus som er direktør for juridisk, rettigheter og personal i NRK.

Olav Nyhus

Olav Nyhus er fornøyd med dommen fra Oslo tingrett.

Foto: Ole Kaland / NRK

Ivar Danielsen, leder for likestillings- og diskrimineringsnemnda, sier de nå vil vurdere om de skal anke dommen eller ei.

– Vi har mottatt dommen og vil sette oss grundig inn i den før vi bestemmer oss for hva vi vil gjøre videre.

Gått flere runder i systemet

Tidlig i 2014 fikk 67-åringen beskjed om at han ikke fikk fortsette i jobben som økonomikommentator i NRK selv om han ønsket å jobbe til han ble 70.

Mediaas klaget derfor NRK inn til Likestillings- og diskrimineringsombudet for å kunne fortsette i jobben.

Mediaas fikk medhold, men NRK anket dommen videre til Likestillings- og diskrimineringsnemnda hvor han også fikk medhold.

Steinar Mediaas jobbet i NRK fra 1973 og var reporter og programleder i Dagsrevyen fra 1974 til 1988. Fra 1988 til 1994 var han ute av NRK og da han ble ansatt igjen hadde NRK endret pensjonsreglene, slik at alle som er ansatt etter 1992 må gå av med pensjon ved fylte 67.

Kulturstrøm

  • Anmeldelse: I kampens glede

    Rappere kunne sikkert blitt enda bedre rimsmeder dersom de ble eksponert for André Bjerke. Både for hans dikt og for hans tanker om hvordan man lager dem. Peter Normann Waages biografi er en utmerket inngang til materien, skriver NRKs anmelder, Knut Hoem.

  • Fant 550 år gammel massegrav

    Arkeologer i Peru har oppdaget en gigantisk massegrav etter det som trolig er tidenes største ofring av barn. Levninger etter over 140 barn ble funnet. Massegraven er trolig rundt 550 år gammel.