Hopp til innhold

NRK fikk medhold i «korsnekt»-saken

NRKs forbud mot at nyhetsprogramledere bærer religiøse symboler er ikke i strid med diskrimineringsloven, har Likestillings- og diskrimineringsnemnda vedtatt.

Siv Kristin Sællmann

GREIT Å NEKTE RELIGIØSE SYMBOLER: NRK-programleder Siv Kristin Sællmann hadde ikke noen problemer med å la være å bruke smykket etter anmodning fra ledelsen. Nå har Likestillings- og diskrimineringsnemnda kommet fram til at NRK ikke brøt diskrimineringsloven.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

I november 2013 skapte det oppstuss da det ble kjent at NRK-programleder Siv Kristin Sællmann fikk anmodning fra ledelsen om å ikke gå med kors på TV.

Saken ble klaget inn for Kringkastingsrådet, hvor NRK fikk full støtte.

Men Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik varslet at hun ville se nærmere på saken, og i juni i fjor kom ombudet fram til NRK bryter diskrimineringsloven § 6 gjennom sitt forbud mot religiøse symboler for nyhetsprogramledere.

NRK var helt uenige i denne uttalelsen, og varslet at den ville klages inn for Likestillings- og diskrimineringsnemnda.

Nå har nemnda kommet fram til at NRKs forbud mot religiøse symboler hos nyhetsprogramledere ikke er i strid med diskrimineringsloven.

Nyhetssendinger særlig viktige

Grethe Gynnild-Johnsen, distriktsredaktør NRK

FORNØYD: NRKs programdirektør Grethe Gynnild-Johnsen er glad for at nemnda har forstått hvor viktig det er at nyhetsankere framstår nøytralt.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

NRKs programdirektør Grete Gynnild-Johnsen er glad for nemndas vedtak, og sier at de har forstått hvor viktig det er at NRK-programledere framstår som objektive og nøytrale – spesielt når de leder nyhetssendinger.

– Det er ikke slik at vi nekter fjernsynsprogramledere å bruke religiøse symboler, men det kommer an på omstendighetene. I en nyhetssending skal man framstå mest mulig nøytral, mens dette ikke trenger å være like viktig i for eksempel et underholdningsprogram, sier hun.

Hun presiserer at det ikke har vært noen uenigheter internt rundt denne praksisen, og at fagforeningene i NRK ikke har reist saken for å få den drøftet.

Troverdighet

Nemnda mener at NRKs troverdighet som uavhengig nyhetsformidler er viktig.

«NRKs nyhetsprogramledere presenterer riksdekkende nyheter. Nyhetene inneholder blant annet politiske, religiøse og kulturelle temaer, som for mange kan oppleves som kontroversielle. Nemnda mener at nøytraliteten må vurderes i lys av dette», heter det blant annet i deres vedtak.

«Nyhetene presenteres uavhengig av programlederens alder, kjønn eller etnisitet. At disse fremstår som mest mulig nøytrale under sending er generelt viktig for en nøytral nyhetsformidling. Hensynet til beskyttelse av pressens troverdighet som uavhengig nyhetsformidler tilsier dette», skriver de videre.

– Ikke gjennomførbart

Ombudet har uttalt at det er mulig med en mellomløsning, ved at mulighetene for å bære religiøse symboler under sending vurderes konkret ved presentasjon av lite kontroversielle nyheter. Dette mener nemnda ikke er gjennomførbart.

«Nyhetsprogramledere er kjente ansikter som presenterer nyheter daglig. At disse tar på og av seg religiøse symboler avhengig av saken som presenteres må anses som lite formålstjenlig. Å vise individuelle religiøse uttrykk i en sending og ikke i en annen er lite forenlig med hensynet til nøytralitet, da dette kan svekke seernes oppfatning av at nyhetsprogramledere er nøytrale. Etter nemndas syn er ikke en mellomløsning gjennomførbar i praksis», skriver de.

Kulturstrøm

  • Tupac-mistenkt siktet for drap

    Politiet i Las Vegas har arrestert en mann mistenkt i drapssaken etter at Tupac ble skutt og drept i 1996, melder nyhetsbyrået Associated Press. Han er siktet for drapet.

    Mannen har selv innrømmet i intervjuer og i en egen selvbiografi fra 2019 at han var i bilen da skuddvekslingen skjedde, skriver NTB.

    Tupac var bare 25 år da han døde.

    Tupac Shakur var også kjent som 2Pac og etter hvert Makaveli – og solgte over 80 millioner album på den tida da folk kjøpte fysiske plater.

    Han var involvert i flere skyteepisoder og var en del av konflikten mellom rapperne på øst- og vestkysten av USA.

    Tupac
    Foto: AP / NTB