Hopp til innhold

NRK felt i Pressens faglige utvalg

NRK burde umiddelbart ha henvendt seg til Den rettsmedisinske kommisjon for kommentarer etter at reporteren hadde lyttet på deler av et møte via telefon. På dette punktet ble NRK felt i Pressens faglige utvalg.

Hilde Haugsgjerd og generalsekretær i Norsk Presseforbund Per Edgar Kokkvold

Hilde Haugsgjerd, sjefredaktør i Aftenposten og generalsekretær i Norsk Presseforbund Per Edgar Kokkvold sitter begge i Pressens faglige utvalg.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Forhistoren for klagen var et møte i Den rettsmedisinske kommisjon som NRK lyttet på. Kommisjonen diskuterte den første rapporten om terrordømte Anders Behring Breivik. Flere av kommisjons-medlemmene mente at rapporten ikke holdt mål.

En NRK-reporter ringte opp lederen i kommisjonen, Tarjei Rygnestad, under møtet. Samtalen ble besvart uten at Rygnestad var klar over det. Dermed lyttet NRK på diskusjonene i 53 minutter.

Informasjonen ga grunnlag for flere nettsaker og to Dagsrevy-reportasjer.

– Åpne kilder

NRK burde ha identifisert kilden for informasjonen og bedt medlemmene i Den rettsmedisinske kommisjon kommentere opplysningene umiddelbart, mente Pressens faglige utvalg.

Klageren, Den rettsmedisinske kommisjon, fikk medhold i at NRK brøt god presseskikk ved ikke å gi anledning til samtidig imøtegåelse.

Flere av medlemmene i Pressens faglige utvalg understreket at saken var av stor samfunnsmessig betydning, og at opplysningene om uenighet i kommisjonen ikke ville kommet frem på annen måte.

– Burde ikke legge på

Utvalget mente at det ikke var galt av NRK-reporteren å lytte til et møte i kommisjonen, uten at kommisjonen var klar over det.

– Ingen kan forlange at en journalist skal legge på i en slik situasjon, sa medlem i PFU og generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold. Men NRK burde vært åpen om sine arbeidsmetoder, understreket han.

PFU mente at dette ikke kan sammenlignes med skjulte opptak og skjult mikrofon.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.