NRK felt i Pressens faglige utvalg

NRK burde umiddelbart ha henvendt seg til Den rettsmedisinske kommisjon for kommentarer etter at reporteren hadde lyttet på deler av et møte via telefon. På dette punktet ble NRK felt i Pressens faglige utvalg.

Hilde Haugsgjerd og generalsekretær i Norsk Presseforbund Per Edgar Kokkvold

Hilde Haugsgjerd, sjefredaktør i Aftenposten og generalsekretær i Norsk Presseforbund Per Edgar Kokkvold sitter begge i Pressens faglige utvalg.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Forhistoren for klagen var et møte i Den rettsmedisinske kommisjon som NRK lyttet på. Kommisjonen diskuterte den første rapporten om terrordømte Anders Behring Breivik. Flere av kommisjons-medlemmene mente at rapporten ikke holdt mål.

En NRK-reporter ringte opp lederen i kommisjonen, Tarjei Rygnestad, under møtet. Samtalen ble besvart uten at Rygnestad var klar over det. Dermed lyttet NRK på diskusjonene i 53 minutter.

Informasjonen ga grunnlag for flere nettsaker og to Dagsrevy-reportasjer.

– Åpne kilder

NRK burde ha identifisert kilden for informasjonen og bedt medlemmene i Den rettsmedisinske kommisjon kommentere opplysningene umiddelbart, mente Pressens faglige utvalg.

Klageren, Den rettsmedisinske kommisjon, fikk medhold i at NRK brøt god presseskikk ved ikke å gi anledning til samtidig imøtegåelse.

Flere av medlemmene i Pressens faglige utvalg understreket at saken var av stor samfunnsmessig betydning, og at opplysningene om uenighet i kommisjonen ikke ville kommet frem på annen måte.

– Burde ikke legge på

Utvalget mente at det ikke var galt av NRK-reporteren å lytte til et møte i kommisjonen, uten at kommisjonen var klar over det.

– Ingen kan forlange at en journalist skal legge på i en slik situasjon, sa medlem i PFU og generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold. Men NRK burde vært åpen om sine arbeidsmetoder, understreket han.

PFU mente at dette ikke kan sammenlignes med skjulte opptak og skjult mikrofon.

Kulturstrøm

  • – Mer politisk bokmesse enn før

    Årets bokmesse i Frankfurt – verdens største bokmesse – skiller seg ut fra tidligere bokmesser, ved å være mer politisk enn noen gang tidligere, skriver den tyske avisen Deutsche Welle. – Jeg følte en mørk atmosfære i år, ytrer Sabine Peschel som er litteraturekspert i avisen. – De tyske ytre-høyre publisistene var plassert i et avsidesliggende hjørne, så vi unngikk sterke konfrontasjoner, forteller Peschel, som mener den globale trenden i år var å forsvare menneskerettigheter og frihet. Spesielt trakk hun fram situasjonen for fengslede forfattere i Tyrkia.

    Bokmessen i Frankfurt
    Foto: THORSTEN WAGNER / Reuters