NRK felt i Pressens faglige utvalg

NRK burde umiddelbart ha henvendt seg til Den rettsmedisinske kommisjon for kommentarer etter at reporteren hadde lyttet på deler av et møte via telefon. På dette punktet ble NRK felt i Pressens faglige utvalg.

Hilde Haugsgjerd og generalsekretær i Norsk Presseforbund Per Edgar Kokkvold

Hilde Haugsgjerd, sjefredaktør i Aftenposten og generalsekretær i Norsk Presseforbund Per Edgar Kokkvold sitter begge i Pressens faglige utvalg.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Forhistoren for klagen var et møte i Den rettsmedisinske kommisjon som NRK lyttet på. Kommisjonen diskuterte den første rapporten om terrordømte Anders Behring Breivik. Flere av kommisjons-medlemmene mente at rapporten ikke holdt mål.

En NRK-reporter ringte opp lederen i kommisjonen, Tarjei Rygnestad, under møtet. Samtalen ble besvart uten at Rygnestad var klar over det. Dermed lyttet NRK på diskusjonene i 53 minutter.

Informasjonen ga grunnlag for flere nettsaker og to Dagsrevy-reportasjer.

– Åpne kilder

NRK burde ha identifisert kilden for informasjonen og bedt medlemmene i Den rettsmedisinske kommisjon kommentere opplysningene umiddelbart, mente Pressens faglige utvalg.

Klageren, Den rettsmedisinske kommisjon, fikk medhold i at NRK brøt god presseskikk ved ikke å gi anledning til samtidig imøtegåelse.

Flere av medlemmene i Pressens faglige utvalg understreket at saken var av stor samfunnsmessig betydning, og at opplysningene om uenighet i kommisjonen ikke ville kommet frem på annen måte.

– Burde ikke legge på

Utvalget mente at det ikke var galt av NRK-reporteren å lytte til et møte i kommisjonen, uten at kommisjonen var klar over det.

– Ingen kan forlange at en journalist skal legge på i en slik situasjon, sa medlem i PFU og generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold. Men NRK burde vært åpen om sine arbeidsmetoder, understreket han.

PFU mente at dette ikke kan sammenlignes med skjulte opptak og skjult mikrofon.

Kulturstrøm

 • Pussar opp prestegard

  Bjørnstjerne Bjørnson sin barndomsheim, Nesset prestegard i Romsdal, skal pussast opp for sju millionar kroner. Den siste presten forlét prestegarden i 2016 og no skal hovudhuset brukast som museum.

  Pussar opp Nesset prestegård
  Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK
 • Zuckerberg fikk klar beskjed av EU

  Facebook-sjef Mark Zuckerberg fikk klar beskjed om å gjøre mer for å stanse flommen av hatmeldinger og falske nyheter da han møtte tre EU-kommissærer i Brussel mandag. EU skal om kort tid legge fram en plan for å regulere kunstig intelligens.

  Mark Zuckerberg
  Foto: Erin Scott
 • Gir seg med Farmen

  TV 2-programleder Gaute Grøtta Grav fra Isfjorden i Rauma gir seg som programleder i "Farmen" og "Farmen kjendis". Han har ledet programmet i 13 sesonger og over 500 programmer. Det er foreløpig ikke klart hvem som skal ta over programlederjobben.

  Gaute Grøtta Grav i Farmen-genseren
  Foto: Alex Iversen / TV 2