Hopp til innhold

NRK får 93 kroner mer i lisens

I forslaget til statsbudsjett foreslår regjeringen at NRK bør få 93 kroner mer i tv-lisens neste år. Likevel skal Norges største mediebedrift spare 20 millioner kroner.

Video Vestlandsrevyen fyller 20 år

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas og NRK får 93 kroner mer fra hver lisensbetaler.

Foto: Nyhetsspiller

93 kroner mer i lisens er det samme beløpet NRK har bedt om. Dermed kan driften gå som normalt. 93 kroners lisensøkning betyr en «nøktern videreføring av tilbudet», ifølge kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas.

- Vi må være veldig nøkterne, sier han.

Inkludert avgifter blir det samlede beløpet 100,50 kroner som lisensbetalerne må ut med.

Frem til klokken 10 nå i formiddag var det imidlertid uvisst hvordan neste år ville se ut, og det har NRKs ledelse vært klar over.

- Vi er forberedt på prioriteringsdiskusjoner, sa sjefen for NRKs finanser, Jon Espen Lohne, da NRK snakket med ham for en uke siden, men hvis regjeringens forslag til statsbudsjett vedtas, kan han og resten av NRK-ledelsen puste ut med en viss lettelse.

Les kulturdepartementets forslag her.

Per i dag tilbyr NRK sine brukere tre tv-kanaler, 13 radionakaler, NRK.no og en ny nett-tvspiller.

Vært gjennom «lisens-scenarier»

Alle divisjonene har vært gjennom ulike «lisens-scenarier», og Lohne understreket at de har hatt et svært godt underlag for disse prioriteringsdiskusjonene: Oversikten over hvilke kostnader NRK har, er god.

I de 93 kronene NRK har bedt om i lisensøkning, ligger dekning av kostnadsvekst og kostnader til dobbeltdistribusjon av radio i FM og DAB som de største postene.

Dette skriver Kulturdepartementet i budsjettforslaget:

«Kringkastingsavgiften foreslås økt med 93 kroner til 2 482 kroner ekskl. merverdiavgift. Dette utgjør 2 680,50 kroner inkludert merverdiavgift. Forslaget innebærer en økning på 3,9 prosent.»

Skal spare 20 millioner

«Siden 1998 er det lagt til grunn at kringkastingsavgiften bør økes tilsvarende forventet pris- og lønnsvekst. Eventuelle økninger utover dette må vurderes og begrunnes særskilt. NRK legger til grunn at prognoser for pris- og lønnsvekst i 2013 vil innebære at utgiftssiden øker med 143 mill. kroner.

I tillegg vil økningen i kringkastingsavgiften for 2013 dekke NRKs økte kostnader til samtidig analog og digital distribusjon av radio i perioden fram til avvikling av analog radio. Kringkastingsavgiften vil også dekke investeringer som skal øke sikkerhet og beredskap.»

«NRK legger i tillegg opp til effektiviseringer og innsparinger i størrelseseorden 20 mill. kroner.»

- Effektiviseringen må antagelig skje på bemanningsområdet. Vi har hatt en liten økning i bemanningen, og det kan vi neppe fortsette med, sier kringkastingssjefen, sier Bjerkaas.

Stortingets endelige vedtak om statsbudsjettet skal skje innen 15. desember.

Hva synes du om at kringkastingsavgiften økes med 93 kroner (100,50 kroner ink. avgifter)? Si din mening i kommentarfeltet.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober