NRK Drama med store endringer

Kulturredaktør Hege Duckert bekrefter at ledelsen og de ansatte nå er midt i prosessen med å omstrukturere hele NRK Drama-redaksjonen.

Hege Duckert og Hans Rossiné

Hans Rossiné forlot i mars stillingen som dramasjef i NRK. Nå skal ny sjef på plass, i tillegg til at hele avdelingen omorganiseres, forteller kulturredaktør Hege Duckert.

Foto: NTB Scanpix/NRK

Både ny sjef, ny strategiplan og en redaksjonell omstrukturering skal på plass i løpet av våren og sommeren.

Dramasjef Hans Rossiné offentliggjorde i februar at han kom til å gå av etter 12 år i stillingen. Nyheten kom etter en turbulent høst med mye kritikk av både NRK Drama og Rossiné, men ifølge programdirektør Per Arne Kalbakk ble spørsmålet om et internt jobb-bytte tatt opp allerede før stormen startet i fjor.

Hege Duckert

Kulturredaktør Hege Duckert forteller om store endringer i NRK Drama.

Foto: Jon Petrusson / NRK

Nå er arbeidet med å forme NRK Drama for fremtiden godt i gang, og onsdag ble stillingen som dramasjef i NRK utlyst.

– Søknadsfristen er 15. mai. Vi håper og tror at vi får ansatt en ny dramasjef før sommeren, forteller kulturredaktør Hege Duckert til NRK.no.

Les også: Dette blir de største utfordringene for NRKs nye dramasjef

Omorganiseres

I tillegg til ny sjef, må de ansatte i dramaredaksjonen også belage seg på en stor omorganisering. Høsten 2010 foreslo Morgendagens Mediehus-utvalget å legge ned hele redaksjonen. Hensikten var å rasjonalisere vekk driften og basere NRKs dramaproduksjon på bestillingsvarer, men forslaget slo ikke gjennom den gangen.

I dag henviser Duckert til Morgendagens Mediehus-rapporten når hun skal forklare hvordan Drama-redaksjonen vil bli organisert framover:

– Vi ser at NRK har mye å hente på å koordinere dramaproduksjonene bedre. Derfor legger vi nå opp til en såkalt énproduksjonslinje, som betyr at vi ikke lenger skal ha flere store serier i produksjon samtidig, forklarer Duckert.

Les også: Varsler endringer etter oppvaskmøte i NRK Drama

Nedbemanning

Det innebærer blant annet en nedbemanning av antall ansatte. I tillegg spares det penger ved at NRK Drama ikke lenger skal behøve å leie inn ekstra produksjonsutstyr. Det er også bestemt at NRK Drama kun skal produsere langserier på over åtte episoder, mens øvrige prosjekter blir satt ut til eksterne produsenter.

– Vi er inne i en blomstringstid for TV-drama. Produksjonene blir stadig proffere og mer påkostet. Målet med denne omorganiseringen er å få mer midler til å bruke på selve produksjonen.

– Det innebærer at vi får litt færre serier, men med enda bedre kvalitet enn tidligere, lover kulturredaktøren.

Ulrik Imtiaz Rolfsen og Adil Khan

Regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen er blant de som har vært mest kritiske mot NRK Drama det siste året. Her sammen med hovedrolleinnehaver Adil Kahn fra NRK-serien Taxi, som Rolfsen regisserte.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Tar til seg kritikken

Da debatten rundt NRK Drama raste som verst i fjor høst, skrev flere kjente regissører og skuespillere en kronikk i Aftenposten der de hevdet at norske skuespillere, regissører og manusforfattere hverken hadde tillit til, eller respekt for, NRKs dramaredaksjon.

– Det var en stor debatt med mange innspill, og vi har sett at det er visse punkter vi kan forbedre oss på. Det går først og fremst på at vi må bli mer profesjonelle i måten vi møter eksterne forfattere og regissører på. Derfor styrker vi produsentrollen, slik at det er tydeligere hvem som har ansvar og myndighet, forklarer Duckert.

Samtidig avviser redaktøren at det er en direkte sammenheng mellom omorganiseringen og høstens mediestorm eller bytte av dramasjef.

– Nei, dette er et resultat av de kravene til effektivisering og koordinering som kom i 2010-rapporten. Endringene er også knyttet opp mot den nye dramastrategien, som for tiden ligger til vurdering hos programdirektør Per Arne Kalbakk, sier Duckert.

Liten påvirkningsmulighet

En ny dramastrategiplan for perioden fram til 2017 var noe av det siste avtroppende dramasjef Hans Rossiné rakk å levere før han skiftet jobb i mars.

– Det er en viss åpning for å gi en ny dramasjef anledning til å påvirke strategien, men hovedføringen om at vi skal konsentrere oss om sesongbaserte langserier i den interne dramaproduksjonen vil uansett ligge fast, uttaler Per Arne Kalbakk.

Kulturstrøm

 • Bergensere vil ha byseglet hjem

  Det eldste avtrykket av Bergens bysegl befinner seg i en samling i København. Nå vil bergenserne ha seglet hjem. Byseglet er forløperen til dagens byvåpen, skriver Bergens Tidende. Selve seglet er tapt, men avtrykket fra 1299 finnes.

  Byseglet i Bergen
 • Fortnite kåret til årets spill

  Fortnite vant prisen for årets spill under Golden Joystick Award i London i helgen. Under utdelingen ble Fortnite, som er et skytespill hvor spillere enkeltvis eller i lag spiller mot hverandre, i tillegg kåret til vinner i kategorien årets konkurransespill, skriver Gamesradar.

  Fortnite
  Foto: Epic Games