Verdens nordligste litteraturfestival

Med NRK og SVT på slep arrangeres tidenes første Longyearbyen litteraturfestival 4. – 8. september.

Statue av gruvearbeider i Longyearbyen sentrum på Svalbard

HER SKAL DET SKJE: Mandag 4. september starter Longyearbyen litteraturfestival.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– Magefølelsen er god, programmet er godt og vi gleder oss!

Elin Anita Olsrud, Biblioteksjef i Longyearbyen

Elin Anita Olsrud er biblioteksjef i Longyearbyen og sitter i festivalledelsen.

Vi snakker med biblioteksjef Elin Anita Olsrud på telefon. Hun sitter i festivalstyret. Det er en liten øy uten bokhandler, så biblioteket er spesielt viktig for bokelskerne.

Førsteutgaven av Longyearbyen litteraturfestival er først og fremst for lokalbefolkningen, forklarer hun. De skal få møte dyktige forfattere og få tilgang til ny god skjønnlitteratur, men Olsrud legger samtidig ikke skjul på at de håper at arrangementet vil utvikle seg til noe som med årenes løp kan trekke turister til Svalbard.

Kulturhuset i Longyearbyen sentrum

Kulturhuset i Longyearbyen sentrum. Et av stedene som skal huse forskjellige arrangementer under festivalen.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– Vi må så klart evaluere, men vi satser på suksess.

Hvorfor er NRK med?

NRKs prosjektleder Arild Jonsjord har lenge tenkt at det ville vært gøy om NRKs litteraturprogram «Brenner & bøkene» kunne lage noe sammen med sitt svenske søsterprogram «Babel».

– Hvorfor Svalbard?

Arild Jonsjord

Akkurat hva Arild Jonsjord holder på med på dette fotografiet fra arkivet, er uvisst, men dette er altså mannen som sammen med ildsjelene på Svalbard og resten av NRK- og SVT-teamet skal dekke litteraturfestivalen.

Foto: Anne Bøhler / NRK

– Svensker er jo den tredje største befolkningsgruppen på Svalbard, etter nordmenn og thailendere. Og biblioteket, Longyearbyen kommune og SVT var kjempepositive helt fra starten av.

Her er gjestene som kommer til Svalbard:

  • David Grossman (Israel), som i år vant «Bookerprisen» (Man Booker International Prize i London), der bl.a. Roy Jacobsen fra Norge også var nominert.
  • Jørn Lier Horst (Norge), en av Nordens fremste krimforfattere som også har skrevet flere familieforestillinger og også krimbøker for ungdom.
  • Øystein Wiik (Norge), hans forrige besøk på Svalbard har resultert i thrilleren «Dødsrytteren» der Nord-Korea invaderer Longyarbyen (lanseres 1.9.)
  • Maja Lunde (Norge), bl.a. kjent for sin bok «Bienes Historie» som blant annet topper den tyske bestselgerlisten.
  • Anne B. Ragde, en av Norges mest kjente forfattere er aktuell med boka «Liebhaberne» som kom ut i august i år.
  • Konsertforestillingen Buicken (Norge) i Longyearbyen kulturhus onsdag 6.9. kl. 19.30, med forfatterne Lars Saabye-Christensen og Tom Stalsberg, samt musikerne Stian Carstensen og Amund Maarud.
  • Emily Barr (Storbritannia), ungdomsbokforfatter. Har blant annet skrevet The One Memory of Flora Banks som handler om Svalbard.
Lenin-statuen skuer utover den russiske gruvebyen Pyramiden som ble forlatt i 1998.

Lenin-statuen skuer utover den russiske gruvebyen Pyramiden som ble forlatt i 1998. Bygninger og infrastruktur er fortsatt intakt. Forfatterne som besøker festivalen skal tas med hit under festivalen. Anne B. Ragde og Øystein Wiik skal holde foredrag i det nedlagte kulturhuset her.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Søndag 24. september sender NRK «Brenner & Babel på Svalbard», deretter en times lang fransk dokumentar om Longyearbyen, før vi avslutter med 20 minutters «Brenner & Babel på Svalbard – nachspiel». Du kan følge sendingen i på NRK2 eller på tv.nrk.no.

NRK Bok kommer også til å følge festivalen på Facebook. Følg med her.

Innspillingene vil foregå på Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen, og de vil være åpne for publikum. Velkommen, om du er i nærheten.

Program: Longyearbyen litteraturfestival 2017

Ps. Annie Prolux kommer ikke til Svalbard likevel.

Kulturstrøm