NRK bøtelagt for brudd på valgloven

Medietilsynet har ilagt NRK et gebyr på 600.000 kroner for å ha brutt valgloven.

Per Arne Kalbakk

NYHETSDIREKTØR: Per Arne Kalbakk er nyhetsdirektør i NRK, og sier de var forberedt på et gebyr fra Medietilsynet. Han sier de nå vil gå gjennom Medietilsynets begrunnelse for å se om det er grunnlag for en størrelsesorden på 600.000 kroner.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Under valgsendingen på NRK1 14. september ble det offentliggjort prognoser for Arbeiderpartiets valgresultat elleve minutter før sperrefristen.

Medietilsynet mente dette var i strid med valgloven paragraf 9-9, og varslet at de vurderte å ilegge NRK sanksjon i form av et overtredelsesgebyr.

Tirsdag ble det klart at dette gebyret er på 600.000 kroner.

Begrunnelsen for denne summen ligger i en rekke momenter. Medietilsynet kom blant annet frem til at NRK «har hatt eller kunne oppnådd» en markedsmessig fordel gjennom offentliggjøringen, og at selskapets økonomi alene tilsa at gebyret ikke skal settes lavt.

Forberedt på reaksjon

Nyhetsdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk, sier at de var forberedt på en reaksjon fra Medietilsynet i form av et gebyr, og at de må skal bruke litt tid på å lese gjennom begrunnelsen.

– For det første, så er vi helt enige med Medietilsynets vurdering av at det var et klart brudd på valgloven, og vi er glade for at de er enige med oss at det skjedde på grunn av uaktsomhet og ikke med vilje eller gjennom dårlige rutiner, sier Kalbakk.

– Når det kommer til størrelsen på gebyret, så vil vi bruke litt tid på å lese begrunnelsen og se nærmere på tidligere saker. Derfor vil vi vente med å kommentere om størrelsen er korrekt, sier han.

– Menneskelig feil

NRK begrunnet bruddet med at det hadde skjedd en menneskelig feil, og ikke på grunn av dårlige rutiner eller med vilje. Medietilsynet er i sin begrunnelse enig i dette, men skriver at de likevel forventer at offentliggjøring av slike opplysninger ikke skal skje.

«– Ettersom NRK er godt kjent med forbudet i valgloven, må det imidlertid forventes at kringkasteren har tilstrekkelige rutiner for å forhindre at opplysninger blir offentliggjort før det tillatte tidspunktet.», skriver Medietilsynet i sin begrunnelse av skyldkravet.

NRK har nå tre uker på seg til å levere inn en anke, men Kalbakk sier en eventuell anke kun vil omhandle størrelsen på gebyret, og ikke Medietilsynets beslutning om brudd på valgloven. Den er de enige i.

Kulturstrøm

  • Slik laget Seeb Dagnys låt

    Simen Eriksrud og Espen Berg i produsentduen Seeb har laget låten «Drink About», som er Spellemann-nominert.

    Seeb feat. Dagny er nominert til Spellemann for låten "Drink About". Hva er hemmeligheten bak vokalen på refrenget? Og hvordan lager man egentlig et bra drop?
  •  «Us» fikk rekordbra start

    Den psykologiske horrorfilmen, regissert av Jordan Peele, hadde en usedvanlig god åpeningshelg og tjente inn 70 millioner dollar skriver Variety. Den er dermed den horrorfilmen med best åpningshelg noensinne og ligger på andre plass bak braksuksessen «Captain Marvel» som spilte inn 153 millioner kroner første helgen sin på kino. «Us» er Peele sin andre horrorfilm, etter at han gjorde stor suksess med skrekk-komedien «Get Out» i 2017.