Notearven smuldrer bort

Originalnotene etter viktige, norske komponister er i ferd med å forsvinne.

Notearven smuldrer opp
Foto: colourbox.com / colourbox.com

- Det er jo som en nasjon som har Alzheimer, det er rett og slett så alvorlig at man ikke lenger husker hvem man er, sier leder i komponistforeningen Asbjørn Schaathun.

Forfallet i den norske notearven er dokumentert i rapporten "Vern og publisering av den klassiske norske musikkarven" fra MIC Norsk musikkinformasjon.

Les rapporten her (pdf-fil).

Lover penger

Kulturminister Trond Giske innrømmer at digitaliseringen av litteratur har hatt hovedfokuset til nå, men understreker at digitalisering av noter også er et viktig arbeid.

Nå skal kultuministeren lese igjennom rapporten som kommer akkurat i rett tid.

- Rapporten ligger allerede til grunn for budsjettet 2009. Digitaliseringsarbeid er en stor satsning for oss og noter skal definitivt være med der, sier Giske.

I oppløsning

Brannssvidde ark, papir i oppløsning og blekk i ferd med å blekne beskriver tilstanden til de tristeste eksemplene.

- Originalnotene er sårbare saker, sier Svein Bjørkås, direktør i Norsk Musikkinformasjon.

Noter med feil

I tillegg er også notene dårlig katalogisert og vanskelig å finne fram til. Mange av de trykte notene inneholder feil og uklarheter.

- Konsekvensen er at få spiller musikken eller at det tar opp til et år for en dirigent å gjøre manuskriptene klare for orkesteret, sier dirigent Ole Kristian Ruud.

Vil gi ut på nytt

Et av tiltakene rapporten foreslår er å gi ut samlede verker av komponisten Agathe Backer Grøndalh, som var en betydelig komponist på 1800-tallet, og andre komponister som Ludvig Irgens Jensen, Geirr Tveitt og Fartein Valen, samt å redigere Edvard Griegs samlete verker på nytt.

Kulturstrøm