Hopp til innhold

Petter, Petter, Petter!

OL-kongen Petter Northug vant medieoppslagene i Norge under OL. OL-dronninga Marit Bjørgen følger hakk i hæl.

Petter Northug feirer 50km-gullet

Petter Northug vant to gull i Whistler. I tillegg står han øverst på pallen når det gjelder medieomtale.

Foto: Matthias Schrader / Scanpix/AP

Northug avsluttet søndag sitt første OL med å motta gullmedaljen på femmila under avslutningsseremonien – foran 60.000 tilskuere og millioner av TV-seere .

I løpet av det 16 dager lange mesterskapet har han fått nesten 5000 oppslag i norske medier, viser et søk medieovervåkningsselskapet Retriever har gjennomført for NRK. Søket er gjort i nærmere 80 papiraviser, alle landets nettaviser og utvalgte etermedier.

(Nederst i artkkelen finner du full oversikt over hvor mye medieomtale samtlige norske gullvinnere fikk)

Dominerte forsidene

– Northug er i en egen klasse når det gjelder å skape oppmerksomhet rundt egen person, sier analysesjef Kristina Nilsen i Retriever.

Hun er langt fra overrasket over at nettopp Northug er mest omtalt av de 28 norske medaljevinnere under OL i Vancouver. Se oversikt nederst i saken.

– Han har dominert forsidene og skapt mange store overskrifter. Han er en type person som det er morsomt for mediene å skrive om – de slipper ikke opp for vinklinger, sier Nilsen, som understreker at det ikke bare er prestasjonene, men også det utenomsportslige, som har ført til oppslagene.

Northug hadde en dårlig start på OL, og manglende vilje til å snakke med pressen førte til at han fra flere hold ble anklaget for manglende folkeskikk, egoisme og arroganse. Hvilket selvfølgelig gav enda flere oppslag i norske medier.

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen vant hele fem medaljer under OL i Vancouver.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

Flere kvinner

Selv om det varierer, er det ifølge Nilsen først og fremst resultatene som har ført til oppslagene i de norske mediene. I likhet med OL-kongen , fikk også OL-dronninga Marit Bjørgen over 4000 oppslag i perioden 12.-28. februar.

Deretter følger skiskytterne Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen, og alpinisten Aksel Lund Svindal på de neste plassene. Tora Berger som tok Norges 100. gull i vinter-OL ble sjette mest omtalte norske medaljevinner med over 2000 oppslag.

Også Kristin Størmer Steira er blant de ti mest omtalte, og ifølge Kristina Nilsen i Retriever ser man en tendens til at kvinner som gjør det godt, får økende oppmerksomhet i pressen.

– Kvinner inntar i større grad topp ti-listene. Selv om de også tidligere har gjort det bra, har de ikke fått så mye oppmerksomhet i pressen. Nå virker det som at dette endrer seg.

Curling-gutta fikk sølv

VANT SØLV: Thomas Løvold, Håvard Vad Petterson, Christoffer Svae, Torger Nergaard og Thomas Ulsrud.

Foto: TOSHIFUMI KITAMURA / Scanpix/AFP

Bukser i fokus

Noe overraskende er det kanskje at det er flere av curling-gutta, sammen med skiskytterstafett-gullvinner Tarjei Bøe, som kommer dårligst ut på oversikten. Innsatsen på curlingbanen til tross, Håvard Vad Petterson og Torger Nergaard omtales faktisk i færre oppslag enn reserven Thomas Løvold.

Curling-gutta fikk mye oppmerksomhet i internasjonale og norske medier under OL, men kanskje like mye på grunn av buksene som prestasjonene. På Facebook har laget, eller buksene deres, nå nesten 600.000 fans.

Christoffer Svae som kjøpte buksene til curling-gutta , fikk betydelig mer omtale enn de ovenfornevnte lagkameratene. Men aller mest fikk skip Thomas Ulsrud som er nevnt i over 1300 oppslag, og dermed tar sisteplassen i årets topp ti-liste. Se hele oversikten.

OL-vinnere i norske medier

Utøver

Antall medieoppslag

1 . Petter Northug

4.987

2. Marit Bjørgen

4.234

3. Ole Einar Bjørndalen

3.100

4. Emil Hegle Svendsen

2.921

5. Aksel Lund Svindal

2.868

6. Tora Berger

2.090

7. Håvard Bøkko

1.638

8. Halvard Hanevold

1.608

9. Kristin Størmer Steira

1.495

10. Thomas Ulsrud

1.338

11. Anders Jacobsen

 1.288

12. Lars Berger

 1.276

13. Vibeke Skofterud

 1.205

14. Martin Johnsrud Sundby

 1.179

15. Kjetil Jansrud

1.156

16. Tom Hilde

1.106

17. Anders Bardal

1.052

18. Øystein Pettersen

975

19. Therese Johaug

915

20. Odd-Bjørn Hjelmeset

798

21. Christoffer Svae

578

22. Johan Remen Evensen

547

23. Audun Grønvold

362

24. Hedda Berntsen

236

25. Thomas Løvold

192

26. Torger Nergaard

42

27. Tarjei Bøe

14

28. Håvard Vad Petterson

10

Ekspander/minimer faktaboks

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.